Hoe omgangsregeling wijzigen?

03 februari 2020

De afspraken die jullie samen maakten over op welke momenten de kinderen bij wie van jullie zijn, of die misschien door de rechter zo zijn vastgesteld, kunnen in de loop van de tijd niet meer goed werken. Dan willen jullie die veranderen. Kan dat zomaar en hoe wijzig je de omgangsregeling eigenlijk?

Gewijzigde omstandigheden

Wanneer de omstandigheden gewijzigd zijn ten opzichte van de situatie toen jullie de omgangsregeling opstelden is dit een reden de omgangsregeling te wijzigen. Veel voorkomende redenen voor het aanpassen van de omgangsregeling zijn:

  • Jullie kind gaat naar school of verandert van school.
  • Een van jullie krijgt een andere baan.
  • Een van jullie verhuist verder weg.
  • Er komt een stiefgezin bij.
  • Kinderen krijgen andere behoeftes omdat ze ouder worden.
  • Een van jullie houdt zich niet aan de afspraken.

Omgangsregeling wijzigen in ouderschapsplan

Een ouderschapsplan, waar de omgangsregeling in is vastgelegd, is bedoeld als een plan dat je kunt aanpassen. Natuurlijk kunnen in goed overleg afspraken altijd verzet worden. Wanneer er echter strijd ontstaat tussen jullie als ouders is er wel een probleem. Denk hierbij aan het niet op tijd terugbrengen van de kinderen, wat irritaties op kan leveren. Jullie kunnen dan kiezen voor het wijzigen van de omgangsregeling.

Omgangsregeling eenzijdig wijzigen

Jullie moeten het het liefst samen over de omgangsregeling eens worden. Dit moeten jullie samen doen, maar daar kan een mediator jullie bij helpen. Deze probeert jullie beider wensen en behoeften zoveel mogelijk in een nieuw plan te verwerken. Het is dan ook verstandig de aanpassingen opnieuw op te schrijven in een ouderschapsplan, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat. Het is hierbij ook verstandig te kijken of de partneralimentatie regeling nog past bij de situatie.

Wanneer de omgangsregeling aanpassen niet lukt, omdat jullie hier niet uitkomen, schakelen jullie een advocaat in. Ook als je eenzijdig de omgangsregeling wilt wijzigen kun je naar een advocaat gaan om eenzijdig een verzoek in te dienen bij de rechtbank.

Tips en ervaringen

Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

02 april 2020

In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de omgangsregeling?

Lees verder
Tips en ervaringen

Overweeg deze 6 zaken goed bij het opstellen van een omgangsregeling

02 april 2020

Zolang jullie er maar rekening mee houden dat jullie kinderen het meest gebaat zijn bij rust en continuïteit mogen jullie zelf de omgangsregeling treffen die past bij jullie situatie. In dit artikel vind je belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling.

Lees verder
Tips en ervaringen

Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

02 april 2020

Kersverse ouders hebben vaak veel zorgen over en voor hun baby. Laat staan als zij besluiten om uit elkaar te gaan. Ouders vragen zich veel dingen af en willen graag weten waar ze aan moeten denken bij de scheiding in combinatie met hun kleine baby. Voor die ouders volgen er 9 aandachtspunten om wat inzicht te bieden.

Lees verder