Scheidingsplatform Uitelkaar.nl ontvangt innovatiesubsidie, impuls voor online scheiden

13 augustus 2020

Corona heeft de voordelen van digitale dienstverlening meer dan ooit duidelijk gemaakt. Vanaf de keukentafel bestel je de boodschappen en log je in op je werkomgeving. Een online platform kan ook goed bij zoiets ingewikkelds als een scheiding ondersteuning bieden.

Pagina inhoud

  Uitelkaar.nl, voorloper op het gebied van online scheiden, is daarom zeer verheugd dat de Raad voor Rechtsbijstand, geadviseerd door een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen uit het veld, dit scheidingsplatform heeft beloond met een innovatiesubsidie. De subsidie, ter beschikking gesteld door minister Dekker, is bedoeld om de digitale scheidingsprocedure voor een brede groep scheidende stellen toegankelijk te maken en hun ook na de scheiding hulp te bieden. Dit past bij de groeiende interesse in online scheiden. Terwijl scheidingsadvocaten volgens een enquête van de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) door corona een terugloop zagen, is er juist een sterke stijging te zien in online scheidingen.

  Zelf de regie over je scheiding

  In een nieuwsbericht van de Raad voor Rechtsbijstand van 11 augustus 2020 wordt over Uitelkaar.nl geschreven: ‘het project heeft betrekking op de ontwikkeling van een zelf-regieroute waarmee een rechtzoekende (onder begeleiding van het platform) in staat wordt gesteld om zelf scheidingsafspraken te maken en de consequenties ervan te doorgronden. Deze zelf-regieroute voorziet ook in ondersteuning van een rechtzoekende in geval van gewijzigde omstandigheden nadat de scheiding formeel rond is (nazorg).’

  Uitelkaar.nl is het enige platform waar stellen online het gehele scheidingsproces kunnen doorlopen. Met deze subsidie worden klanten ook na de scheiding verder geholpen. Want een scheiding is niet klaar zodra er een stempel op staat van de rechter, sterker nog; dan begint het vaak pas. “Veel problemen ontstaan als de stof van de scheiding is gaan liggen. Ruzie tussen gescheiden ouders, die samen de zorg over hun kinderen dragen, ligt dan op de loer. Die conflicten wil je klein houden en oplossen. Wij vinden dat deze nazorg ook bij het scheidingsproces hoort,” zegt Kaspar Scheltema, CEO van Uitelkaar.nl.

  Daarnaast wordt met de subsidie het platform toegankelijk gemaakt voor meer verschillende klanten en hun wensen. Een persoonlijke casemanager begeleidt vanaf het begin het proces en schakelt deskundigen in waar gewenst. De ene klant wil graag extra ondersteuning van een maatschappelijk werker, de ander van een financieel expert of heeft baat bij hulp rond het ouderschap. Klanten houden zelf de regie over hun scheiding, maar krijgen wel de ondersteuning die nodig is. Die hulp kan zowel online als offline geboden worden.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

  08 januari 2024

  Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

  Lees verder

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  18 december 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder