Wie krijgt bij de scheiding de koopwoning?

Ga je scheiden en behoort de koopwoning tot jullie gezamenlijke bezit? Dan spreek je af wie in de woning blijft of dat jullie de woning verkopen. Ook spreek je af hoe je de koopwoning verdeelt na de scheiding.

Waar kies ik voor bij de koopwoning?

Voordat je een beslissing kunt nemen, moeten er een aantal zaken duidelijk zijn. Wat is de huidige waarde van de koopwoning? Hoe hoog is de hypotheek? Je kan de woning laten taxeren om de waarde te bepalen. Je kan ook uitgaan van de meest recente WOZ-waarde. Als je de woning laat taxeren, kan je de taxateur om een validatie van het Nederlands Woning Waarde Instituut vragen. Deze goedkeuring kost 30 euro. Met deze goedkeuring is er later geen onenigheid over de waarde van de koopwoning mogelijk.

Vervolgens bekijken jullie samen of het voor één van jullie financieel haalbaar is om in de koopwoning te blijven wonen na de scheiding.

Met de Woonbelofte van Hypotheek Visie krijg je snel duidelijkheid en zekerheid in je financiële mogelijkheden na je scheiding.

Naar de Woonbelofte

Fiscale gevolgen van verdeling van de woning

Het verdelen van de woning heeft ook fiscale gevolgen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of als de eigendomsverhouding tussen de 40 en 60 procent is en jullie onder huwelijkse voorwaarden samen zijn, hoeven jullie bijvoorbeeld niet de overdrachtsbelasting van 2% te betalen. De hypotheekrenteaftrek kan onder omstandigheden voor de vertrekkende persoon nog twee jaar doorlopen. Neem contact op met jullie hypotheekverstrekker of tussenpersoon om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Samenwerking met Hypotheek Visie

Omdat er veel komt kijken bij wat je moet regelen rond de woning, hebben we een samenwerking met de experts van Hypotheek Visie. Zij kunnen in een gratis online adviesgesprek in kaart brengen wat er in jullie situatie gaat spelen en wat nodig is om de woning of hypotheek over te nemen.

Gratis oriënterend online adviesgesprek

Een hypotheekadviseur kan precies voor jullie berekenen wat de mogelijkheden zijn in jullie situatie. Dus of je de woning alleen kunt overnemen of wat de mogelijkheid is voor het kopen van een andere woning.

Voor onafhankelijk hypotheekadvies werken we samen met Hypotheek Visie. Zij kunnen ook aangeven welke vervolgstappen nodig zijn en welke kosten daar aan zijn verbonden.

Online webcam advies

Het gemak van online hypotheekadvies via de webcam:

  • Hypotheekadvies wanneer jullie willen
  • Een persoonlijk gesprek
  • Ruime ervaring in hypotheekadvies
Gratis afspraak

Maak nu een afspraak om jullie situatie te bespreken. Het eerste gesprek is gratis.