Moederdag met gescheiden ouders

09 mei 2019

Je ex-vrouw verrassen is wellicht niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan wat je dit weekend gaat doen. Toch kan dit voor je kinderen belangrijk zijn. Speciaal voor moederdag leggen we uit waarom het goed is dat je jouw jonge kinderen hierbij helpt. Ook krijg je 5 tips hoe je dit bij jouw kinderen aanpakt.

Pagina inhoud

  Nieuwe tradities

  Jaarlijks maken zo’n 70.000 kinderen een scheiding mee. Hierdoor ontstaat er voor al deze kinderen een nieuwe gezinssituatie. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut woont 74% van de kinderen van gescheiden ouders bij moeder, 6% bij vader en bij 20% van de kinderen is er sprake van co-ouderschap.  Ongeveer 9,5% van de gezinnen met thuiswonende kinderen is een stiefgezin. Deze cijfers laten zien dat het traditionele gezin niet meer standaard is. Ook feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen krijgen hierdoor een andere vorm. Voor vele ouders en kinderen is dit niet gemakkelijk, wennen en een zoektocht naar nieuwe tradities. Speciaal voor moederdag leggen we uit waarom het belangrijk is je kind te helpen je ex-vrouw te verrassen. Ook krijg je 5 tips hoe je dit bij jouw (jonge) kind aanpakt.

  Moederdag na scheiding: een andere lading

  Na de scheiding kan het zo zijn dat moederdag een andere lading heeft gekregen: voor jou, je ex-partner en vooral ook voor je zoon of dochter. Zoals jij voorheen hielp met het verrassen van je vrouw, is dat nu niet meer aan jou. Toch is het waarschijnlijk voor je kinderen wel een belangrijke dag waarop zij hun moeder in het zonnetje willen zetten.

  Lees meer over de omgangsregeling

  Voorkom loyaliteitsproblemen

  Zeker jonge kinderen hebben je hulp nodig om moederdag vorm te geven. Je kunt als ex-partner helpen met de voorbereiding van deze dag; misschien niet zo zeer om je ex te willen verrassen, maar om je kind een plezier te doen. Je wilt natuurlijk dat je dochter of zoon het gevoel heeft dat jij klaar staat wanneer hij of zij je nodig heeft - zelfs als het voor jouzelf een moeilijke situatie is. Daarnaast is het zeer belangrijk om loyaliteitsproblemen te voorkomen. Het laatste wat je wilt is je kind het gevoel geven te moeten kiezen tussen ouders. Door te tonen dat je je ex-partner het beste gunt door te helpen moederdag voor te bereiden, geef je hem of haar het gevoel van beide ouders te mogen houden. Ook zal je zoon of dochter daardoor niet steeds het idee hebben twee gescheiden levens te leiden.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  5 Tips voor moederdag na scheiding

  De volgende 5 tips helpen jou op een simpele manier om je zoon of dochter je ex-vrouw te laten verrassen. De tips kosten (bijna) niks, op een beetje van je tijd en aandacht na, maar of je behulpzaam bent kan grote impact hebben op hoe je kind de scheiding ervaart.

  1. Bloemen

  Bloemen maken vrolijk en staan symbool voor schoonheid en verwennerij. Het perfecte cadeautje voor elke moeder dus. In plaats van het kopen van een boeket, is het veel leuker om samen met je kinderen een veldboeket samen te plukken. Ga er samen op uit en zoek de mooiste bloemen bij elkaar. Doe dit niet eerder dan een dag van te voren, want een veldboeket verpietert sneller dan een boeket van de bloemist. Het veldboeket plukken is een gezellige activiteit, persoonlijk en je kinderen zullen trots zijn op het resultaat.

  Ook kun je een bosje bloemen van (crêpe)papier en groene of gele rietjes maken. Knip bloempatronen uit voor de bloem en groene blaadjes voor aan de (riet)steeltjes. Begeleid je zoon  of dochter met het in elkaar zetten van een kleurrijke bos bloemen. Het grote voordeel hiervan is: de bos bloemen verwelkt niet en kan dus al een paar dagen voor moederdag gemaakt worden.

  2. Ontbijt of brunch

  Misschien een beetje cliché, maar een verrassend ontbijt is dan ook altijd geslaagd. Deze verrassingsmaaltijd kan in de vorm van een brunch, maar ook als picknick plaatsvinden. Leer je dochter om de tafel mooi te dekken en (als ze oud genoeg is) hoe ze havermout maakt, broodjes bakt of een eitje kookt. Ook kun je een kleed uitlenen voor de picknick.

  3. Afspeellijst maken

  Als jij en je ex-vrouw lang bij elkaar zijn geweest, heb je waarschijnlijk een goed idee over de muziek die zij graag luistert. Je kunt met je zoon of dochter een afspeellijst in Spotify maken met haar favoriete muziek. Hij of zij kan deze lijst op moederdag gemakkelijk bij je ex-vrouw thuis afspelen.

  4. Tegoedbonnen boekje maken

  Je hebt vast, door jullie tijd samen en vanuit de verhalen van je kinderen, een beeld van de activiteiten die je ex-vrouw graag onderneemt of waarmee de kinderen haar kunnen helpen. Ontwerp samen met je dochter een tegoedbon waar je deze zaken opschrijft. Denk hierbij aan zaken die je ex-vrouw helpen en je dochter kan doen. Voorbeeld zijn ‘de hond uitlaten’, ‘de afwas doen’ of ‘de tuin sproeien’. Ook kun je aan leuke activiteiten voor je kind en ex-vrouw samen denken, zoals ‘een spelletje doen’ of ‘een strandwandeling maken’. De intentie van jullie dochter om te willen helpen is veel waard en samen ervaringen opdoen is natuurlijk het mooiste cadeau wat je dochter kan geven. In dit laatste geval is het tegoedbonnen boekje een soort moeder-dochter bucketlist voor dit jaar.

  5. Een foto- of plakboek maken

  Een foto- of plakboek maken is een heel persoonlijk proces. Je kind kan hierin een mooie verzameling maken van dingen die hij met zijn moeder heeft gedaan. Dit boek is in de toekomst leuk om herinneringen bij op te halen. Je helpt je kind door te zorgen voor tijdschriften waar hij uit mag knippen, het kopen van een plakboek en het afdrukken van foto’s. Ook kan hij tussendoor tekst schrijven of tekeningen maken. Je kunt je kind op gang helpen door de goede vragen te stellen, zoals: “Wat voor leuks heb je dit jaar met mama gedaan?” of “Wanneer ben je echt heel trots op je moeder?”. De antwoorden die volgen helpen je kind bij het kiezen van de juiste plaatjes, foto’s en tekeningen. Als dit goed bevalt kunnen jullie elk jaar het plakboek verder invullen voor het afgelopen jaar.

  Hoe ga jij om met moeder- of vaderdag?

  Ieder gezin heeft eigen tradities en elk gezin dat uit elkaar gaat moet de nieuwe situatie rondom feestdagen opnieuw vormgeven. Hoe doe jij dat? Spreek je over de invulling van feestdagen iets af met je ex-partner of houden jullie de levens wat dit betreft gescheiden? We zijn heel erg benieuwd. Laat je reactie achter onder dit bericht op Facebook!

  Moederdag en scheiding | Uitelkaar.nl

  Bron cijfers: Nederlands Jeugdinstituut.

  Omgangsregeling voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Verdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts

  05 december 2023

  Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij...

  Lees verder

  Omgangsregeling niet nakomen: wat te doen?

  21 november 2023

  Je ex-partner houdt zich niet aan de afspraken uit de omgangsregeling. Hij brengt de kinderen niet op de afgesproken tijd. Of zij komt zelfs helemaal niet. Of is het juist dat je partner de kinderen niet wil of kan opvangen...

  Lees verder

  Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

  14 november 2023

  In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de...

  Lees verder