Echtscheidingsconvenant opvragen: hoe werkt dat?

31 maart 2020

Ben je je echtscheidingsconvenant kwijt? Of heb je om wat voor reden dan ook het echtscheidingsconvenant nodig? Dan zullen jullie deze op moeten vragen, maar hoe werkt dat opvragen nou precies? In dit artikel leggen we 2 opties uit.

Pagina inhoud

  Opvragen bij de advocaat

  Mocht je een kopie nodig hebben van het echtscheidingsconvenant dan kun je jullie dossier meestal opvragen bij de advocaat of instantie waar je het convenant hebt gemaakt. De advocaat moet namelijk het echtscheidingsconvenant minstens 7 jaar bewaren in zijn/haar archieven, dus er is een goede kans dat de advocaat je dossier nog heeft. 

  Of je het convenant per mail of per post moet opvragen verschilt per instantie. Bij Uitelkaar.nl is het in ieder geval zo dat het echtscheidingsconvenant ook minstens 7 jaar beschikbaar blijft in je online dossier. Je kunt ten alle tijden inloggen om het dossier in te zien. 

  Lees meer over het echtscheidingsconvenant

  Opvragen bij de Rechtbank

  Mocht je advocaat je dossier met echtscheidingsconvenant niet meer hebben, dan kun je het echtscheidingsconvenant gratis opvragen bij de rechtbank. Op rechtspraak.nl kun je de rechtbanken en instructies vinden voor het opvragen van het convenant. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Voorbeeld echtscheidingsconvenant opvragen bij Rechtbank Den Haag

  Als voorbeeld nemen we het opvragen van het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank van Den Haag. Op de website vind je duidelijke stappen tot het opvragen van het convenant.

  Zo wordt eerst gekeken naar de scheidingsdatum. Ben je voor 1 januari 1990 gescheiden bij de rechtbank van Den Haag, dan kun je het echtscheidingsconvenant opvragen bij het Nationaal Archief bij de Centrale Balie. Ben je na 1 januari 1990 gescheiden, dan kun je het convenant opvragen door op de website van de rechtbank van Den Haag.

  Op deze website kun je een formulier downloaden. Het ingevulde formulier moet je dan opsturen samen met een kopie van je legitimatiebewijs en een kopie van het uittreksel van de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand. Ook geef je de datum van de echtscheiding en de reden van je verzoek hierbij op. 

   

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe betrek je je partner bij de online scheiding?

  08 februari 2021

  Scheiden kan op verschillende manieren. Je kunt beide een advocaat in de armen nemen om de scheiding rond te maken, maar je kunt ook samen op goede voet online scheiden. Dit kunnen jullie ook online samen regelen. Maar hoe...

  Lees verder

  6 tips voor scheiden tijdens de lockdown

  04 januari 2021

  Ben je net de eerste coronacrisis doorgekomen, volgt er in het najaar weer een crisis die nu rondom Kerst overgaat in een lockdown. Voor sommige stellen is dit de bekende druppel. Zij willen de scheiding niet langer...

  Lees verder

  Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

  12 mei 2020

  Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

  Lees verder