Echtscheiding betekenis

16 april 2024

Voordat jullie gaan scheiden moet je precies weten wat scheiden betekent om alvast na te denken over wat de consequenties ervan zijn. In dit artikel vind je naast de letterlijke betekenis van scheiden ook de figuurlijke betekenis van scheiden voor jou en je gezin.

Pagina inhoud

  Scheiden betekenis

  In de Van Dale (woordenboek) staan een aantal betekenissen van het woord ‘scheiden’, maar centraal staat dat een verbinding doorbroken wordt.

  schei·den (scheidde, heeft, is gescheiden)

  1 de aansluiting, de samenhang verbreken of verbroken houden

  2 het huwelijk ontbinden: zich laten scheiden

  3 vermengde zaken uit elkaar verwijderen: deze kwesties moeten we scherp van elkaar scheiden

  4 zich van elkaar verwijderen; uit elkaar gaan: hier moeten wij scheiden; hier scheiden zich onze wegen; scheiden doet lijden afscheid nemen is nooit leuk

  Naast de letterlijke betekenis van het woord bekijken we nu wat dit nu echt betekent voor jullie als gezin en hoe dit er dan in de praktijk uitziet.

  Bekijk het scheiden stappenplan

  Betekenis echtscheiding voor jullie als gezin

  Scheiden betekent het einde van een huwelijk en alles wat jullie delen. De verbinding tussen jullie op gebied van financiën, kinderen, spullen, een sociaal leven, een woning, de hypotheek, kleinkinderen, huisdieren, vakanties, feestdagen, gewoontes en rituelen, samen bankhangen, gesprekken en dagjes uit. Het betekent het einde van een hoofdstuk in het leven samen als gezin.

  Het is heel dubbel: aan de ene kant kan er opluchting zijn omdat jullie uit elkaar gaan. De relatie werkte immers niet meer. De andere kant is echter heel verdrietig. Een scheiding was natuurlijk niet de verwachting en wat jullie hoopten toen jullie gingen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangingen. Al met al brengt het proces van uit elkaar gaan veel emotie met zich mee. Jullie zullen alleen een nieuwe balans moeten vinden. Belangrijk is jezelf en elkaar hier de tijd voor te gunnen.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Betekenis van scheiden voor kinderen

  Daarnaast betekent een scheiding ook een heel moeilijke en emotionele tijd voor de kinderen. Het nieuws dat jullie gaan scheiden kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Zoals een stuk van het gedicht van Adrienne, kind van gescheiden ouders, op de website van Villa Pinedo laat zien, kan het een hele strijd voor kinderen zijn:

  “Elke scheiding is voor een kind moeilijk, iedereen heeft zijn/haar eigen verhaal en het is ontzettend zwaar,

  Zulke dingen gaan niet over na een paar jaar.

  Het heeft tijd nodig, de pijn moet slijten, maar het gevoel zit er altijd,

  Voor ons is dit vaak ook een heel gevecht met onszelf, een hele strijd.”

  Ook kunnen kinderen vragen hebben als: Hoe gaat het als papa en mama niet meer samen wonen? Waar ga ik dan wonen? Blijven ze nog wel van mij houden als ze niet meer van elkaar houden? Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk van die twijfels en onzekerheden weg te nemen door constant te benadrukken dat er niets verandert aan het houden van je zoon of dochter. Ook dat de woonsituatie opgelost zal worden en er zo min mogelijk voor de kinderen zal veranderen.

  Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, is het essentieel om de scheiding op zo goed mogelijk voet met elkaar te regelen en de kinderen niet te gebruiken als machtsmiddel in een strijd. Mochten jullie dus extra hulp willen voor de kinderen dan is Villa Pinedo een goed adres en voor trainingen en begeleiding van kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud zijn er de Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden.

  Betekenis scheiden bij een huwelijk

  Wat betekent in de praktijk als jullie getrouwd zijn en gaan scheiden? Om in praktische zin jullie ‘verbinding’ te verbreken, moeten jullie een echtscheidingsconvenant opstellen. Hierin maken jullie afspraken over het verdelen van inboedel en geld. Ook het maken van afspraken over het pensioen en de woning moeten erin staan. Als jullie kinderen onder de 18 jaar hebben moeten jullie ook een ouderschapsplan opstellen.

  Nadat er een scheidingsconvenant is opgesteld stuurt de advocaat deze op naar de rechtbank ter goedkeuring. Als de rechter geen problemen ziet in het scheidingsconvenant, zal een ambtenaar de scheiding registreren in de burgerlijke stand. Dan is de scheiding officieel en kunnen jullie de afspraken in de praktijk brengen, zoals bijvoorbeeld de spullen verdelen, het huis verkopen en de omgangsregeling naleven.

  Betekenis scheiden bij een geregistreerd partnerschap

  Voor een geregistreerd partnerschap betekent een scheiding dat jullie een beëindigingsovereenkomst moeten opstellen bij een notaris. Deze heeft in principe dezelfde inhoud als een echtscheidingsconvenant. Hierin komen ook afspraken te staan over de inboedel, woning, geld, pensioenen et cetera. Tenzij jullie kinderen hebben, want dan moet een scheidingsconvenant en ouderschapsplan door jullie worden opgesteld. Een advocaat levert deze in bij de rechter. Ook in dit geval moet de rechter jullie plan goedkeuren voordat deze ingeschreven kan worden in de burgerlijke stand.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe lang duurt een scheiding in Nederland?

  28 mei 2024

  De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de tijdlijn van een echtscheidingsprocedure in Nederland, de gemiddelde tijd van...

  Lees verder

  Scheiding: hoe lang duurt dat?

  15 mei 2024

  Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer...

  Lees verder

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  14 mei 2024

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder