Hoe vertel je je omgeving dat je gaat scheiden?

03 maart 2020

Aan je omgeving vertellen dat jullie gaan scheiden kan moeilijk zijn. Je weet niet altijd hoe ze reageren, of ze een kant zullen kiezen en hoeveel invloed het gaat hebben op jullie vriendengroep. Ook kan het zo zijn dat je niet wilt dat anderen zich met jullie scheiding bemoeien. Stel jij het uit en ben je op zoek naar tips hoe het je vrienden te vertellen?

Tips om vrienden en familie over de scheiding te vertellen

Nadat jullie eventuele kinderen op de hoogte zijn, zet je de stap je familie en vrienden te vertellen over de scheiding. Hoe ga je het beste om met je angst voor negatieve reacties? Deze tips kunnen je hierbij helpen:

  • Geef aan dat jullie beiden een escalatie willen voorkomen en jullie je best doen zo goed mogelijk samen te werken.
  • Laat hen weten dat zij geen kant hoeven te kiezen, maar dat steun in deze moeilijke periode wel erg gewaardeerd wordt.
  • Bereid je voor op mogelijke vragen die je krijgt en laat je hierdoor niet overspoelen. Je bent niet verplicht antwoord te geven en je mag ook aangeven dat je het niet weet of later op iets terugkomt.
  • Bereid je voor op de mogelijke schok van mensen die dicht bij je staan. Het kan behulpzaam zijn voor jezelf duidelijk te hebben waarom jij en je (ex-)partner uit elkaar gaan, zodat je dit helder aan anderen kunt vertellen.
  • Vertel je vrienden en familie wat je van hen zou willen of wat je verwacht. Vaak wil je omgeving je helpen, maar weet zij niet hoe.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder