Digitaal scheiden? Ja maar met een advocaat!
19 augustus 2019
Wat is het verschil tussen scheiden via een advocaat en online? Wat maakt Uitelkaar.nl anders? Op 13 augustus 2019 verscheen een artikel over online scheiden in Het Dagblad van het Noorden. Oprichter van Uitelkaar.nl, Laura Kistemaker, werd hiervoor geinterviewd.
Het is tegen de regels als een advocaat koppels louter online hun scheiding laat regelen, zonder persoonlijk contact met het stel.
Dat valt op te maken uit een schriftelijk advies van de deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland aan een advocatenkantoor.
Voordelen van online scheiden
Online scheiden biedt voordelen. Scheidende stellen kunnen al chattend overeenstemming bereiken over hun scheidingsplan en, als er kinderen zijn, een ouderschapsplan. Snel, zonder de kosten van dure deskundigen en vaak met minder conflicten. De betere onlineplatforms hebben oog voor voor conflictbeheersing en nemen de partners afzonderlijk stap voor stap mee in het proces.
Commerciële scheidingsmakelaars en -winkels stellen al langer hun onlinescheidingsplatforms beschikbaar, soms tegen afbraakprijzen. Zij fungeren vaak alleen als doorgeefluik: een advocaat dient slechts het gemeenschappelijke scheidingsverzoek met convenant van de echtelieden in bij de rechtbank.
Afsluitend gesprek
Ook steeds meer advocatenkantoren bieden de mogelijkheid van digitaal scheiden. ,,Maar altijd met een persoonlijk afsluitend gesprek met een stel’’, zegt Hans Klopstra, eigenaar van Klopstra c.s. Advocaten en Mediators met kantoren in Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal. ,,Dat is belangrijk om goed te kunnen verifiëren of beiden de gemaakte afspraken goed begrijpen en of het ook echt is wat iedereen wil. Het gaat om twee partijen met tegenstrijdige belangen. We controleren ook of ze niet iets over het hoofd hebben gezien.’’
Deken Rob Geene waarschuwt in het advies van de orde dat onlinescheidingsplatforms in de regel werken met algemene modellen, dat het betrokkenen vaak ontbreekt aan juridische deskundigheid, met echtscheidingsconvenanten van mindere kwaliteit tot gevolg.
In Nederland worden jaarlijks 35.000 huwelijken ontbonden door echtscheiding. Cijfers over hoeveel daarvan (grotendeels) digitaal worden afgerond zijn niet bekend.
Groeiende groep doet het digitaal
Volgens Klopstra is deze groep sterk groeiend. Van de ruim tweehonderd scheidingszaken in zijn praktijk wordt een kwart digitaal gedaan. Kost een gewone scheiding gemiddeld 3000 euro, een basis echtscheiding digitaal is bij Klopstra voor 750 euro geregeld. Met ouderschapsplan kost het 100 euro meer, hetzelfde geldt voor een echtscheidingsconvenant.
Maar lang niet alle scheidingen lenen zich voor deze snelle en goedkope variant, waarschuwt Klopstra. ,,Als er vermogen is of stellen hebben een bedrijf, dan is een scheiding vaak veel complexer.’’
Afspraken op veilige afstand gemaakt
Sociale onderneming Uitelkaar.nl hanteert soortgelijke tarieven voor de digitale scheiding. ,,Scheiden is ingewikkeld en stressvol. Toch kunnen veel mensen het prima zelf regelen’’, zegt mede-oprichtster Laura Kistemaker. Het digitale karakter werkt volgens haar de-escalerend. ,,Afspraken kunnen op veilige afstand worden gemaakt.’’
Ook hier is een persoonlijk onderhoud met een advocaat onderdeel van het proces (bij uitzondering via Skype). ,,Zonder dit overleg kan het behoorlijk fout gaan en komen stellen soms later alsnog met elkaar in conflict.’’
Dit Plus artikel verscheen op 13 augustus 2019 op de website van Dagblad van het Noorden. Bekijk het originele artikel op de website van Dagblad van het Noorden!
Uitelkaar.nl in de media Lees meer
Gerelateerde artikelen
NU.nl | Scheiden kost (veel) geld: denk goed aan deze praktische zaken
08 oktober 2024Laura Kistemaker, mede-oprichter van Uitelkaar.nl is geïnterviewd door NU.nl over de praktische zaken waar rekening mee gehouden met worden als je hebt besloten om te gaan scheiden.
Lees verderUitelkaar.nl in de media
08 oktober 2024Met regelmaat is Uitelkaar.nl in de media te vinden of verschijnen wij met gastblogs op andere websites. Wil jij weten wat andere organisaties van Uitelkaar.nl vinden of hoe waarom wij op de radar zijn komen te staan van...
Lees verderDemissionair minister voor Rechtsbescherming bezoekt Uitelkaar.nl
18 december 2023Op maandag 11 december 2023 bracht Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, een werkbezoek aan Justice42 | Uitelkaar.nl. In een reeks gesprekken werd ingegaan op de scheidingsroute van Uitelkaar.nl en...
Lees verder