Checklist scheiden

15 november 2023

Wat staat er in de checklist scheiden?

De checklist scheiden kun je gebruiken gedurende de hele scheidingsperiode. Alle te regelen zaken en afspraken staan in de checklist opgesomd. Het is overzichtelijk voor je gemaakt, door onderwerpen in te delen die aansluiten op de meest gebruikelijke volgorde van de scheiding. Het gaat voorkomen dat je bij één onderwerp nog niet alles hebt aangevinkt en al wel naar het volgende onderwerp gaat. Dat is niet erg. Het is jouw scheiding en je mag het regelen zoals het jou het beste uitkomt. Moet je wachten op een reactie of aan te leveren papieren? Geen probleem, dan kijk je wat je verder allemaal al kunt regelen. 

Download de checklist scheiden

Beginfase scheiding regelen

Als je aan het begin van je scheiding staat is er veel onzekerheid en spanning. Niemand weet nog dat je gaat scheiden en wie ga je dat eigenlijk vertellen? En als je hebt verteld over de scheiding, wat staat je dan eigenlijk allemaal te wachten? De checklist helpt je op weg. Een goede voorbereiding is het halve werk, wat zeker ook geldt voor een scheiding. Het is ook niet erg om hulp in te schakelen. Er komt nu eenmaal veel bij een scheiding kijken en je hoeft het niet allemaal alleen te doen. 

Hoofdfase scheiding regelen

Het is belangrijk om de juiste documentatie op te zoeken en aan te leveren. Dat kost veel tijd en energie. Bij het aanleveren en vinden van de juiste papieren en documentatie begint je scheiding daarom echt. Je zal verschillende papieren nodig hebben, zoals jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, jullie verzekeringspapieren en het koopcontract van jullie huis. Als je de papieren hebt verzameld, pas dan kun je gericht aan afspraken werken en zaken gaan regelen. Je zult namelijk moeten weten aan welke regels of eerder opgestelde afspraken jullie gebonden zijn. 

Als je goed op weg bent met het verzamelen van de juiste papieren, kun je beginnen met overleggen en afspraken maken over en voor de kinderen. Zij vormen de basis van de afspraken die je later ook maakt. Blijft jullie kind op het woonadres staan waar hij of zij nu ook al staat ingeschreven? Dan zal je deze afspraak mee moeten nemen over de afspraken over de woning. Kinderalimentatie is ook een goed voorbeeld waarbij de afspraken navolging hebben. Want hoe regelen jullie de andere financiën?

Over financiën gesproken: heb je al een mooi overzicht gemaakt of een financieel plan? Dan volgt dit vaak na de afspraken over en voor de kinderen. Aan de hand van het overzicht of het financieel plan kun je verdere afspraken ook weer beter maken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de verzekering, het koophuis, de onderneming en jullie pensioenen. 

Neem vooral de tijd om de afspraken goed te maken, zodat jullie beiden tevreden zijn. Dit voorkomt dat je later opnieuw afspraken moet maken en dat is fijn. Neem ook zeker de tijd voor de verdeling van de inboedel en gebruik daarvoor de checklist inboedel verdelen

Eindfase scheiding regelen

Als je voor jezelf op een rijtje hebt wat jullie afspraken worden, dan kun je alvast een aantal dingen voor de afronding van de scheiding regelen. Je kunt alvast verhuizen als je iets hebt gevonden of je kunt toeslagen aanvragen als je daar door een wijziging of afspraak recht op hebt. Het is zeker verstandig om wijzigingen direct door te geven aan de Belastingdienst, wacht daar niet te laat mee. 

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Gratis checklist scheiden downloaden

De checklist scheiden begeleidt je door het regelen van de scheiding. Als je de checklist digitaal leest kun je bij verschillende te regelen zaken en afspraken klikken op een linkje voor meer informatie. Je staat er niet alleen voor, grijp hulpmiddelen vooral aan. Download hier de checklist scheiden.

Print de checklist ook vooral uit en vink, kras en krabbel erop los. Het is aan jou en voor jou om op jouw manier overzicht en rust te creëren in deze moeilijke tijd.

Checklist scheiden