Minister wil pensioen bij scheiding automatisch verdelen

09 maart 2018

Over een paar jaar moet de verdeling van pensioenen tussen ex-partners automatisch worden geregeld. Dat wil minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij gaat hierover in gesprek met de pensioensector.

Het pensioenfonds gaat dan, na een melding van de Basisregistratie Personen, de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen overschrijven naar de ex-partner. Alleen als de beide ex-partners aangeven dat ze het anders willen regelen, gebeurt dit niet.

Nu hebben echtgenoten bij scheiding ook al recht op de helft van het pensioen dat hun (ex-)partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Maar bij uitelkaar.nl zien wij echter dat partners vaak bewust afzien van de zogenaamde “pensioenverevening”, onder andere omdat beide partners pensioen opgebouwd hebben.

De nieuwe regels moeten nog gemaakt worden en zullen zeker niet voor najaar 2019 ingaan. Verder zullen ze niet gelden voor samenwonenden, omdat die er juist bewust voor kiezen financieel zelfstandig te blijven.

Bron: NOS, 9 maart 2018

Actueel

Belastingaangifte na scheiding: denk er niet pas in april aan

29 augustus 2019

Dit najaar voert de Belastingdienst de campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Hiermee beoogt zij ex-partners te behoeden voor het maken van fouten tijdens de aangifte. Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over deze vervelende gevolgen en hoe deze te voorkomen lees je in dit artikel.

Lees verder
Scheidingsnieuws

12 jaar partneralimentatie past niet in deze tijd: terug naar 5 jaar in 2020

22 mei 2019

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om partneralimentatie te limiteren tot 5 jaar aanvaard. Wat betekent de wetswijziging voor jou en waarom is deze in het leven geroepen?

Lees verder
Scheidingsnieuws

Nieuwe module met mediation beschikbaar op uitelkaar.nl

18 oktober 2018

Onze nieuwe route om stellen te helpen om op een goede manier te scheiden.

Lees verder