Kiezen tussen kind en nieuwe partner: advies en inzichten
Daniëlle van Aalsburg | 30 juni 2025Het loyaliteitsconflict van je kind
Als je als ouder opnieuw verliefd wordt, kan dat bij je kind gemengde gevoelens oproepen. Verdriet, verwarring, jaloezie of angst om jou te verliezen aan iemand anders. Dit zijn volkomen normale reacties. Je kind kan ook zien (of denken te zien) dat de andere ouder het moeilijk heeft met jouw nieuwe partner. Dat kan ertoe leiden dat je kind zich onbewust onder druk gezet voelt om te ‘kiezen’ tussen jou en je ex-partner.
Geef ruimte aan deze emoties. Accepteer dat je bij je kind niet altijd de negatieve of bezorgde gevoelens over je nieuwe partner kunt wegnemen, maar wees naar je kind eerlijk, liefdevol en stabiel in je keuzes.
Moet je kiezen? en zo ja, hoe?
Soms lijkt het alsof je moet kiezen tussen je kind en je partner. Maar het gaat zelden om een zwart-witkeuze. Vaak zit de oplossing in het stellen van duidelijke prioriteiten, het bewaken van grenzen en het zoeken naar balans. Bijvoorbeeld:
- Als je kind structureel ongelukkig is in de aanwezigheid van je partner, is het belangrijk dat je dat serieus neemt.
- Als je partner weinig begrip toont voor jouw rol als ouder, kan dat op termijn de relatie onder druk zetten.
- Als je zelf voortdurend het gevoel hebt dat je moet jongleren met loyaliteit, is het tijd om opnieuw naar je waarden en behoeften te kijken.
Een 'keuze' maken hoeft niet te betekenen dat je iemand wegstuurt. Het betekent wel dat je duidelijk bent over wie wanneer op de eerste plaats komt, en waarom.
Je hoeft het niet alleen te doen
Dit soort keuzes kunnen zwaar drukken op je schouders. Daarom is het belangrijk om steun te zoeken. Praat met iemand die je vertrouwt, schakel een gezinscoach in of raadpleeg betrouwbare bronnen. Je bent geen slechte ouder of partner omdat je worstelt met deze situatie. Je bent menselijk.
Loop je tegen andere problemen aan zoals de communicatie met je ex partner, lees dan ook dit artikel.
Kiezen tussen je kind en je nieuwe partner is geen eenvoudige afweging. Het vraagt zelfreflectie, communicatie en soms ook moeilijke beslissingen. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan wat jij belangrijk vindt als ouder én als persoon. Met geduld, openheid en de juiste ondersteuning is het mogelijk om vanuit liefde en zorgvuldigheid te navigeren tussen deze twee werelden, zodat je uiteindelijk niet hoeft te kiezen, maar kunt verbinden.