Hoe lang duurt een scheiding?

19 december 2019

Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren. Hoe lang het duurt voor een scheiding officieel is ligt aan de omstandigheden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Echtscheiding: hoe lang duurt het?

Een huwelijk moet altijd ontbonden worden via de rechter en daarom duurt het gemiddeld langer dan een scheiding van geregistreerd partnerschap, waarbij je niet per se langs een rechter moet.

Scheiden via Uitelkaar.nl

Willen jullie het huwelijk zo snel, vriendelijk en goedkoop mogelijk met elkaar ontbinden dan is het een goede oplossing om te scheiden via Uitelkaar.nl, waar je zelf het tempo bepaalt.

Bij dit proces worden jullie bijgestaan door een casemanager van begin tot het einde en kunnen jullie in samenspraak een scheidingsconvenant opstellen. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar kunnen jullie ook een ouderschapsplan maken. Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand. Dit laatste moet uiterlijk binnen 6 maanden gebeuren.

Scheiden met een mediator

Mocht het zo zijn dat jullie samen een scheidingsconvenant opstellen, maar er toch niet helemaal samen uitkomen op sommige punten, dan kan het handig zijn om een mediator in te schakelen. Een advocaat-mediator wil het beste voor jullie beiden. Samen gaan jullie in een paar sessies kijken wat de beste compromissen zijn. Dit kost uiteraard wat tijd. Het proces kan daarna weer heel snel gaan en het scheidingsconvenant is dan zo klaar voor de check door de advocaat en om naar de rechter te sturen. Bij Uitelkaar.nl zien we dat als een stel kiest voor scheiding met mediation, eenscheiding vaak na 3 a 4 maanden officieel is.

Scheiden met een gezamenlijke advocaat

Gaan jullie op gezamenlijk verzoek scheiden en is de communicatie goed dan kunnen jullie samen één advocaat inschakelen om het echtscheidingsconvenant op te stellen. In samenspraak met deze advocaat maken jullie samen afspraken die voor jullie allebei het beste zijn. De gezamenlijke advocaat zal, als alles compleet, gecheckt en in orde is, het convenant naar de rechtbank sturen ter goedkeuring. Over het algemeen duurt dit langer dan met een mediator, maar de scheiding kan binnen een aantal maanden officieel zijn.

Scheiden met twee advocaten

Bij geregistreerd partnerschap is het niet altijd nodig via de rechter te scheiden.

Scheiden zonder de rechter

Een geregistreerd partnerschap hoeft de rechter over het algemeen niet te ontbinden. Daarom kan de beëindigingsovereenkomst die nodig is om uit elkaar te gaan, in de meeste gevallen door een notaris of advocaat binnen een aantal weken ingeschreven worden bij de burgerlijke stand. Dit moeten jullie binnen 3 maanden doen. Daarna zijn jullie officieel van elkaar gescheiden.

Scheiden via de rechter

Er zijn ook gevallen waarbij jullie wel via de rechter moeten scheiden. Wanneer jullie kinderen onder de 18 jaar hebben moeten jullie namelijk ook een ouderschapsplan opstellen. Deze moeten jullie meesturen naar de rechter die er dan over beslist. Ook in het geval dat één van jullie het niet eens is met de beëindiging van het geregistreerd partnerschap moet deze persoon maken bij de rechter. Omdat het eraan ligt wat de rechter beslist, kan in deze 2 situatieshet een aantal maanden durenvoordat de scheiding officieel is.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder