Is het normaal te twijfelen aan je relatie?

24 februari 2023

Twijfel je vaak aan je relatie? Heb je het gevoel dat je er iets in mist? Fantaseer je wel eens hoe het zou zijn als je niet meer samen zou zijn? In dit artikel krijg je tips over wat te doen bij relatie twijfels.

Pagina inhoud

  Twijfelen aan relatie normaal?

  Misschien ben je niet eens zo ongelukkig, hebben jullie het ook best wel eens goed samen. Je hebt samen iets opgebouwd en het is prettig om iemand te hebben die jou goed kent, op wie je kunt bouwen. Misschien kun je er niet eens helemaal de vinger op leggen wat het is dat je mist. Je weet alleen dat er iets ontbreekt. Toch laat het je niet los: scheiden of niet?

  Beginnende relatie twijfels

  Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben. Ook als je lang samen bent, ontkom je er niet aan dat je verandert of dat de situatie verandert. Dat kan al zijn doordat je andere dingen belangrijk gaat vinden dan eerst. Hoe je reageert op die veranderingen is heel persoonlijk. Grote kans dat jullie er niet hetzelfde op reageren. Er kan dan een afstand ontstaan. 

  Lees meer over twijfel aan je relatie

  Tips bij relatietwijfels

  Misschien vind je elkaar na een tijdje weer. Als dat niet vanzelf gebeurt, vind je hier een aantal tips: 

  • Geen enkele relatie is ideaal. Als je ongelukkig bent, lijken andere opties dan samen doorgaan aantrekkelijker, maar bedenk dat iedereen aan zijn relatie moet werken om die goed te houden.
  • Vaak leggen we het probleem bij de ander: die neemt geen initiatief, praat niet echt met je, toont geen affectie. Dat is een stuk makkelijker dan bedenken wat jij doet om de relatie beter te maken. Probeer eens een lijstje te maken van wat jíj kunt doen om dichter tot elkaar te komen.
  • Bedenk dat er altijd consequenties zijn. De consequenties van uit elkaar gaan, kun je niet helemaal overzien. Je weet wat je hebt, maar niet wat je ervoor terug krijgt. Bedenk dus eerst: kun je het gemis accepteren? Of word je er doodongelukkig van als je een voorstelling maakt van jezelf over 15 jaar met je huidige partner?
  • Zet je in om te communiceren met je partner. Probeer geen verwijten te maken, maar te bespreken wat jullie alletwee belangrijk vinden in jullie relatie. Laat elkaar uitspreken en luister echt naar elkaar. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Welke hulp is er?

  Je kunt hulp inschakelen van een relatiecoach of relatietherapeut. Wil je weten waar een relatietherapeut je mee kunt helpen en met bij welke relatietherapeuten je terecht kunt? Lees dan ook deze blog

  Ik twijfel aan mijn relatie: wat moet ik doen? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat is beter voor mijn kinderen: wel of niet uit elkaar gaan?

  14 mei 2024

  Je hoort mensen soms zeggen ‘We gaan pas uit elkaar als de kinderen het huis uit zijn.’ Dit is een begrijpelijke gedachte, want de impact van een scheiding op de kinderen is groot.

  Lees verder

  Ik twijfel aan mijn relatie: wat moet ik doen?

  24 januari 2023

  Wanneer er in jullie levens van alles verandert, maar jullie relatie niet mee verandert kunnen relatieproblemen ontstaan. Wanneer dit langdurig aanhoudt, kunnen twijfels aan je relatie op de loer liggen. Hoe doorbreek je...

  Lees verder

  Kan ik het in mijn eentje af na de scheiding?

  27 april 2020

  Natuurlijk vraag je je af hoe het is om na de scheiding in je eentje te zijn. Hoe het is om in je eigen huis alleen de verantwoordelijkheid over de kinderen te hebben. Het helpt om je te realiseren dat deze angstige...

  Lees verder