Scheiden met huurwoning checklist

03 maart 2020

Gaan jullie scheiden en wonen jullie samen in een huurwoning? Of een van jullie in de woning kan blijven wonen hangt af van jullie relatievorm en op welke naam het huurcontract staat. Wat komt er nog meer kijken bij scheiden en een huurwoning? Hoe kun je het huurcontract opzeggen bij scheiding en meer vragen beantwoordt dit artikel.

Samen op het huurcontract of niet?

Alleen als er sprake is van samenhuur of medehuur kan één van jullie beiden na een scheiding in de woning blijven wonen. Bij samenhuur vraag je de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stel je de verhuurder op de hoogte. Het verschil zit hem simpelweg in de vraag op wiens naam het huurcontract staat.

Kun je na scheiding de huur betalen?

De eerste vraag is dan of jij of jouw (ex-)partner in staat is om na uit elkaar gaan de huur te betalen. Zo niet, dan moeten jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning. Jullie moeten met de verhuurder afspraken maken over het huurcontract opzeggen bij de scheiding.

Checklist huur opzeggen bij scheiding

Kiezen jullie ervoor de huur op te zeggen dan kunnen jullie de volgende checklist gebruiken om dit te doen.

Samenhuur

Wanneer er sprake is van samenhuur en jullie beider namen op het contract staan kunnen jullie het volgende doen:
  • Als jullie beiden het huurhuis verlaat, zijn jullie verplicht beiden het huurcontract op te zeggen.
  • Als één van jullie in de huurwoning blijft, vragen jullie samen aan de verhuurder om de in de woning blijvende partner te accepteren als alleen-huurder.

Medehuur

Wanneer er sprake is van medehuur en dus staat een van jullie namen op het huurcontract en je bent getrouwd of geregistreerd partner, dan kunnen jullie het volgende doen:

  • Als jullie beiden het huurhuis verlaten, ben je verplicht als hoofdhuurder het huurcontract op te zeggen.
  • Als één van jullie in de huurwoning blijft, hoef je geen toestemming aan de huurder te vragen om de huur voort te zetten als alleen-huurder.

Opzegtermijn

De opzegtermijn van een huurcontract kan per verhuurder verschillen. Houd hier rekening mee bij het uitschrijven uit de woning bij scheiding.

  • Wat is de in het huurcontract opgenomen opzegtermijn?

Verdeling bezittingen

Een huurwoning heeft geen waarde. Hierover maak je dus geen afspraken. Wel maak je afspraken over het verdelen van de meubels en andere spullen. Met Uitelkaar.nl maak je samen een scheidingsplan. Daarin leg je ook vast wat jullie gaan doen met jullie huurwoning.

  • Hebben jullie alle in de huurwoning aanwezige bezittingen al verdeeld?

Scheiden en een huurwoning met urgentie

Soms is het mogelijk met urgentie een andere huurwoning te vinden. Ook is het misschien mogelijk wanneer je inkomen daalt na de scheiden een sociale huurwoning te betrekken. Vaak moet je hier wel voor op een wachtlijst staan. Informeer bij de lokale (sociale) huur corporatie.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder