Interview met onze investeerder | Wim Verbeek van SI2

21 december 2017

Een van de investeerders achter uitelkaar.nl is het SI2 fonds. We spraken Wim Verbeek van SI2 over het hoe en waarom van deze investering.


Wat is SI2 voor een investeringsfonds?

SI2 is een social impact fonds: wij willen een significante maatschappelijke meerwaarde creëren via onze investeringen. Die meerwaarde is iets wat we meten en waar we op sturen. Het is een relatief nieuwe manier van investeren waarin het streven naar sociale veranderingen gecombineerd wordt met een bedrijfsmatige aanpak om zo de sociale onderneming stevig op eigen benen te laten staan.

 

Doet het financiële rendement er dan niet toe?

Het financiële rendement is zeker belangrijk. Wil je duurzame sociale impact dan is enige winst ook noodzakelijk. Anders is het voortbestaan van de sociale onderneming in gevaar en daarmee ook de maatschappelijke meerwaarde. En juist omdat de marges in het sociale domein smaller zijn, is een goed financieel beheer essentieel. Het gaat er om een evenwicht te vinden tussen impact, duurzaamheid en financiën.

 

Hoever gaat uw betrokkenheid?

Wij denken dat een deel van de huidige maatschappelijke problemen goed op te lossen is als sociale ondernemers de handen ineen slaan met sociale investeerders. Dat gaat verder dan het ter beschikking stellen van geld: we leveren ook kennis, ervaring, coaching, toegang tot netwerken, enz. Veel van onze aandeelhouders zijn (oud-)ondernemers die iets terug willen doen voor de maatschappij en handelen vanuit een sterke betrokkenheid. 

 

Waarom een investering in uitelkaar.nl?

Echtscheidingen zijn helaas een realiteit in de samenleving: het gebeurt meer dan 50.000 keer per jaar als we alle samenlevingsvormen meetellen. Die hebben hoe dan ook een grote (negatieve) invloed, vooral op kinderen, we zien het allemaal om ons heen gebeuren. Echtparen beginnen met de beste intenties aan de scheiding, maar vaak verwordt het tot een gevecht dat latere samenwerking als co-ouders heel moeilijk maakt. Het maken van een goed ouderschapsplan is een ding, het goed uitvoeren een andere. De aanpak van uitelkaar.nl legt de nadruk op samenwerken aan een goede toekomstige relatie waarin kinderen zo goed mogelijk gedijen. Je scheidt immers nooit van je kinderen. En dat spreekt ons als SI2 erg aan.

De overheid heeft in deze nieuwe benadering het voortouw genomen onder meer via de Raad voor de Rechtsbijstand en de Divorce Challenge. Sociale ondernemers en investeerders nemen nu het stokje over.

 

Hoe ziet u de toekomst voor uitelkaar.nl?

Het is wellicht een beetje raar om voor juridische conflicten over uitbreidingsmogelijkheden te beginnen. Maar gezien de onderzoeken van de stichting HiiL denken wij dat er ook andere terreinen ruimte is voor een aanpak gebaseerd op samenwerken in plaats van vechten. Denk aan arbeidsconflicten, burenruzies, enz. Mensen kunnen zo weer leren om gezamenlijk een oplossing te zoeken.

Verder is er nog veel te winnen door de samenwerking met advocaten en mediators te intensiveren. Juist de combinatie van een online platform met waar nodig specialistische hulp van een advocaat, notaris of mediator geeft mogelijkheden om op maat te helpen en zo de meeste impact te creëren. 

 

U blijft dus voorlopig nog als investeerder?

Zeker, maatschappelijke meerwaarde creëren is iets van de lange adem, daarom investeren wij voor de langere termijn zodat we zeker weten dat er een blijvende verbetering is via een sociale onderneming die zichzelf kan bedruipen.  


Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder