20 november: De dag van de rechten van het kind

19 november 2021

Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in onderwerpen die voor alle kinderen belangrijk zijn. Lees in dit artikel meer over het verdrag en de rechten van het kind tijdens de scheiding. 

 

Pagina inhoud

  Het Kinderrechtenverdrag

  De Verenigde Naties heeft op 20 november 1989 het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het kind aangenomen. Dit verdrag geeft belangrijke uitgangspunten en verplichten mee, zodat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

  De afspraken in het verdrag gaan over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Ze gaan bijvoorbeeld over onderwijs, gezondheid, familie en ouders. Ook komen de onderwerpen zoals vrijheid van geloof, mishandeling, misbruik en vrijheid van meningsuiting naar voren.

  Op dit moment zijn 196 landen aangesloten bij het Kinderrechtenverdrag. Nederland bekrachtigde het Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995, sindsdien is het verplicht om het verdrag na te leven.

  Recht op familie

  Kinderen hebben het recht om op te groeien bij hun ouders. Als ouders draag je de grootste verantwoordelijkheid bij de opvoeding van je kind. Als je als ouder deze verantwoordelijkheid niet kunt dragen, dan kan een voogd deze verantwoordelijkheid van je overnemen. Het is bij het opvoeden van je kind(eren) de bedoeling dat het kind zo goed mogelijk wordt begeleid naar zelfstandigheid. De overheid heeft hierin de plicht om de ouders te ondersteunen, indien dit nodig is.

  Bij het maken van beslissingen over een kind, moet altijd het belang van het kind voorop gesteld worden. Daarnaast is het belangrijk dat er altijd naar de mening van het kind gevraagd wordt en dat er geluisterd wordt naar het kind. De ouders of de voogd hebben daarnaast de plicht om het kind te begeleiden bij het waarmaken van de rechten uit het Kinderrechtenverdrag.

  De hoorrecht van een kind

  Zoals hierboven is genoemd, is het belangrijk dat er wordt geluisterd naar de mening van het kind. Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat en je hebt een kind onder de 18 jaar, kan de rechter aan je kind vragen wat zijn of haar wensen zijn en waar hij of zij wilt wonen. Dit wordt ook wel ‘hoorrecht’ genoemd. Ben je benieuwd wat dit verder voor je kind betekent? Lees dan ons artikel over de hoorrecht van een kind.

  Meer informatie over wetgeving

  Benieuwd naar nog meer relevante informatie over de wetgeving als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Neem een kijkje op ons uitgebreide kennisbank. Hierin hebben wij blogs geschreven met onder andere tips en handige informatie met betrekking tot wetgeving.

  Over Uitelkaar.nl

  Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig.

  Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand. 

  5 x Hulp voor je kind na de scheiding Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

  01 maart 2024

  Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind...

  Lees verder

  Je kind betrekken bij de scheiding

  16 februari 2024

  De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan...

  Lees verder

  Hoe vertel ik mijn kinderen over de scheiding?

  09 april 2020

  Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben in veel gevallen al het vermoeden dat er...

  Lees verder