Woning zoeken na scheiding: het valt niet mee!

12 juli 2022

Een woning vinden na scheiding

Tijdens de scheiding, maar ook in de periode erna wil je elkaar de ruimte geven. Het is prettig als een van jullie ergens anders kan verblijven. Het valt echter niet mee om snel een passende woonruimte te vinden. Er is een groot woningtekort in Nederland. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om snel een tijdelijke woning te vinden.

Snel een andere of tijdelijke woning vinden

  • Verblijf bij vrienden of familie op de bank of in de logeerkamer.
  • Via AirBnB kun je tijdelijk een ruimte huren, wat prettig kan zijn als je niet op vrienden of familie wilt terugvallen.
  • Mogelijk kun je een ruimte huren via een anti-kraak woonorganisatie. Het gaat hier altijd om panden die tijdelijk leeg staan voordat zij gerenoveerd of gesloopt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoorpanden.
  • Mogelijk kun je een kamer huren bij iemand in huis, bijvoorbeeld via Kamernet of op Marktplaats.
  • Het is ook mogelijk om een vakantiewoning of caravan te huren in een vakantiepark. Wellicht zijn er ook vrienden of kennissen die een dergelijke vakantieplek tot hun beschikking hebben.
  • Met een urgentieverklaring kun je mogelijk snel een sociale huurwoning vinden. 
  • Parentshouses is er speciaal voor mensen die net gescheiden zijn en waarvan je als ouder met kinderen een nieuwe verblijfplaats zoekt. 
  • Via een scheidingshotel kun je mogelijk een kamer huren na je scheiding. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Divorce Housing.

Sociale huurwoning

Een sociale woning na scheiding vinden is een van de opties. Vaak moet je hiervoor al een aantal jaren op een wachtlijst staan. Daarnaast moet je inkomen onder een bepaald bedrag liggen. Bekijk de meest actuele regels op de website van de wooncorporatie in jouw gemeente die sociale huurwoningen aanbiedt. Bekijk ook de voorwaarden van sociaal huren op de website van Rijksoverheid. Mogelijk is het een optie huurtoeslag aan te vragen als je een lager inkomen hebt en je vermogen binnen de vermogensgrens ligt. 

Scheiden en met urgentie een huurwoning vinden is soms ook mogelijk. Vooral met minderjarige kinderen zal urgentie eerder toegezegd worden. Je vraagt deze urgentie voor een woning na scheiding aan via de wooncorporatie of gemeente. Het is echter verschillend per gemeente wat de urgentieregels zijn.

Lees meer over verhuizen na scheiding

Gewone huurwoning

Als je gaat scheiden kun je ook een gewone huurwoning zoeken. De huur die je moet betalen is niet begrensd zoals bij sociale huur. Wanneer je de inkomensgrens overstijgt voor sociale huur kun je een gewone huurwoning zoeken. Het voordeel hiervan is dat er geen wachtlijst is. Bekijk bijvoorbeeld het huidig aanbod eens op Pararius

Woning kopen na scheiding

Je kunt ook zoeken naar een koopwoning na je scheiding. Aan het krijgen van een hypotheek zijn uiteraard wel voorwaarden verbonden. Zo moet je voldoende inkomen hebben en/of eigen geld wat je kunt inbrengen. Een hypotheekverstrekker kan vragen naar (het concept) echtscheidingsconvenant om te bekijken wat je financiële situatie is en hoe deze er in de toekomst uit gaat zien. Het betalen of ontvangen van bijvoorbeeld kinderalimentatie kan van invloed zijn op het al dan niet krijgen van een hypotheek. Om het actuele aanbod aan beschikbare koopwoningen te zien kijk je op Funda, Jaap of bij lokale makelaars.

Let wel op: hadden jullie al een gezamenlijke woning voor de scheiding? Het proces van uitkopen of verkopen van die woning heeft invloed op het kunnen kopen van een nieuwe woning.

Schakel je sociaal netwerk in

Je sociale netwerk kan je het beste helpen bij het vinden van een woonruimte, tijdelijk of permanent. Breng je vrienden, familie en collega’s op de hoogte van je zoektocht. Ook kun je op je sociale media oproepen plaatsen. Op Facebook zijn ook groepen te vinden voor huurappartementen.

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Aandachtspunten bij verhuizen

Wanneer je een nieuwe woning zoekt is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bij verhuizen aan:

  • Afstand van je werk, familie en vrienden.
  • Afstand van de school van je kinderen.
  • Afstand van de vrienden van je kinderen.
  • Afstand van je (ex-)partner. Moeten de kinderen niet teveel reizen als je ver weg gaat wonen?
  • Moet je misschien van baan veranderen, omdat je wilt verhuizen?
  • Kunnen je kinderen op hun huidige school blijven?
  • Wat zijn de gevolgen qua kosten? Weet je of het betaalbaar is?
  • Als je kinderen hebt, is het soms verstandig om tijdens een schoolvakantie te verhuizen. De kans op schoolachterstand is dan kleiner.

Checklist scheiden en verhuizen

Wil je zeker weten dat je niks vergeet bij je verhuizing tijdens of na je scheiding? Lees in dit artikel waar je allemaal op moet letten bij een verhuizing.

Over Uitelkaar.nl 

Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand