Kan ik het in mijn eentje af na de scheiding?

27 april 2020

Als mensen twijfels voelen bij hun huidige leven, doemt ook een nieuw toekomstbeeld op. Voor sommige mensen levert dit nieuwe toekomstperspectief angst op, angst die hen ervan weerhoudt om überhaupt aan een scheiding te denken.

Andere mensen proeven de vrijheid en leven er, soms nog tijdens de relatie, vrij en blij op los. ‘Ontrouw is geen kwestie van seks, maar een kwestie van verlangen naar intensiteit, erkenning en herkenning’, zegt relatietherapeut Esther Perel. Een derde persoon is nooit de echte reden dat mensen uit elkaar gaan, mensen willen een ander leven dan ze nu hebben.

En weer anderen besluiten hun relatie rustig af te ronden en stap voor stap een nieuw leven op te bouwen.

Peter (57): ‘Een paar jaar geleden werd een collega van me weduwnaar. Het was heel heftig om te zien wat dat met hem deed. Hij vertelde me dat hij vanwege zijn leeftijd, hij was 62 jaar, bang was om de rest van zijn leven alleen te moeten blijven en alleen het huishouden te moeten runnen. Die angst kwam ook gelijk in mij op toen mijn vrouw een jaar geleden aangaf uit elkaar te willen gaan. Zo fijn was het dat ik vlak na de scheiding het geluk heb gehad om de partner van mijn leven tegen te komen. De angst blijft, je weet immers nooit hoe het leven loopt. Ik weet er nu wel beter mee om te gaan, omdat ik ervaren heb dat het anders kan lopen dan ik ooit doemdacht. Daarnaast blijk ik een goede huisman en kok te zijn, tot verrassing van mezelf én van de kinderen.’

Lees meer over twijfel aan je relatie

Benader de scheiding stap voor stap

Voor elk van bovenstaande scenario’s, en zoveel andere varianten, is iets te zeggen. Ieder mens is immers anders. Feit is wel dat als iemand geremd wordt door eigen angsten dat dilemma’s en piekercirkels op kan leveren. En dat helpt niet bij het nemen van de beslissing om al dan niet met de relatie verder te gaan.

Natuurlijk vraag je je af hoe het is om na de scheiding in je eentje te zijn. Hoe het is om in je eigen huis alleen de verantwoordelijkheid over de kinderen te hebben. Het helpt om je te realiseren dat deze angstgedachten slechts gedachten zijn en ook weer verdwijnen. Dat ze niet de waarheid zijn en worden opgeroepen door de verandering die een scheiding nu eenmaal met zich meebrengt.

Realiseer je dat scheiden een proces is wat stap voor stap en niet pats-boem plaatsvindt. Dat er voor elke vraag een eigen moment in het scheidingsproces is. En dat je jezelf gaat verrassen met alles wat je klaarblijkelijk kunt, al is het alleen al het vragen van hulp.

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Wat kun je doen?

Misschien helpt het om ervaringen van anderen te lezen. Op Uitelkaar.nl kun je scheidingsverhalen lezen van mensen die via Uitelkaar.nl zijn gescheiden. Kijk ook eens op online scheidingsmagazines, zoals die van Nieuwe Stap of MIES. Naast tips van professionals staan er ook veel blogs op van mensen die midden in een scheiding zitten of er na een tijd op terugkijken.

Welke hulp is er?

Je omgeving kan een grote steun zijn. Kies één of twee mensen met wie je alles deelt. Bij wie zou jij op elk moment van de dag terecht kunnen, wie kan je helpen om dingen van verschillende kanten te bekijken en jou de juiste vragen te  stellen? Sommige mensen vinden het juist fijn om iemand meer op afstand te hebben, die begeleiding biedt. Denk daarbij aan een coach of bijvoorbeeld een kennis van een kennis die zelf ervaring heeft met scheiden en die jij vertrouwt. 

Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.