Aansprakelijkheidsverzekering kind na scheiding

12 juli 2022

Als gezin heb je vaak verzekeringen voor je kind afgesloten. Denk aan een zorgverzekering, maar ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Hoe regel je dit na de scheiding, als jullie beide apart wonen?

Pagina inhoud

    Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor je kind?

    Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je kind beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. De schade die je kind veroorzaakt wordt dan vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

    Als ouders ben je verantwoordelijk als je kind tot 14 jaar iets stuk maakt. Als ouder kan je hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten. In dat geval hoef je de schade niet zelf te betalen, maar wordt het door de verzekeraar betaalt. Ditzelfde geldt voor kinderen tussen de 14 en 16 jaar. Alleen wordt er dan wel gekeken of de ouder de schade had kunnen voorkomen. Vanaf 16 jaar is het kind in principe zelf verantwoordelijk. Het kind is dan nog wel meeverzekerd onder de polis, maar opzettelijke schades worden minder makkelijk vergoed.

     
    Anouk Wijsman - Casemanager

    TIP: Neem beide een aansprakelijkheidsverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

    Uitzonderingen aansprakelijkheidsverzekering

    Er zijn ook een aantal uitzonderingen waar de aansprakelijkheidsverzekering niet de schade vergoedt. Stel je kind zit op voetbal en schiet de bal tegen het hoofd van een toeschouwer, dan wordt je kind hier niet voor aansprakelijk gesteld. Je kind wordt aansprakelijk gesteld als er iets onrechtmatig is gebeurd. Je kunt je kind niet aanrekenen dat er tegen de bal wordt geschopt, het is immers de sport om tegen de bal aan te schoppen. 

    Bij sommige aansprakelijkheidsverzekeringen wordt schade die wordt gemaakt door een logeerpartijtje ook niet gedekt. De verzekering gaat er dan vanuit dat de volwassenen accepteren door akkoord te gaan met het logeerpartijtje dat er iets “stuk” kan gaan. Het is daarom ook aan te raden goed naar de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen te kijken en te onderzoeken welke verzekering het best bij jullie situatie past. Als je kind vaak logeert bij een klasgenootje is het misschien wel handig als de schade hiervan gedekt wordt door de aansprakelijkheidsverzekering.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Aansprakelijkheidsverzekering bij scheiding

    Maar hoe zit dit nu als je gaat scheiden? Je deelt alle verzekeringen en zegt wellicht sommige verzekeringen op. Jullie sluiten beiden los van elkaar weer nieuwe verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering. Bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen is het ook verstandig om goed te kijken naar de aansprakelijkheidsverzekering van je kind. Vaak is het zo dat de verzekeraar de schade bijvoorbeeld niet dekt als het kind bij de andere ouder is. Je moet dan zelf ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Het is dus altijd verstandig om na de scheiding contact op te nemen met de verzekeraar waar je de aansprakelijkheidsverzekering hebt lopen. Zij kunnen je precies vertellen of er een nieuwe verzekering nodig is, of dat de huidige verzekering de schade dekt. 

    Voorbeeld

    De moeder heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor het kind afgesloten. Maar het kind is ook de helft van de tijd bij vader. Vader en moeder hebben een goede en duidelijke omgangsregeling opgesteld. Wanneer het kind bij vader is, gooit het kind per ongeluk een bal door de ruit van de buurman. Moeder wil dit dekken via haar aansprakelijkheidsverzekering, maar de verzekering wil dit niet uitkeren omdat het kind bij vader was op het moment van het voorval. Het is daarom altijd aan te raden beide een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het kind.

    Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Ouderschapsplan voorbeeld

    19 februari 2024

    Een voorbeeld van een ouderschapsplan is een handig middel voor ouders met minderjarige kinderen die op het punt staan uit elkaar te gaan. Er komt nu veel op jullie af en je wilt de zaken goed regelen voor de kinderen. Een...

    Lees verder

    Ouderschapsplan niet nakomen: mag dat?

    04 april 2023

    Als je ex-partner de afspraken in het ouderschapsplan niet nakomt kan dit erg vervelend zijn. Mag dat zo maar? Het kan ook zijn dat de afspraken voor jullie allebei niet meer goed na te leven zijn, omdat de situatie is...

    Lees verder

    Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

    12 juli 2022

    Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Dan rijst de vraag: mag je eigenlijk wel verhuizen...

    Lees verder