Na scheiding in huis blijven wonen: kan dat?

30 januari 2020

Een scheiding brengt veel onzekerheid en verandering met zich mee. Wanneer je uit elkaar gaat, hebben jullie beiden woonruimte nodig. Jullie kunnen samen besluiten dat jullie beiden een nieuwe woning zoeken of dat een van jullie in de gezamenlijke woning blijft wonen. Waarschijnlijk vind je het belangrijk dat de kinderen in het ouderlijk huis kunnen blijven. In dit artikel lees je welke factoren invloed hebben of de vraag kan ik na scheiding in mijn huis blijven wonen.

Bij verhuizen spelen aandachtspunten zoals de afstand naar werk, school, familie en vrienden, maar ook de afstand naar je ex-partner wanneer je samen kinderen hebt, een rol. Of en wie er in het huis blijft wonen na de scheiding is onder andere afhankelijk van financiële mogelijkheden en of het een huur- of koopwoning betreft.

Jij wilt in de gezamenlijke koopwoning blijven wonen

Als je in de gezamenlijke koopwoning wilt blijven wonen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo speelt de eventuele overwaarde of restschuld een belangrijke rol. Als jullie deze hebben vastgesteld moet je de ander ‘uitkopen’. Hiervoor moet een verdeling worden gemaakt.

Ook moeten jullie bekijken of je voldoende vermogen hebt om de ander uit te kopen of dat de hypotheek verhoogd moet worden. Een hypotheekverstrekker kan dit beoordelen. Daarnaast moet je voor je vertrekkende partner ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ regelen.

Al met al komt er best veel kijken bij het blijven wonen in het gezamenlijke koophuis. Uitelkaar.nl werkt samen met Hyptoheekvisie en kan een advies opstellen waarin duidelijk wordt wat er in jullie situatie mogelijk is.

Wat je moet regelen bij een koopwoning

Er is een aantal zaken die jullie moeten regelen bij het verkopen of afkopen van de woning.

  • Vaak is een taxatierapport nodig om de waarde van het huis vast te stellen.
  • Bereken of er sprake is van onderwaarde en overwaarde.
  • Onderzoek of een van jullie uitgekocht moet worden.
  • Houd er rekening mee dat je langs de notaris moet om het huis op een naam te zetten.

Mochten jullie besluiten het huis toch te verkopen, is het belangrijk ook afspraken te maken over de woning tot deze verkocht is.

Je wilt in jullie huurwoning blijven wonen

Als je in jullie huurwoning wilt blijven wonen, moet er sprake zijn van samenhuur of medehuur. Bij samenhuur vraag je de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stel je de verhuurder op de hoogte. De huurwoning heeft geen waarde. Hierover maak je dus geen afspraken. Wel maak je afspraken over de inboedel. Deze leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant.

Om in de huurwoning te blijven wonen is de eerste vraag of je de huurkosten alleen kunt dragen. Wanneer jullie dit beiden niet kunnen ga je op zoek naar een andere woning. Daarna moeten jullie de huur volgens het huurcontract opzeggen.

Kan ik na scheiding in ons huis blijven wonen?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet je dus een hoop uitzoeken en financieel inzicht hebben. Maar minstens even belangrijk: wat wil je (ex-)partner? Wil hij of zij ook in de woning blijven? Jullie moeten samen bekijken wat de beste oplossing is voor jullie, maar bovenal ook voor de kinderen.

Tips en ervaringen

Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

02 april 2020

In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de omgangsregeling?

Lees verder
Tips en ervaringen

Overweeg deze 6 zaken goed bij het opstellen van een omgangsregeling

02 april 2020

Zolang jullie er maar rekening mee houden dat jullie kinderen het meest gebaat zijn bij rust en continuïteit mogen jullie zelf de omgangsregeling treffen die past bij jullie situatie. In dit artikel vind je belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling.

Lees verder
Tips en ervaringen

Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

02 april 2020

Kersverse ouders hebben vaak veel zorgen over en voor hun baby. Laat staan als zij besluiten om uit elkaar te gaan. Ouders vragen zich veel dingen af en willen graag weten waar ze aan moeten denken bij de scheiding in combinatie met hun kleine baby. Voor die ouders volgen er 9 aandachtspunten om wat inzicht te bieden.

Lees verder