Minister wil pensioen bij scheiding automatisch verdelen

09 maart 2018

Over een paar jaar moet de verdeling van pensioenen tussen ex-partners automatisch worden geregeld. Dat wil minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij gaat hierover in gesprek met de pensioensector.

Het pensioenfonds gaat dan, na een melding van de Basisregistratie Personen, de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen overschrijven naar de ex-partner. Alleen als de beide ex-partners aangeven dat ze het anders willen regelen, gebeurt dit niet.

Nu hebben echtgenoten bij scheiding ook al recht op de helft van het pensioen dat hun (ex-)partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Maar bij uitelkaar.nl zien wij echter dat partners vaak bewust afzien van de zogenaamde “pensioenverevening”, onder andere omdat beide partners pensioen opgebouwd hebben.

De nieuwe regels moeten nog gemaakt worden en zullen zeker niet voor najaar 2019 ingaan. Verder zullen ze niet gelden voor samenwonenden, omdat die er juist bewust voor kiezen financieel zelfstandig te blijven.

Bron: NOS, 9 maart 2018

Scheidingsnieuws

Doorgaan met scheiden ondanks maatregelen omtrent het coronavirus

16 maart 2020

Het coronavirus raakt heel Nederland, zo ook het rechtssysteem. Tot 6 april zijn er aangescherpte maatregelen van kracht. Toch kun je gewoon starten of verder gaan met je scheiding via Uitelkaar.nl. Omdat je grotendeels online aan je scheiding werkt met (telefonische) begeleiding van je casemanager, kun je verder met afspraken maken en vastleggen in jullie digitale dossier.

Lees verder
Actueel

Belastingaangifte na scheiding: denk er niet pas in april aan

29 augustus 2019

Dit najaar voert de Belastingdienst de campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Hiermee beoogt zij ex-partners te behoeden voor het maken van fouten tijdens de aangifte. Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over deze vervelende gevolgen en hoe deze te voorkomen lees je in dit artikel.

Lees verder
Scheidingsnieuws

12 jaar partneralimentatie past niet in deze tijd: terug naar 5 jaar in 2020

22 mei 2019

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om partneralimentatie te limiteren tot 5 jaar aanvaard. Wat betekent de wetswijziging voor jou en waarom is deze in het leven geroepen?

Lees verder