Na scheiding in huis blijven wonen: kan dat?

30 januari 2020

Een scheiding brengt veel onzekerheid en verandering met zich mee. Wanneer je uit elkaar gaat, hebben jullie beiden woonruimte nodig. Jullie kunnen samen besluiten dat jullie beiden een nieuwe woning zoeken of dat een van jullie in de gezamenlijke woning blijft wonen. Waarschijnlijk vind je het belangrijk dat de kinderen in het ouderlijk huis kunnen blijven. In dit artikel lees je welke factoren invloed hebben of de vraag kan ik na scheiding in mijn huis blijven wonen.

Bij verhuizen spelen aandachtspunten zoals de afstand naar werk, school, familie en vrienden, maar ook de afstand naar je ex-partner wanneer je samen kinderen hebt, een rol. Of en wie er in het huis blijft wonen na de scheiding is onder andere afhankelijk van financiële mogelijkheden en of het een huur- of koopwoning betreft.

Jij wilt in de gezamenlijke koopwoning blijven wonen

Als je in de gezamenlijke koopwoning wilt blijven wonen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo speelt de eventuele overwaarde of restschuld een belangrijke rol. Als jullie deze hebben vastgesteld moet je de ander ‘uitkopen’. Hiervoor moet een verdeling worden gemaakt.

Ook moeten jullie bekijken of je voldoende vermogen hebt om de ander uit te kopen of dat de hypotheek verhoogd moet worden. Een hypotheekverstrekker kan dit beoordelen. Daarnaast moet je voor je vertrekkende partner ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ regelen.

Al met al komt er best veel kijken bij het blijven wonen in het gezamenlijke koophuis. Uitelkaar.nl werkt samen met "Hyptoheekvisie en kan een advies opstellen waarin duidelijk wordt wat er in jullie situatie mogelijk is.

Wat je moet regelen bij een koopwoning

Er is een aantal zaken die jullie moeten regelen bij het verkopen of afkopen van de woning.

  • Vaak is een taxatierapport nodig om de waarde van het huis vast te stellen.
  • Bereken of er sprake is van onderwaarde en overwaarde.
  • Onderzoek of een van jullie uitgekocht moet worden.
  • Houd er rekening mee dat je langs de notaris moet om het huis op een naam te zetten.

Mochten jullie besluiten het huis toch te verkopen, is het belangrijk ook afspraken te maken over de woning tot deze verkocht is.

Je wilt in jullie huurwoning blijven wonen

Als je in jullie huurwoning wilt blijven wonen, moet er sprake zijn van samenhuur of medehuur. Bij samenhuur vraag je de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stel je de verhuurder op de hoogte. De huurwoning heeft geen waarde. Hierover maak je dus geen afspraken. Wel maak je afspraken over de inboedel. Deze leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant.

Om in de huurwoning te blijven wonen is de eerste vraag of je de huurkosten alleen kunt dragen. Wanneer jullie dit beiden niet kunnen ga je op zoek naar een andere woning. Daarna moeten jullie de huur volgens het huurcontract opzeggen.

Kan ik na scheiding in ons huis blijven wonen?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet je dus een hoop uitzoeken en financieel inzicht hebben. Maar minstens even belangrijk: wat wil je (ex-)partner? Wil hij of zij ook in de woning blijven? Jullie moeten samen bekijken wat de beste oplossing is voor jullie, maar bovenal ook voor de kinderen.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder