6 tips voor scheiden tijdens de lockdown

04 januari 2021

Ben je net de eerste coronacrisis doorgekomen, volgt er in het najaar weer een crisis die nu rondom Kerst overgaat in een lockdown. Voor sommige stellen is dit de bekende druppel. Zij willen de scheiding niet langer uitstellen. Maar hoe pak je zo’n scheiding tijdens de lockdown aan nu vrijwel alle instanties, kantoren en diensten gesloten zijn?

Pagina inhoud

    Hoe kun je bijvoorbeeld je scheiding zo goed mogelijk regelen tijdens deze lockdown als je niet meer fysiek een afspraak kunt maken bij de advocaat? En hoe gaat het met de kinderen? Hoe regel je de zorgtaken? Mogen de kinderen überhaupt wel van de ene naar de andere ouder? 

    Ook kunnen er door corona en de strenge, recente lockdownmaatregelen tijdelijk problemen ontstaan die de scheiding bemoeilijken. Denk maar eens aan het vinden van een geschikte woning in de op hol geslagen woningmarkt. Het proces wordt nu extra bemoeilijkt doordat je woningen niet meer fysiek mag bezichtigen. En een hypotheek krijgen kan ook flink lastig worden als je inkomsten door de crisis flink zijn gedaald. 

    Uitelkaar.nl, hét scheidingsplatform waar je online je scheiding van A tot Z kunt regelen,  geeft je 6 tips om je scheiding goed te regelen tijdens de lockdown:

    Blijf kalm en communiceer met je partner; juist tijdens een lockdown!

    Op nummer 1 staat: blijf kalm en communiceer met je partner. Hoe moeilijk dit misschien ook is en hoe erg de frustraties tijdens een lockdown ook kunnen worden. Niemand is gebaat bij ruzie, of oplopende spanningen. 

    Gaat het echt niet meer, kijk of je een time-out kunt nemen. Gebruik de lockdownperiode om alles voor jezelf goed op een rijtje te zetten. Schrijf op wat de redenen zijn waarom jij bepaalde zaken op jouw manier wilt regelen. Dit helpt je later om kalm te blijven tijdens discussies met je (ex-)partner. 

    Ook kun je overwegen om samen met je partner juist nu tijdens de lockdown een online communicatiecursus te volgen. Om vervolgens na de lockdown weer verder te gaan met het maken van afspraken voor de toekomst. 

    Je kunt de gratis training Scheidingsatlas volgen. Deze training geeft gescheiden ouders informatie en concrete tips over ondersteuning van kinderen én communicatie met de andere ouder. 

    Kijk of je de reistijd die je bespaart, kunt omzetten in tijd om je scheiding te regelen

    Het is heel menselijk om in een hoekje weg te kruipen tijdens een lastige periode. Alleen weten we allemaal dat je er niet veel vrolijker op wordt. Veel slimmer is het om je ‘gewonnen reistijd’ te benutten. Sta gewoon op alsof je wel die rit naar kantoor moet maken en benut deze tijd om je scheiding te regelen. Zet je financiën op een rij, zoek informatie over scheiden op, maak afspraken met je partner. Zo kun je na de lockdown weer extra genieten. 

    Bekijk of online scheiden voor jullie een optie is

    Online scheiden via Uitelkaar.nl perfect tijdens de lockdown

    Je scheiding kun je op verschillende manieren regelen: via een advocaat, mediator én online, bijvoorbeeld via Uitelkaar.nl. Deze laatste optie is bij veel mensen nog niet heel erg bekend, maar is de perfecte manier om je scheiding tijdens de lockdown te regelen. Wel is het zo dat online scheiden vooral geschikt is voor stellen die goed met elkaar communiceren en samen de scheiding zo goed mogelijk willen afwikkelen. 

    Hoe gaat scheiden online bij Uitelkaar.nl?

    Op het online scheidingsplatform van Uitelkaar kun je prima vanuit huis aan de scheiding werken. Ook los van elkaar. Persoonlijk contact is dus niet noodzakelijk of verplicht. 

    Samen met je partner werk je online in een digitaal dossier. Je krijgt via Uitelkaar.nl een persoonlijke casemanager toegewezen die via dit dossier contact met jullie onderhoudt. Daarnaast kun je, wanneer je wilt, met haar spreken via de chat in de portal, via e-mail of je kunt onder kantooruren telefonisch contact met haar opnemen. Deze begeleiding is niet veranderd tijdens de coronaperiode. 

    De ondersteuning van een mediator en juridische controle door de advocaat aan het eind van het traject kunnen in deze lockdownperiode ook online plaatsvinden. Ook de eventuele extra diensten, zoals advies over financiën verlopen digitaal. 

    Na de juridische controle, dient de advocaat jullie definitieve scheidingsplan in bij de rechtbank. De rechtbank toetst of jullie afspraken niet in strijd zijn met de wet en bekrachtigt deze in zijn uitspraak. Je hoeft hiervoor niet fysiek naar de rechtbank te komen. 

    Bekijk de lockdown situatie vanuit het perspectief van je kinderen

    Hebben jullie samen (een) kind(eren)? Bekijk de huidige lockdownsituatie dan zeker ook vanuit het perspectief van je kinderen. Is dit wel het juiste moment om je kinderen op de hoogte te brengen van de aankomende scheiding? Of zijn de kinderen al op de hoogte? Zo ja, hoe voelen zij zich eronder? En hoe kun je als ouder het beste je kinderen begeleiden in deze moeilijke periode? 

    Dit zijn allemaal ingewikkelde zaken waar je misschien wel hulp bij kunt gebruiken. Wil je advies met betrekking tot je kind(eren) voor of tijdens je scheiding? Op de website van het Kenniscentrum  Kind en Scheiding kun je online adviesgesprekken aanvragen. 

    Lees ook de do’s en dont’s voor gescheiden ouders in corona-tijd van Mies Magazine. En vergeet niet tijd voor ze vrij te maken. Plan een filmavondje met lekkere hapjes op de bank of ga met z’n allen die boswandeling maken. Waarschijnlijk geeft het jezelf ook weer energie. Ook kun je tijdens een ontspannen activiteit makkelijker met je kind(eren) praten over de scheiding. En hun mening over zaken vragen. 

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Maak naast langetermijn- ook noodafspraken voor de lockdownperiode

    Afspraken over de omgang en zorg van de kinderen

    De maatregelen die de regering heeft getroffen om het coronavirus in te perken, kunnen ervoor zorgen dat de omgang en de verdeling van de zorg voor jullie kind(eren) in het gedrang komen. 

    Je werkt bijvoorbeeld in de zorg en je gaat de komende tijd meer uren draaien. Of je moet extra werken om de hoge uitval op je werk op te vangen. Of je bent gedwongen om vanuit huis te werken, terwijl je (kleine) kinderen thuis zijn. Vaak betekent dit dat je de afspraken die je op lange termijn zou willen vastleggen tijdens de huidige lockdown niet haalbaar zijn. Jullie zouden dan afspraken kunnen maken voor de lange termijn en noodafspraken kunnen maken voor de huidige lockdownperiode. 

    Villa Pinedo biedt gescheiden ouders online trainingen aan als extra steun in deze moeilijke tijden. Zo vind je de ‘online training voor alle gescheiden ouders’. Uit deze training kun je veel nuttige informatie kunt halen, die jullie kan helpen om samen te werken aan het opstellen van noodafspraken. 

    Lees ook het artikel van Uitelkaar.nl over co-ouderschap en corona. 

    Financiële afspraken

    De huidige coronacrisis hakt er bij vele werknemers flink in. Denk maar eens aan de mensen die in de horeca werken of door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt, of zzp’ers die geen opdrachten meer hebben. Net als bij de afspraken over de omgang en de zorg voor de kinderen, geldt op het financiële vlak ook: maak afspraken voor de lange termijn, maar ook voor de korte termijn. Als je nog niet gescheiden bent, kun je tijdelijk samen hierover duidelijke afspraken maken. 

    Zit je middenin je scheiding? En kun je bijvoorbeeld geen of minder alimentatie betalen door de crisis? Neem dan in het scheidingsplan op dat je de kinderalimentatie opnieuw berekent als de crisis voorbij is. Via ons kun je een kinderalimentatieberekening laten maken. 

    Naast afspraken over kinderalimentatie, is het ook verstandig goed na te denken over het definitief afzien van partneralimentatie. Het is een trend dat veel partners afspreken om geen partneralimentatie te betalen, omdat ze beiden werken. Vaak spreken ze af dat de gemaakte partneralimentatie afspraken definitief zijn. Maar de crisis laat ons zien dat je door onvoorziene omstandigheden ineens zonder werk kan komen te zitten. Definitief afzien van partneralimentatie is dus wel een risico. Als je de afspraken niet definitief maakt, staat de wet het toe om andere afspraken te maken, zodra je je werk verliest. 

    In de blog over scheiden & inkomen van Uitelkaar.nl vind je diverse tips over scheiden en financiën. 

    Afspraken woonlasten

    De lockdown zal de komende tijd het vinden van een (tijdelijk) woonruimte niet vergemakkelijken. Denk alleen al aan de bezichtigingen die niet meer fysiek kunnen plaatsvinden. Dus al heb je voor de lange termijn afspraken met je partner over woonruimte gemaakt, kijk of je deze in de huidige omstandigheden nog haalbaar zijn en of je tijdelijke maatregelen moet treffen.

    Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je nu toch jullie gezamenlijke woning niet kunt overnemen, omdat je tijdelijk geen inkomsten hebt. Maak dan afspraken over hoe je dit anders oplost. Zo kun je afspreken dat je partner voorlopig mee blijft betalen aan de lasten. Of besluiten jullie samen dat het toch verstandiger is in de huidige omstandigheden om de woning te verkopen en allebei op zoek te gaan naar iets meer betaalbaars

    Let goed op jezelf

    En last, but not least: let goed op jezelf. Een lockdown is voor iedereen ingrijpend, maar zeker als je in scheiding ligt, is zo’n lockdown erg zwaar. Vergeet de zorg voor jezelf daarom zeker niet in deze periode. Zorg dat je goed en gezond blijft eten. Ga iedere dag naar buiten. Tijdens het wandelen kun je goed je gedachten even weer op een rijtje zetten. 

    Vergeet ook niet om je hart te luchten bij iemand die je vertrouwt. Even uithuilen op de bank bij je ouders is misschien wat lastig tijdens de lockdown. Maar je kunt prima met één vriend of vriendin een wandelafspraak maken om bij te kletsen. Goed voor je lijf en je geest! Maar vergeet de anderhalve meter niet! 

    Geen zin om naar buiten te gaan? Iedereen is inmiddels gewend aan beeldbellen. Zet een pot thee, ga lekker hangen op de bank, schakel over op Teams of Google meet of ga Facetimen met je beste vriend(in).  

    Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Echtscheidingsconvenant voorbeeld

    14 mei 2024

    Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina...

    Lees verder

    Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

    12 september 2023

    Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

    Lees verder

    Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

    12 juli 2022

    Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

    Lees verder