Digitaal scheiden? Ja, maar met een advocaat!

19 augustus 2019

Digitaal scheiden neemt hand over hand toe. De Orde van Advocaten staat echter afwijzend tegenover een snelle scheiding zonder persoonlijk contact en inbreng van een advocaat.

Het is zelfs tegen de regels als een advocaat koppels louter online hun scheiding laat regelen, zonder persoonlijk contact met het stel.

Dat valt op te maken uit een schriftelijk advies van de deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland aan een advocatenkantoor.

Voordelen van online scheiden

Online scheiden biedt voordelen. Scheidende stellen kunnen al chattend overeenstemming bereiken over hun scheidingsplan en, als er kinderen zijn, een ouderschapsplan. Snel, zonder de kosten van dure deskundigen en vaak met minder conflicten. De betere onlineplatforms hebben oog voor voor conflictbeheersing en nemen de partners afzonderlijk stap voor stap mee in het proces.

Commerciële scheidingsmakelaars en -winkels stellen al langer hun onlinescheidingsplatforms beschikbaar, soms tegen afbraakprijzen. Zij fungeren vaak alleen als doorgeefluik: een advocaat dient slechts het gemeenschappelijke scheidingsverzoek met convenant van de echtelieden in bij de rechtbank.

Afsluitend gesprek

Ook steeds meer advocatenkantoren bieden de mogelijkheid van digitaal scheiden. ,,Maar altijd met een persoonlijk afsluitend gesprek met een stel’’, zegt Hans Klopstra, eigenaar van Klopstra c.s. Advocaten en Mediators met kantoren in Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal. ,,Dat is belangrijk om goed te kunnen verifiëren of beiden de gemaakte afspraken goed begrijpen en of het ook echt is wat iedereen wil. Het gaat om twee partijen met tegenstrijdige belangen. We controleren ook of ze niet iets over het hoofd hebben gezien.’’

Deken Rob Geene waarschuwt in het advies van de orde dat onlinescheidingsplatforms in de regel werken met algemene modellen, dat het betrokkenen vaak ontbreekt aan juridische deskundigheid, met echtscheidingsconvenanten van mindere kwaliteit tot gevolg.

In Nederland worden jaarlijks 35.000 huwelijken ontbonden door echtscheiding. Cijfers over hoeveel daarvan (grotendeels) digitaal worden afgerond zijn niet bekend.

Groeiende groep doet het digitaal

Volgens Klopstra is deze groep sterk groeiend. Van de ruim tweehonderd scheidingszaken in zijn praktijk wordt een kwart digitaal gedaan. Kost een gewone scheiding gemiddeld 3000 euro, een basis echtscheiding digitaal is bij Klopstra voor 750 euro geregeld. Met ouderschapsplan kost het 100 euro meer, hetzelfde geldt voor een echtscheidingsconvenant.

Maar lang niet alle scheidingen lenen zich voor deze snelle en goedkope variant, waarschuwt Klopstra. ,,Als er vermogen is of stellen hebben een bedrijf, dan is een scheiding vaak veel complexer.’’

Afspraken op veilige afstand gemaakt

Sociale onderneming Uitelkaar.nl hanteert soortgelijke tarieven voor de digitale scheiding. ,,Scheiden is ingewikkeld en stressvol. Toch kunnen veel mensen het prima zelf regelen’’, zegt mede-oprichtster Laura Kistemaker. Het digitale karakter werkt volgens haar de-escalerend. ,,Afspraken kunnen op veilige afstand worden gemaakt.’’

Ook hier is een persoonlijk onderhoud met een advocaat onderdeel van het proces (bij uitzondering via Skype). ,,Zonder dit overleg kan het behoorlijk fout gaan en komen stellen soms later alsnog met elkaar in conflict.’’

Dit Plus artikel verscheen op 13 augustus 2019 op de website van Dagblad van het Noorden. Bekijk het originele artikel op de website van Dagblad van het Noorden!

Uitelkaar.nl in de media

DAS en Uitelkaar.nl bij BNR Nieuwsradio op de dag van de scheiding

13 september 2019

Een nieuwe partner, een nieuwe baan of een verhuizing heeft vaak gevolgen voor de omgangsregeling of de alimentatie. Dit soort veranderingen kunnen de boel weer op scherp zetten. Mireille Detrixhe van DAS lichtte het vanmorgen toe bij BNR Nieuwsradio.

Lees verder
Uitelkaar.nl in de media

24 uur vol innovatieve juridische oplossingen: van verdwenen pakketjes tot complexe scheidingen

04 april 2019

Uitelkaar.nl staat voor innovatieve, juridische oplossingen. Daarom nemen wij 4 en 5 april 2019 deel aan de 24-uurs innovatie challenge van verzekeraar DAS.

Lees verder
Uitelkaar.nl in de media

Uitelkaar.nl internationaal genomineerd voor website van het jaar 2018!

08 maart 2019

Wauw, we zijn internationaal genomineerd voor "website of the year 2018" in de categorie services! Stemmen kan nog tot 17 maart...

Lees verder