Hoe vraag ik online een echtscheiding aan?

21 februari 2023

Tegenwoordig kun je op verschillende manieren je scheiding aanvragen. De meest bekende methode is via een advocaat. Echter zijn er nu ook manieren die minder lang duren en goedkoper zijn. Zo kun je ook begeleiding krijgen van een mediator of kun je zelfs de regie in eigen handen houden en je eigen scheiding online regelen. In dit artikel leggen we uit wat online scheiden is, welke voordelen hieraan hangen en of online scheiden een goede optie voor jou is.

Pagina inhoud

  Wat is online scheiden?

  Online scheiden is nog een relatief ‘nieuwe’ manier van scheiden. Tegenwoordig gaat bijna alles online, dus waarom ook niet online scheiden? Daarnaast is het een goede manier om zelf de regie in handen te houden. Je maakt namelijk via het internet je eigen persoonlijke echtscheidingsconvenant. Omdat je het online kunt doen, hoef je dus niet in dezelfde ruimte als je (ex-)partner te zitten. Ook gaat het geheel in je eigen tempo, zodat je zelf alle opgestelde afspraken nog eens goed door kunt lezen. 

  Wat zijn de voordelen van online scheiden?


  1. Persoonlijke begeleiding

   Online scheiden klinkt misschien onpersoonlijk, maar dit is niet het geval. Ook als je ervoor kiest om online te gaan scheiden, kun je gebruik maken van deskundig advies in de vorm van een mediator. Daarnaast is er ook een advocaat die je afspraken juridisch controleert, voordat het bij de rechtbank wordt ingediend. Via Uitelkaar.nl krijg je onbeperkte begeleiding van een casemanager. De casemanager staat voor je klaar voor vragen of bij het geven van tips omtrent jouw scheidingsproces en gemaakte afspraken.

  2.       
  3. Het is goedkoper 

   Over het algemeen is scheiden kostbaar. Deskundig advies in de vorm van een advocaat of mediator is vaak aan de dure kant. Aangezien iedere situatie uniek is, kan het zijn dat je deze diensten niet eens nodig hebt. Als je online gaat scheiden betaal je enkel voor de diensten die je nodig hebt. Bij Uitelkaar.nl betaal je één vaste lage prijs voor een scheidings- en/of ouderschapsplan. De kosten voor extra diensten komen daar dan bovenop. Om die reden is online scheiden goedkoper dan scheiden via een advocaat of een mediator. 

  4.       
  5. Het bespaart tijd

   In tegenstelling tot het regelen van je scheiding via een advocaat duurt online scheiden minder lang. Dit komt doordat je je afspraken online maakt in je eigen tijd en tempo in je eigen vertrouwde omgeving, zoals thuis aan de eetkamertafel. Wanneer je ervoor kiest om te scheiden via een advocaat moet je vrij nemen om afspraken in te plannen. Dit zorgt ervoor dat het proces langer duurt. 

  6.       
  7. Het biedt structuur

   Uitelkaar.nl bied een online platform waarop je je scheiding afspraken maakt. Het platform biedt overzichtelijkheid en structuur, doordat je het proces per onderwerp doorloopt. Tijdens het gehele scheidingsproces ben je gekoppeld aan een persoonlijke casemanager die onbeperkt voor je klaarstaat voor vragen en eventuele tips.      

  Is online scheiden iets voor jou?

  Het online regelen van je scheiding is helaas niet voor iedereen geschikt. Om zelfstandig afspraken onderling te maken is het van belang dat je nog goed kunt communiceren met je (ex-)partner. Online scheiden is om die reden vooral geschikt voor mensen het met elkaar eens zijn over de afspraken. Mocht je op bepaalde aspecten het niet met elkaar eens worden, is er altijd een mogelijkheid om deskundige begeleiding in de vorm van een mediator in te schakelen tijdens het online scheiden proces. Als je er echt niet samen uitkomt of verschillend denkt over de afspraken is online scheiden niet voor jou de beste optie. Dan kun je beter onder begeleiding van een advocaat je scheiding regelen. 

  Download stappenplan

  Benieuwd welke stappen je doorloopt bij het online regelen van je scheiding via Uitelkaar.nl? Download onze brochure stappenplan scheiden.  Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  10 tips aanvragen echtscheiding

  08 maart 2024

  Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips...

  Lees verder

  Welke manieren zijn er om je scheiding te regelen?

  05 maart 2024

  Als je besloten hebt om te gaan scheiden en je kinderen, naasten en vrienden op de hoogte hebt gesteld, is het tijd om je te oriënteren op de manier waarop je je echtscheiding wilt gaan regelen. Scheiden kan tegenwoordig op...

  Lees verder

  Scheiden na huwelijk: de impact van lang samen zijn

  13 februari 2024

  Vroeger was scheiden uit den boze. In 1950 waren er in Nederland 6.462 echtscheidingen. Tegenwoordig zijn er bijna 5 keer zoveel echtscheidingen. Echtscheidingen worden, in tegenstelling tot vroeger, door bijna de hele...

  Lees verder