Je achternaam veranderen na een scheiding
Daniëlle van Aalsburg | 27 juni 2025Verandert mijn achternaam automatisch na een scheiding?
Toen je trouwde, ben je misschien de naam van je partner gaan gebruiken. Bijvoorbeeld in combinatie met je eigen geboortenaam. Als je dat toen ook hebt doorgegeven bij de gemeente, staat dit in de Basisregistratie Personen (BRP). Instanties die hun gegevens krijgen van de BRP schrijven je aan met deze naam. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of een pensioenfonds.
Na de scheiding wordt je achternaam niet automatisch aangepast. Je moet hier zelf actie voor ondernemen door bij de gemeente aan te geven dat je weer met je geboortenaam wil worden aangesproken. De gemeente zorgt voor de aanpassing in het BRP.
In je paspoort of rijbewijs staat altijd je geboortenaam. Je kunt er wel voor gekozen hebben om ook de achternaam van je partner op deze documenten te laten vermelden. Bij een volgend paspoort of rijbewijs, kan je dat achterwege laten. Je kunt ervoor kiezen om niet te wachten tot je paspoort of rijbewijs verlopen is en na de scheiding meteen een nieuwe aan te vragen.
Wat zijn de voor- en nadelen van het aanpassen van je achternaam na een scheiding?
De keuze om je naam te veranderen is heel persoonlijk en brengt verschillende overwegingen met zich mee. Een voordeel is dat het je helpt om emotioneel afstand te nemen van een periode die achter je ligt. Voor veel mensen voelt het als een manier om hun zelfstandigheid te onderstrepen, om opnieuw te beginnen als ‘jezelf’, met de naam die je bij je geboorte kreeg.
Tegelijkertijd kan een naamswijziging ook verwarring opleveren, bijvoorbeeld op werk of bij instanties. Als je kinderen hebt, kan het ook vragen oproepen: waarom heet mama of papa nu ineens anders? In sommige gevallen is het eenvoudiger om je naam ‘in gebruik’ aan te passen, zonder de officiële route via het BRP.
Er is geen goed of fout bij deze keuze. Het belangrijkste is dat het voor jóu klopt.
Mag je de achternaam van je ex-partner houden?
Ja, dat mag, Als je tijdens je huwelijk de achternaam van je partner bent gaan gebruiken, mag je die ook na de scheiding blijven gebruiken als je dat wilt. Als je ex-partner dit echt niet wil en er zijn geen kinderen, dan kan je ex-partner de rechter vragen je te verbieden de naam van je ex-partner te blijven gebruiken. Het beste is natuurlijk om dit onderling af te stemmen.
Je mag de achternaam niet meer gebruiken als je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aan gaat.
Jij bepaalt het tempo, wij denken met je mee.
Een achternaam is meer dan een stukje tekst op je ID. Het zegt iets over wie je bent, waar je vandaan komt en wat je wilt loslaten of juist vasthouden. Wat je situatie ook is, wij staan altijd klaar om je te begeleiden.
Blijf op de hoogte van onze nieuwste artikelen. Neem gerust contact op met ons voor een gesprek.
Want scheiden doe je niet alleen, en de stappen daarna ook niet.