Wanneer introduceer je een nieuwe partner?

12 juli 2022

Je bent gescheiden en na een periode alleen heb je een nieuwe partner. Je weet niet hoe je ex-partner hierop gaat reageren. Ook voor je kinderen is dit een grote verandering. Hoe en wanneer introduceer je je nieuwe partner aan je kinderen en je ex?

Pagina inhoud

    Nieuwe partner introduceren bij je ex-partner

    Als jij een nieuwe relatie hebt, ben je hartstikke blij en wil je de hele wereld met je nieuwe geluk laten kennismaken. Als die nieuwe vlam dan serieus relatiemateriaal blijkt te zijn, is het zaak dat jij je nieuwe liefde behoedzaam op het toneel brengt bij je ex-partner en kinderen. Misschien kun je, als het ook maar enigszins mogelijk is, je ex-partner eerder over hem of haar inlichten dan je kinderen, zodat je ex het niet van de kinderen moet horen. Doe dat weloverwogen en informeer hem of haar zorgvuldig, rekening houdend met zijn of haar gevoelens. Het mooiste en meest transparante is het, als je ex-partner en je nieuwe partner elkaar ontmoeten en tegelijkertijd realiseren we ons dat dit te veel gevraagd kan zijn. Een ex-partner kiest immers niet voor jouw nieuwe ‘relatietiming’.

    Nieuwe partner introduceren bij je kinderen

    Wat sowieso belangrijk is, is het moment dat je nieuwe partner je kind(eren) gaat ontmoeten. Zorg er dan sowieso voor dat je ex-partner dan op de hoogte is van je nieuwe partner. Dit om te voorkomen dat de kinderen het gevoel krijgen dat ze de nieuwe partner achter de rug van hun andere ouder ontmoeten. Zo blijft hen het gevoel bespaard dat ze denken iets geheim of achter te moeten houden. Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan je denkt. Je kunt je voorstellen welke loyaliteitsconflicten dit met zich mee kan brengen.

    Afspraken maken over nieuwe partners

    Soms maken ouders afspraken over wanneer en hoe zij eventuele nieuwe partners aan de kinderen voorstellen. Bijvoorbeeld dat de nieuwe relatie minstens drie maanden moet duren, of dat de ex-partner eerst op de hoogte is voordat de kinderen het te weten komen.

    Samenwoonplannen?

    Als je thuiswonende kinderen hebt van zo’n 12 jaar of ouder is het ook raadzaam om eventuele samenwoonplannen openlijk met hen te bespreken. Je hoeft aan je kinderen geen officiële goedkeuring te vragen voor jouw doen of laten, maar het is nu eenmaal prettiger voor alle betrokkenen om samen plannen te maken en in overleg tot besluiten te komen.

    Lees meer over ondersteuning voor ouders

    Welke gevoelens kun je verwachten bij je nieuwe relatie?

    Hoe blij jij ook bent met je nieuwe relatie, de kans is groot dat je kinderen dat enthousiasme niet delen. Ze kunnen hem of haar zien als een indringer, die tijd en aandacht van jou voor hen afpakt. Ook kan het zijn dat met de komst van de nieuwe partner een eind komt aan de hoop dat papa en mama weer bij elkaar komen - iets wat eigenlijk elk kind in een scheiding wil. Het kan ook zijn dat je kind zich enorm ongemakkelijk voelt bij jullie ‘verliefde’ gedrag. 

    Tips voor het introduceren van je nieuwe partner bij je kinderen

    Het is dan extra belangrijk om je kind veel aandacht te geven en samen tijd door te brengen. Doe het rustig aan en praat met je kind over wat hij van je nieuwe relatie vindt. Stel je verwachtingen niet te hoog, want misschien wordt je kind nooit helemaal dol op je nieuwe relatie. 

    Het is belangrijk dat je je kinderen duidelijk maakt dat ze voor jou op de eerste plek staan en ook blijven staan. Vertel hun dat je nieuwe partner voor jou belangrijk is, maar dat zij voor jou het belangrijkste zijn en blijven. Hiermee bouw je verder aan een gedegen basis voor de toekomst voor alle betrokkenen, waarin iedereen een eigen, veilige en prettige plek heeft.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Meer tips voor het introduceren van je partner bij je kinderen:

    • Het is goed om je kinderen eerst over je nieuwe partner te vertellen voordat je hem of haar voorstelt. Laat ze rustig wennen aan het idee.
    • Voor kinderen is het vaak fijn als de eerste ontmoeting niet bij jullie thuis is. Denk aan een neutrale plek zoals een speeltuin.
    • Probeer te voorkomen dat de kinderen het gevoel krijgen niet over de nieuwe partner te durven praten bij de andere ouder. Het helpt als jij als ouder de nieuwe partner van je ex hebt ontmoet.
    • Hang een foto van het biologische gezin ergens in huis op. Met het beeld van deze basis bevestig je aan je kind(eren) zijn, haar of hun herkomst en bestaan.

    Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

    Ondersteuning voor ouders in scheiding: 3 tips Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Ondersteuning voor ouders in scheiding: 3 tips

    27 april 2020

    Scheiden heeft een enorme impact op iedereen. Ook op jou als ouder. Je wilt dat je kinderen zo min mogelijk negatief worden beïnvloed door de scheiding. Hiervoor wil je mogelijk hulp bij je scheiding als ouders. Zowel als...

    Lees verder