Hoe zit het met je huis en hypotheek bij de scheiding?

Bij een scheiding verandert je woonsituatie. Samen beslissen jullie of een van jullie in de huidige woning blijft wonen of dat jullie beiden op zoek gaan naar een nieuwe woning. Als er kinderen zijn, speelt vaak ook mee hoe jullie de omgang regelen.

Hoe verdeel je het huis?

Het is belangrijk om te onderzoeken of jij of je (ex-)partner in staat zijn om de woonlasten alleen te dragen na de scheiding. Of er nu iemand in de woning blijft wonen, of dat jullie het huis verkopen, in beide gevallen maak je afspraken over de waarde van de woning. Het verdelen van de over- of onderwaarde van de woning heeft ook fiscale gevolgen.

Wat moet je regelen?

Als je het huis verkoopt, wordt met de opbrengst eerst de hypotheek afgelost. De rest van het geld verdeel je. Als er een restschuld overblijft, ben je beiden verantwoordelijk voor het afbetalen van de schuld.

Als een van jullie in de woning blijft wonen, moet de woning en de hypotheek op naam komen van diegene. Daar moet de hypotheekverstrekker wel eerst akkoord mee gaan. Neem in je afspraken op dat het huis alsnog verkocht wordt als dat niet lukt. Als een van jullie het huis kan overnemen, spreek je af hoe je het met je (ex-)partner financieel verdeeld. Vaak krijgt degene die vertrekt dan een bedrag.

Denk ook na over eventuele tijdelijke afspraken. Misschien kan een van jullie de woning nu niet betalen of het bedrag om de ander uit te kopen niet bij elkaar brengen, maar zijn jullie het erover eens dat het goed is dat diegene voorlopig toch in het huis blijft. Dan kun je erover denken om gedurende een bepaalde tijd samen de hypotheek te blijven betalen of om het te compenseren met de partneralimentatie.

Met de Woonbelofte van Hypotheek Visie krijg je snel duidelijkheid en zekerheid in je financiële mogelijkheden na je scheiding.

Naar de Woonbelofte

Samenwerking met Hypotheek Visie

Omdat er veel komt kijken bij wat je moet regelen rond de woning, hebben we een samenwerking met de experts van Hypotheek Visie. Zij kunnen in een gratis online adviesgesprek in kaart brengen wat er in jullie situatie gaat spelen en wat nodig is om de woning of hypotheek over te nemen.

Gratis oriënterend online adviesgesprek

Een hypotheekadviseur kan precies voor jullie berekenen wat de mogelijkheden zijn in jullie situatie. Dus of je de woning alleen kunt overnemen of wat de mogelijkheid is voor het kopen van een andere woning.

Voor onafhankelijk hypotheekadvies werken we samen met Hypotheek Visie. Zij kunnen ook aangeven welke vervolgstappen nodig zijn en welke kosten daar aan zijn verbonden.

Online webcam advies

Het gemak van online hypotheekadvies via de webcam:

  • Hypotheekadvies wanneer jullie willen
  • Een persoonlijk gesprek
  • Ruime ervaring in hypotheekadvies
Gratis afspraak

Maak nu een afspraak om jullie situatie te bespreken. Het eerste gesprek is gratis.