De Telegraaf | Hoe regel je de belastingadministratie na een scheiding? Vier op de tien mensen heeft geen idee

19 september 2023

Laura Kistemaker, medeoprichter van Uitelkaar.nl, is door De Telegraaf geïnterviewd. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders geen idee heeft wat er precies geregeld moet worden qua belastingen na een scheiding. 

Pagina inhoud

  Onduidelijk wat er geregeld moet worden

  Volgens een onderzoek van de Belastingdienst onder mensen die in de afgelopen 5 jaar zijn gescheiden, heeft bijna de helft meer geldstress na de scheiding. Dit komt met name omdat mensen vaak geen idee hebben wat er allemaal geregeld moet worden. Zo weet 4 op de 10 Nederlanders niet wat er moet gebeuren op belastinggebied.

  Stel het niet uit

  Laura Kistemaker geeft aan dat scheiden sowieso al een stressvolle situatie is en de berg administratie die een scheiding met zich meebrengt, maakt het er niet makkelijker op. Daarnaast zijn mensen na een scheiding vaak angstig om bijvoorbeeld een toeslag kwijt te raken of vanwege hoge lasten na een scheiding.

  Helaas ontkom je niet aan belastingadministratie. Bij een verandering in situatie, zijn er automatisch gevolgen voor de bedragen die je krijgt of moet betalen. Door na je scheiding je voorlopige aanslag aan te passen, krijg je elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Dit geeft je duidelijkheid in je financiële situatie.

  Het kan ook positief uitpakken

  In het jaar van de scheiding kun je ervoor kiezen om over het restant van het jaar nog samen belastingaangifte te doen. Door eventuele heffingskortingen en de te betalen belasting kan dit positief uitpakken.


  Laura Kistemaker - medeoprichter Uitelkaar.nl

  "Als je in mei scheidt, heb je de eerste vier maanden van het jaar misschien samen een toeslag ontvangen. De Belastingdienst berekent echter na het jaar of jij en je ex-partner daarop recht hebben, op basis van het gemiddelde inkomen over het hele jaar. Als jouw partner na de scheiding dus ineens veel meer gaat verdienen, kan het zijn dat jullie de toeslag alsnog moet terugbetalen.”  Het koophuis

  Laura Kistemaker geeft aan dat de woonsituatie vaak tot problemen leidt. Uit onderzoek blijkt dat alleen wonen vaak meer geld kost en mensen zijn niet meer gewend om fulltime te werken, terwijl ze dit ineens wel moeten om hun nieuwe woning te kunnen betalen. En dan is er ook nog eens de vraag of je überhaupt een nieuwe woning kunt vinden. Bij veel dakloze mensen ging er een scheiding aan vooraf.

  Begin op tijd

  Vaak zitten ex-partners niet te wachten op een gezamenlijke belastingadministratie, maar het is belangrijk om er tijdens een scheiding even voor te gaan zitten. Scheiden heeft vaak een enorme impact op de financiële situatie waardoor het belangrijk is om tijdig alles op een rijtje te zetten. Dat voorkomt dat je het jaar erop ineens een stuk meer moet betalen.


  Lees het hele artikel op de website van De Telegraaf.

  Uitelkaar.nl in de media Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl in de media

  11 januari 2024

  Met regelmaat is Uitelkaar.nl in de media te vinden of verschijnen wij met gastblogs op andere websites. Wil jij weten wat andere organisaties van Uitelkaar.nl vinden of hoe waarom wij op de radar zijn komen te staan van...

  Lees verder

  Demissionair minister voor Rechtsbescherming bezoekt Uitelkaar.nl

  18 december 2023

  Op maandag 11 december 2023 bracht Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, een werkbezoek aan Justice42 | Uitelkaar.nl. In een reeks gesprekken werd ingegaan op de scheidingsroute van Uitelkaar.nl en...

  Lees verder

  Interview Laura Kistemaker met Rechtencircuit.nl

  16 juni 2023

  Laura Kistemaker is geïnterviewd door Eva Bazen en Vera Geerdink van Rechtencircuit.nl. Laura vertelt in het interview over de totstandkoming van Uitelkaar.nl en over het inzetten van technologie om het recht toegankelijker...

  Lees verder