Demissionair minister voor Rechtsbescherming bezoekt Uitelkaar.nl

18 december 2023

Op maandag 11 december 2023 bracht Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, een werkbezoek aan Justice42 | Uitelkaar.nl. 

In een reeks gesprekken werd ingegaan op de scheidingsroute van Uitelkaar.nl en het digitale bezwarenplatform voor gemeenten.

Pagina inhoud

  Toegang tot het recht voor iedereen mogelijk maken

  Na een kort welkom door Michiel Scheltema, ging de minister in gesprek over de werkwijze en impact van Uitelkaar.nl met deelnemend familierecht-advocaat Noor Geraads, ervaringsdeskundige en schrijver Erwin Wijman en vertegenwoordigers van de Raad voor Rechtsbijstand Kaoutar Chinig en Marjon Stegeman, een oud-klant en de oprichters van Uitelkaar.nl.

  Er werd ook een bezoek gebracht aan het contactcentrum. De minister stelde de casemanagers vragen over hoe zij het werk ervaren en wat er nodig is om rechtzoekenden goed te ondersteunen.

  De minister ontving tevens het boek Uit elkaar, dan met elkaar, geschreven door Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen. In het boek verwerkten zij scheidingservaringen van klanten van Uitelkaar.nl, andere ervaringsdeskundigen en henzelf.

  ‘Ik zie hoe jullie digitalisering toepassen om toegang tot het recht voor iedereen mogelijk te maken’, concludeerde de minister.

  Werkbezoek demissionair minister Weerwind 

  Maatwerk door digitalisering

  Met Riccardo Osterwald en Mirjam van der Sluis van de gemeente Amsterdam ging het gesprek over hoe digitalisering kan worden ingezet om problemen tussen inwoners en gemeente te vermijden en zo nodig op te lossen.

  Elke situatie is uniek en de wetgeving is vaak complex. Maar door digitaal aan de burgers de juiste vragen te stellen, wordt aan hen informatie gepresenteerd die goed aansluit bij de situatie. Dat stelt hen in staat zelf de beoordeling te maken welke vervolgstappen ze willen nemen. Als zij een bezwaar willen maken, ondersteunt het platform daarbij. Of ze worden doorverwezen naar een dienstverlener in de buurt. De behandelaar van de gemeente krijgt hierdoor beter onderbouwde bezwaren en krijgt meer ruimte voor maatwerk.

  Gebruiksvriendelijke ontwerpen

  We kijken terug op een middag vol inspirerende gesprekken over hoe gebruiksvriendelijke ontwerpen en een persoonlijke aanpak bijdragen aan het vergroten van de toegang tot het recht. En die ook kunnen worden ingezet om, zoals de minister het verwoordde, ‘vertrouwen te geven in de rechtsstaat.’

  Lees verder over het werkbezoek in dit artikel op Advocatie.

  Uitelkaar.nl in de media Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl in de media

  11 januari 2024

  Met regelmaat is Uitelkaar.nl in de media te vinden of verschijnen wij met gastblogs op andere websites. Wil jij weten wat andere organisaties van Uitelkaar.nl vinden of hoe waarom wij op de radar zijn komen te staan van...

  Lees verder

  De Telegraaf | Hoe regel je de belastingadministratie na een scheiding? Vier op de tien mensen heeft geen idee

  19 september 2023

  Laura Kistemaker, medeoprichter van Uitelkaar.nl, is door De Telegraaf geïnterviewd. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders geen idee heeft wat er precies geregeld moet worden qua...

  Lees verder

  Interview Laura Kistemaker met Rechtencircuit.nl

  16 juni 2023

  Laura Kistemaker is geïnterviewd door Eva Bazen en Vera Geerdink van Rechtencircuit.nl. Laura vertelt in het interview over de totstandkoming van Uitelkaar.nl en over het inzetten van technologie om het recht toegankelijker...

  Lees verder