Meer teamleden

Michiel Scheltema

Adviseur

Al jaren zet ik mij in voor het recht voor de burger. Ik was onder meer regeringscommissaris voor de Algemene wet bestuursrecht (Awb), en legde mij daarbij toe op het maken van een burgervriendelijk rechtssysteem als tegenstelling tot een bureaucratisch rechtssysteem. Opgeleid in het recht ben ik in Leiden en aan Harvard. Lang was ik hoogleraar in Groningen, enige tijd onderbroken door mijn functie van staatssecretaris van Justitie in de jaren tachtig. Ook ben ik voorzitter geweest van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het is mijn overtuiging dat het recht en de procedures in het recht veel toegankelijker moeten worden voor gewone mensen. Met dat doel voor ogen heb ik met anderen het Hague institute for innovation of Law (HiiL) opgericht. Dat wil door innovatie de toegang tot het recht verbeteren. Daaruit is Uitelkaar.nl ontstaan. Het is een voorbeeld van toepassing van de manier waarop innovatie en digitale technologie het recht voor de mensen kan verbeteren.

Mijn boodschap aan stellen die gaan scheiden

Goed nadenken over de afspraken voor na de scheiding: je leven gaat door, en een goede verstandhouding met je ex maakt dat gemakkelijker.

Meer over Michiel

Inspirerend vind ik het om samen met mijn zoon en het team van Uitelkaar.nl aan innovatie te werken. Ik ben getrouwd met Olga Scheltema, lang lid van de Tweede Kamer, en ben trots op drie zoons en acht kleinkinderen.

Ik hou van:

  • reizen
  • fietsen
  • lezen
  • lekker eten