Kinderalimentatie berekening samengesteld gezin

12 juli 2022

Na scheiding kan een of kunnen beide ouders samen gaan wonen met hun nieuwe partner. Deze partner heeft wellicht ook al kinderen. De nieuwe gezinssituatie zorgt voor een samengesteld gezin. Dit heeft effect op de te ontvangen of betalen kinderalimentatie. Hoe zit dit precies en hoe wordt de alimentatie dan berekend?

Pagina inhoud

    Wat is een samengesteld gezin?

    Een samengesteld gezin is een gezin bestaande uit tenminste een partner met kinderen uit een vorige relatie. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat beide ouders kinderen uit een vorige relatie meebrengen in het huidige gezin.

    De ouder die kinderen meebrengt naar het nieuwe gezin kan de biologische ouder zijn: dat betekent dat de kinderen nakomelingen zijn van die ouder. Ook kan die ouder de ‘juridische ouder’ zijn, zoals in het geval van adoptie. Meer hierover lees je op de website van Rijksoverheid. De andere ouder van het samengestelde gezin noemen we de stiefouder.

    Wie betaalt kinderalimentatie?

    De biologische ouders of juridische ouders betalen kinderalimentatie voor hun kinderen. Dit staat in de wet. Stiefouders moeten ook kinderalimentatie betalen voor hun stiefkinderen, maar niet altijd. Hoe werkt dat?

    Lees meer over kinderalimentatie berekenen

    Wanneer moet een stiefouder kinderalimentatie betalen?

    Er zijn 2 situaties waarin de stiefouder altijd meebetaalt aan de kinderalimentatie voor de stiefkinderen. In dat geval heet de stiefouder ‘formeel stiefouder’.

    • De stiefouder is getrouwd met iemand die kinderen uit een eerder gezin heeft meegenomen naar het huidige gezin.
    • De stiefouder is een geregistreerd partnerschap aangegaan met een (ex-)partner die kinderen uit een eerder gezin heeft meegenomen naar het huidige gezin.

    In bovenstaande situaties is de stiefouder vanaf het sluiten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap verplicht mee te betalen aan het onderhoud van de stiefkinderen.

    Kinderalimentatie betalen bij samenwonen met stiefkinderen

    Wanneer jullie slechts samenwonen is de stiefouder geen formeel stiefouder. In de wet staat dat je dan nooit hoeft mee te betalen aan de kinderalimentatie van de stiefkinderen. Zelfs niet als jullie al lang samenwonen of de stiefouder op een andere manier een bijzondere band heeft opgebouwd met de stiefkinderen.

    Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

    Kinderalimentatie meerdere samengestelde gezinnen

    Wanneer je niet voldoende inkomen hebt om kinderalimentatie te betalen aan al je kinderen en stiefkinderen uit samengestelde gezinnen dan wordt een vaste volgorde van de rechter aangehouden om te bepalen welke kinderen als eerst recht hebben op kinderalimentatie.

    Je eigen kinderen vanuit biologisch of juridisch ouderschap krijgen als eerst kinderalimentatie. Daarna de stiefkinderen uit een huidig of eerder huwelijk of geregistreerd partnerschap.

    Berekening kinderalimentatie samengesteld gezin

    De hoogte van de kinderalimentatie bij een samengesteld gezin wordt bepaald aan de hand van gegevens over de inkomens van alle bij de kinderen betrokken ouders. Maar ook de stiefouders worden meegenomen die in het hoofdverblijf van het kind wonen en/of er sprake is van co-ouderschap. De hoogte van kinderalimentatie bij een samengesteld gezin is afhankelijk van veel factoren en is tamelijk ingewikkeld. Wat bij de berekening van belang is:

    • De wettelijke verplichting tot het betalen van kinderalimentatie vaststellen.
    • Hoeveel kinderen je kinderalimentatie moet betalen.
    • Aan hoeveel kinderen je kinderalimentatie betaalt nadat je uit elkaar bent gegaan.
    • Wie er nog meer meebetalen aan de alimentatie.

    Uitelkaar.nl biedt een berekening voor kinderalimentatie voor een samengesteld gezin. Bij het opstellen van een ouderschapsplan of scheidingsplan met ouderschapsplan zit deze berekening inbegrepen bij de prijs.

    Kinderalimentatie berekenen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Kinderalimentatie berekenen

    28 juni 2024

    Als jullie scheiden en minderjarige kinderen hebben, moeten jullie berekenen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Dit kunnen jullie zelf doen of laten berekenen. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat de...

    Lees verder

    Kinderalimentatie: hoe lang moet ik betalen?

    28 juni 2024

    Tot wanneer ben je verplicht kinderalimentatie te betalen? Is dat tot 18 jaar of tot 21 jaar? En wat zijn de regels omtrent kinderalimentatie? Wat als je een werkend kind hebt, moet je dan nog steeds kinderalimentatie...

    Lees verder

    Is kinderalimentatie verplicht?

    15 mei 2024

    Om te weten of je recht hebt op kinderalimentatie of kinderalimentatie moet betalen, is het nodig om te weten of kinderalimentatie verplicht is in jouw situatie. Vervolgens zul je moeten bepalen welke regels er in jullie...

    Lees verder