20 november: De dag van de rechten van het kind

19 november 2021

Het Kinderrechtenverdrag

De Verenigde Naties heeft op 20 november 1989 het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het kind aangenomen. Dit verdrag geeft belangrijke uitgangspunten en verplichten mee, zodat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

De afspraken in het verdrag gaan over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Ze gaan bijvoorbeeld over onderwijs, gezondheid, familie en ouders. Ook komen de onderwerpen zoals vrijheid van geloof, mishandeling, misbruik en vrijheid van meningsuiting naar voren.

Op dit moment zijn 196 landen aangesloten bij het Kinderrechtenverdrag. Nederland bekrachtigde het Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995, sindsdien is het verplicht om het verdrag na te leven.

Recht op familie

Kinderen hebben het recht om op te groeien bij hun ouders. Als ouders draag je de grootste verantwoordelijkheid bij de opvoeding van je kind. Als je als ouder deze verantwoordelijkheid niet kunt dragen, dan kan een voogd deze verantwoordelijkheid van je overnemen. Het is bij het opvoeden van je kind(eren) de bedoeling dat het kind zo goed mogelijk wordt begeleid naar zelfstandigheid. De overheid heeft hierin de plicht om de ouders te ondersteunen, indien dit nodig is.

Bij het maken van beslissingen over een kind, moet altijd het belang van het kind voorop gesteld worden. Daarnaast is het belangrijk dat er altijd naar de mening van het kind gevraagd wordt en dat er geluisterd wordt naar het kind. De ouders of de voogd hebben daarnaast de plicht om het kind te begeleiden bij het waarmaken van de rechten uit het Kinderrechtenverdrag.

De hoorrecht van een kind

Zoals hierboven is genoemd, is het belangrijk dat er wordt geluisterd naar de mening van het kind. Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat en je hebt een kind onder de 18 jaar, kan de rechter aan je kind vragen wat zijn of haar wensen zijn en waar hij of zij wilt wonen. Dit wordt ook wel ‘hoorrecht’ genoemd. Ben je benieuwd wat dit verder voor je kind betekent? Lees dan ons artikel over de hoorrecht van een kind.

Meer informatie over wetgeving

Benieuwd naar nog meer relevante informatie over de wetgeving als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Neem een kijkje op ons uitgebreide kennisbank. Hierin hebben wij blogs geschreven met onder andere tips en handige informatie met betrekking tot wetgeving.

Over Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig.

Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand.