Kinderrekening, kinderalimentatie of beide bij co-ouderschap?

26 maart 2020

De termen kinderrekening en kinderalimentatie liggen dicht bij elkaar. En in eerste instantie is dat ook zo: zij gaan beide over geld dat bedoeld is voor benodigde uitgaven voor jullie kind. Echter is een kinderrekening in de praktijk heel anders dan de kinderalimentatie. Doorgaans kiezen ouders of voor een kinderrekening of voor kinderalimentatie. Wat is het verschil?

Pagina inhoud

  De keuzemogelijkheden

  De meeste ouders maken een keuze: of de kinderrekening openen of gebruik maken van de kinderalimentatie regeling. Dat hoeft echter niet. Jullie kunnen het ook samenvoegen of jullie maken gebruik maken van beide opties tegelijk. Die invulling is aan jullie.

  Als jullie van beiden tegelijk gebruik willen maken, dan is de kinderalimentatie voor de dagelijkse kosten en de kinderrekening voor de cadeaus en bijvoorbeeld een nieuwe fiets. De kinderrekening is dan een maandelijks potje voor de (van te voren afgesproken) extra uitgaven, die door beide ouders gedaan kunnen worden.

  Jullie kunnen de kinderrekening en de kinderalimentatie ook samenvoegen. Dit wordt echter bijna nooit gedaan. Als jullie toch besluiten om het samen te voegen, is het verstandig om een expert jullie te laten helpen. Zorg dat je de afspraken vervolgens duidelijk formuleert in het ouderschapsplan, zodat er later geen misverstand kan ontstaan.

  Om een weloverwogen keuze te maken, moet je weten wat de verschillen zijn van een kinderrekening en kinderalimentatie en de impact van de keuze. De verschillen hieronder hebben als uitgangspunt dat het wordt gebruikt bij co-ouderschap.

  Lees meer over de kinderrekening

  De belangrijkste verschillen tussen kinderrekening of kinderalimentatie:

  • Een kinderrekening is een gezamenlijke rekening waar beide ouders toegang tot hebben. Bij kinderalimentatie heeft één ouder toegang en de regie.
  • Bij een kinderrekening storten beide ouders geld op de rekening, terwijl het geld bij kinderalimentatie op de rekening van één ouder wordt gestort.
  • Jullie zijn niet verplicht om gebruik te maken van een kinderrekening. Er is wel altijd een verplichting om bij te dragen aan de kosten voor de kinderen. Dus als je niet kiest voor een kinderrekening, moet je het bijdragen aan de kosten van je kind(eren) op een andere manier toepassen. Je kiest dan voor de kinderalimentatie regeling.
  • Als een van de ouders de afspraken met betrekking tot de kinderrekening niet nakomt dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) dit bedrag niet innen.
  • Bij kinderalimentatie kan dat wel als de afspraken zijn bekrachtigd door de rechter. Deze bekrachtiging door de rechter vindt plaats op het moment dat jullie scheidingsplan en ouderschapsplan zijn goedgekeurd door de rechter. Als jullie later de afspraken wijzigen, dan zijn die nieuwe afspraken niet direct bekrachtigd. Als jullie die afspraken willen bekrachtigen, moeten jullie opnieuw naar de rechter.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Een passende keuze maken

  Zolang jullie goed over jullie situatie hebben nagedacht en jullie afspraken aansluiten op jullie wensen en behoeften zijn jullie vrij in jullie keuze. Je hoeft de beslissing niet overhaast te maken. Vraag eventueel wat extra bedenktijd aan de ander of bespreek de situatie met een naaste.

  Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  De kinderrekening bij co-ouderschap: zo bereken je welke bedragen jullie storten

  15 december 2023

  De kinderrekening: een populaire manier voor co-ouders om samen de kosten van het kind te delen en te betalen. Maar hoe bereken je hoeveel geld er op de kinderrekening komt? En welke kosten mag je van de kinderrekening...

  Lees verder

  Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen

  12 december 2023

  Als je overweegt met je ex-partner een kinderrekening te openen voor het verdelen van de kosten van jullie kind moet je op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Het is namelijk aan jou en je (ex-)partner om te bepalen of...

  Lees verder

  Wat is een kinderrekening?

  12 juli 2022

  Een kinderrekening openen bij scheiding is wat veel ouders tegenwoordig overwegen. Deze overweging is belangrijk, want er is een aantal punten die bij een kinderrekening komen kijken, die jullie moeten weten voordat jullie...

  Lees verder