• Home
  • Scheiden checklist

Scheiden checklist

Tijdens de scheiding komt er veel in een keer op u af. Deze checklist kan u helpen om de scheiding overzichtelijk te maken.

1. Neem de tijd

Zorg dat uw (ex-)partner en u de tijd nemen voor de scheiding. Zeker als het geen gezamenlijk besluit is het van belang uw (ex-)partner de ruimte te geven uw beslissing te verwerken.

2. Stel uw kind(eren) centraal

Besteed extra aandacht aan uw kinderen tijdens de scheiding. Vertel het vervelende nieuws thuis, samen en op een rustig moment. Werk een goed ouderschapsplan uit.

3. Zet alles op een rij

Hoe bent u getrouwd? Welke bezittingen heeft u samen? Maak een lijst zodat u overzicht krijgt. Ga stap voor stap aan de slag en vraag hulp waar nodig. 

4. Neem iemand in vertrouwen

Spreek af beiden iemand in vertrouwen te nemen met wie u over scheiding kan praten. Probeer samen de scheiding in perspectief te plaatsen.

5. Breng de financiële gevolgen in kaart

Voor uw inkomen is belangrijk om een beeld te hebben van uw financiële situatie na de scheiding. U kunt met de rekenhulp van het Nibud bekijken wat uw financiële situatie na de scheiding wordt. Ook ziet u waar u misschien op kan besparen.

6. Check of u recht heeft op subsidie

In veel gevallen heeft u recht op subsidie en kunt u een deel van de scheidingskosten vergoed krijgen door de overheid.

7. Samen de scheiding regelen 

Welke manier van scheiden past het beste in uw situatie? Probeer er samen goed uit te komen. Uitelkaar.nl heeft een gratis test.

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount