Echtscheidingsconvenant opvragen: hoe werkt dat?

31 maart 2020

Ben je je echtscheidingsconvenant kwijt? Of heb je om wat voor reden dan ook het echtscheidingsconvenant nodig? Dan zullen jullie deze op moeten vragen, maar hoe werkt dat opvragen nou precies? In dit artikel leggen we 2 opties uit.

Pagina inhoud

  Opvragen bij de advocaat

  Mocht je een kopie nodig hebben van het echtscheidingsconvenant dan kun je jullie dossier meestal opvragen bij de advocaat of instantie waar je het convenant hebt gemaakt. De advocaat moet namelijk het echtscheidingsconvenant minstens 7 jaar bewaren in zijn/haar archieven, dus er is een goede kans dat de advocaat je dossier nog heeft. 

  Of je het convenant per mail of per post moet opvragen verschilt per instantie. Bij Uitelkaar.nl is het in ieder geval zo dat het echtscheidingsconvenant ook minstens 7 jaar beschikbaar blijft in je online dossier. Je kunt ten alle tijden inloggen om het dossier in te zien. 

  Lees meer over het echtscheidingsconvenant

  Opvragen bij de Rechtbank

  Mocht je advocaat je dossier met echtscheidingsconvenant niet meer hebben, dan kun je het echtscheidingsconvenant gratis opvragen bij de rechtbank. Op rechtspraak.nl kun je de rechtbanken en instructies vinden voor het opvragen van het convenant. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Voorbeeld echtscheidingsconvenant opvragen bij Rechtbank Den Haag

  Als voorbeeld nemen we het opvragen van het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank van Den Haag. Op de website vind je duidelijke stappen tot het opvragen van het convenant.

  Zo wordt eerst gekeken naar de scheidingsdatum. Ben je voor 1 januari 1990 gescheiden bij de rechtbank van Den Haag, dan kun je het echtscheidingsconvenant opvragen bij het Nationaal Archief bij de Centrale Balie. Ben je na 1 januari 1990 gescheiden, dan kun je het convenant opvragen door op de website van de rechtbank van Den Haag.

  Op deze website kun je een formulier downloaden. Het ingevulde formulier moet je dan opsturen samen met een kopie van je legitimatiebewijs en een kopie van het uittreksel van de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand. Ook geef je de datum van de echtscheiding en de reden van je verzoek hierbij op. 

   

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld

  15 november 2023

  Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina...

  Lees verder

  Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

  12 september 2023

  Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

  Lees verder

  Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

  12 juli 2022

  Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

  Lees verder