Interview met onze investeerder | Wim Verbeek van SI2

21 december 2017

Een van de investeerders achter uitelkaar.nl is het SI2 fonds. We spraken Wim Verbeek van SI2 over het hoe en waarom van deze investering.

Pagina inhoud

  Wat is SI2 voor een investeringsfonds?

  SI2 is een social impact fonds: wij willen een significante maatschappelijke meerwaarde creëren via onze investeringen. Die meerwaarde is iets wat we meten en waar we op sturen. Het is een relatief nieuwe manier van investeren waarin het streven naar sociale veranderingen gecombineerd wordt met een bedrijfsmatige aanpak om zo de sociale onderneming stevig op eigen benen te laten staan.

  Doet het financiële rendement er dan niet toe?

  Het financiële rendement is zeker belangrijk. Wil je duurzame sociale impact dan is enige winst ook noodzakelijk. Anders is het voortbestaan van de sociale onderneming in gevaar en daarmee ook de maatschappelijke meerwaarde. En juist omdat de marges in het sociale domein smaller zijn, is een goed financieel beheer essentieel. Het gaat er om een evenwicht te vinden tussen impact, duurzaamheid en financiën.

  Lees meer over Uitelkaar.nl

  Hoever gaat uw betrokkenheid?

  Wij denken dat een deel van de huidige maatschappelijke problemen goed op te lossen is als sociale ondernemers de handen ineen slaan met sociale investeerders. Dat gaat verder dan het ter beschikking stellen van geld: we leveren ook kennis, ervaring, coaching, toegang tot netwerken, enz. Veel van onze aandeelhouders zijn (oud-)ondernemers die iets terug willen doen voor de maatschappij en handelen vanuit een sterke betrokkenheid. 

  Waarom een investering in Uitelkaar.nl?

  Echtscheidingen zijn helaas een realiteit in de samenleving: het gebeurt meer dan 50.000 keer per jaar als we alle samenlevingsvormen meetellen. Die hebben hoe dan ook een grote (negatieve) invloed, vooral op kinderen, we zien het allemaal om ons heen gebeuren. Echtparen beginnen met de beste intenties aan de scheiding, maar vaak verwordt het tot een gevecht dat latere samenwerking als co-ouders heel moeilijk maakt. Het maken van een goed ouderschapsplan is een ding, het goed uitvoeren een andere. De aanpak van Uitelkaar.nl legt de nadruk op samenwerken aan een goede toekomstige relatie waarin kinderen zo goed mogelijk gedijen. Je scheidt immers nooit van je kinderen. En dat spreekt ons als SI2 erg aan.

  De overheid heeft in deze nieuwe benadering het voortouw genomen onder meer via de Raad voor de Rechtsbijstand en de Divorce Challenge. Sociale ondernemers en investeerders nemen nu het stokje over.

  Hoe ziet u de toekomst voor Uitelkaar.nl?

  Het is wellicht een beetje raar om voor juridische conflicten over uitbreidingsmogelijkheden te beginnen. Maar gezien de onderzoeken van de stichting HiiL denken wij dat er ook andere terreinen ruimte is voor een aanpak gebaseerd op samenwerken in plaats van vechten. Denk aan arbeidsconflicten, burenruzies, enz. Mensen kunnen zo weer leren om gezamenlijk een oplossing te zoeken.

  Verder is er nog veel te winnen door de samenwerking met advocaten en mediators te intensiveren. Juist de combinatie van een online platform met waar nodig specialistische hulp van een advocaat, notaris of mediator geeft mogelijkheden om op maat te helpen en zo de meeste impact te creëren. 

  U blijft dus voorlopig nog als investeerder?

  Zeker, maatschappelijke meerwaarde creëren is iets van de lange adem, daarom investeren wij voor de langere termijn zodat we zeker weten dat er een blijvende verbetering is via een sociale onderneming die zichzelf kan bedruipen.  

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  14 november 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder

  Uitelkaar.nl is de plek als je jezelf niet alleen juridisch, maar breder wilt ontwikkelen

  14 februari 2023

  "Onderdeel van mijn opleiding HBO-Rechten was een stage. Ik kon terecht bij de gemeente, een advocatenkantoor of de rechtbank, maar ik wilde een plek die meer biedt dan puur juridisch werk. Uitelkaar.nl is de ultieme plek...

  Lees verder