Hoe omgangsregeling wijzigen?

03 februari 2020

De afspraken die jullie samen maakten over op welke momenten de kinderen bij wie van jullie zijn, of die misschien door de rechter zo zijn vastgesteld, kunnen in de loop van de tijd niet meer goed werken. Dan willen jullie die veranderen. Kan dat zomaar en hoe wijzig je de omgangsregeling eigenlijk?

Gewijzigde omstandigheden

Wanneer de omstandigheden gewijzigd zijn ten opzichte van de situatie toen jullie de omgangsregeling opstelden is dit een reden de omgangsregeling te wijzigen. Veel voorkomende redenen voor het aanpassen van de omgangsregeling zijn:

  • Jullie kind gaat naar school of verandert van school.
  • Een van jullie krijgt een andere baan.
  • Een van jullie verhuist verder weg.
  • Er komt een stiefgezin bij.
  • Kinderen krijgen andere behoeftes omdat ze ouder worden.
  • Een van jullie houdt zich niet aan de afspraken.

Omgangsregeling wijzigen in ouderschapsplan

Een ouderschapsplan, waar de omgangsregeling in is vastgelegd, is bedoeld als een plan dat je kunt aanpassen. Natuurlijk kunnen in goed overleg afspraken altijd verzet worden. Wanneer er echter strijd ontstaat tussen jullie als ouders is er wel een probleem. Denk hierbij aan het niet op tijd terugbrengen van de kinderen, wat irritaties op kan leveren. Jullie kunnen dan kiezen voor het wijzigen van de omgangsregeling.

Omgangsregeling eenzijdig wijzigen

Jullie moeten het het liefst samen over de omgangsregeling eens worden. Dit moeten jullie samen doen, maar daar kan een mediator jullie bij helpen. Deze probeert jullie beider wensen en behoeften zoveel mogelijk in een nieuw plan te verwerken. Het is dan ook verstandig de aanpassingen opnieuw op te schrijven in een ouderschapsplan, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat. Het is hierbij ook verstandig te kijken of de partneralimentatie regeling nog past bij de situatie.

Wanneer de omgangsregeling aanpassen niet lukt, omdat jullie hier niet uitkomen, schakelen jullie een advocaat in. Ook als je eenzijdig de omgangsregeling wilt wijzigen kun je naar een advocaat gaan om eenzijdig een verzoek in te dienen bij de rechtbank.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder