• Home
  • Partneralimentatie

Alimentatie en scheiden

Als je besluit te scheiden moet je afspraken maken over hoe jullie financiële situatie na de scheiding eruit gaat zien. Je persoonlijke financiële plaatje kan er na de scheiding namelijk behoorlijk anders uitzien. Maar is alimentatie verplicht? Hoe bepaal je de hoogte? Hoe lang moet je alimentatie betalen? Lees hier hoe je partneralimentatie bij je scheiding goed kan regelen.

Wil je informatie over kinderalimentatie?

Wat is alimentatie?

Het kan zijn dat een van jullie partneralimentatie aan de ander gaat betalen. In je huwelijk had je misschien een rolverdeling, waardoor de een meer werkte dan de ander. Het idee achter partneralimentatie is dat het door die rolverdeling voor iemand lastig kan zijn om direct na de scheiding zelf in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Daarom blijft de financiële zorgplicht die jullie voor elkaar hadden tijdens het huwelijk, ook na de scheiding een tijd bestaan: de een moet dan alimentatie aan de ander betalen.

Het maakt hierbij niet uit of je huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden hebt of in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Als je samenwoont, hoe je geen partneralimentatie te betalen, tenzij je hier in jullie samenlevingscontract afspraken over gemaakt hebt. De afspraak over de alimentatie wordt een onderdeel van het scheidingsconvenant. Dat is het document waarin jullie alle afspraken over de scheiding regelen.

Recht op partneralimentatie

Afspraken over alimentatie kun je samen maken. Je kunt ook afspreken om geen partneralimentatie te betalen. Als je de afspraken niet zelf maakt, bekijkt de rechter of jij of je (ex-)partner recht op alimentatie heeft. Dat is zo als één van jullie niet kan rondkomen na de scheiding. Dan heeft de ander namelijk de verantwoordelijkheid om financiële steun te bieden. Dan ontstaat er recht op alimentatie.

Alimentatie kan je aanvragen tijdens de echtscheidingsprocedure of na de scheiding. Tijdens de echtscheidingsprocedure kan je samen afspraken maken over partneralimentatie. Je kan ook na de echtscheiding nog alimentatie aanvragen. Je stelt een vast bedrag per maand vast. Daarna bereken je wat de hoogte is en hoe lang je alimentatie betaalt of ontvangt. Je kunt ook in één keer de partneralimentatie afkopen of laten afkopen.


IN HET KORT

  • Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet meer kan rondkomen
  • Je kunt zelf afspraken maken, of de rechter een alimentatiebedrag laten vaststellen
  • Je spreekt de hoogte en duur af
  • Je kunt er ook voor kiezen om de partneralimentatie af te kopen

Alimentatie berekenen

De rechter berekent de hoogte van alimentatie op basis van een aantal regels. Die berekening is vrij ingewikkeld, omdat er veel regels zijn waaraan een alimentatieberekening moet voldoen. In de wet staat wat die regels zijn. Er zijn experts (zoals familierechtadvocaten) die op de hoogte zijn van de meest recente regels over alimentatie en de berekening kunnen doen. Een andere optie is om de berekening te laten uitvoeren door het Landelijk Bureau Inning en Onderhoudsbijdragen. Ten slotte is het ook mogelijk om zelf de berekening te doen. Dan is het wel nodig om je in te lezen in die bestaande regels over alimentatieberekeningen. Als je het er samen over eens kunt worden, mag je ook zelf een bedrag bepalen.

Moet onze alimentatieberekening door de rechter worden goedgekeurd?

Het is altijd verstandig om de berekening volgens de vereisten van de rechter te regelen. Dan weet je namelijk zeker dat je een goed onderbouwde alimentatieberekening hebt gedaan. Het is extra belangrijk om dit te doen als de berekening langs de rechter gaat bij de scheiding. Dit is zo als:

  • Jullie getrouwd zijn
  • Jullie geregistreerd partnerschap hadden en minderjarige kinderen hebben

Dus als jullie samenwonend (met of zonder samenlevingscontract) waren/zijn of een geregistreerd partnerschap hadden en geen minderjarige kinderen hebben, is het niet verplicht dat de scheiding door de rechter wordt beoordeeld. Als de alimentatieberekening onderdeel is van jullie scheidingsplan wat door de rechter is goedgekeurd, kan je daar later ook op terugvallen. Als je later namelijk onenigheid krijgt over de betaling van partneralimentatie, kan je met dat scheidingsplan in de hand de partneralimentatie door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen laten innen.

De berekening van alimentatie door een familierechtadvocaat

Je hebt niet per se een advocaat of andere expert nodig om de berekening te regelen. Een expert, zoals een advocaat, mediator of financieel scheidingsspecialist, is wel heel deskundig als het gaat om alimentatieberekeningen. Hij of zij zal zich bij zijn of haar vaststelling van alimentatie houden aan alle geldende wet- en regelgeving, zoals dat juridisch heet. Dat betekent dat de expert een berekening van alimentatie voor jullie maakt volgens de regels waaraan een rechter zich houdt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als de scheiding door de rechter moet worden beoordeeld. Het voordeel van een expert is dat de berekening professioneel is, en je al je vragen persoonlijk aan jouw expert kan stellen.

De berekening van alimentatie door het Landelijk Bureau inning onderhoudsbijdragen

Het Landelijk Bureau inning onderhoudsbijdragen (LBIO) is een instelling van de overheid. Het LBIO is gespecialiseerd in de inning van alimentatie. Als een alimentatieplichtige weigert te betalen, kan het LBIO zorgdragen voor inning van kinderalimentatie en partneralimentatie. Daarnaast houdt het LBIO zich bezig met de berekening. Het LBIO gaat, net als de experts, bij de berekening van de hoogte uit van alle geldende wet- en regelgeving. Hierom is ook de alimentatieberekening door het LBIO een verstandige keuze. Een berekening door het LBIO kost 50 euro en kan je online aanvragen. Het voordeel van het LBIO is dat de kosten laag zijn, maar de berekening professioneel. Je kan ook contact opnemen met het LBIO voor algemene vragen over alimentatie.

Wij werken samen met het LBIO voor de alimentatieberekening. Als je via uitelkaar.nl je scheiding doet, kan je zowel je kinderalimentatie- als partneralimentatieberekening door het LBIO laten regelen. Dat is bij de diensten in de prijs inbegrepen. Je betaalt als klant van uitelkaar.nl hier niets extra’s voor. Lees meer over online scheiden bij Uitelkaar.nl.

Zelf de alimentatie berekenen

Je kan er ook voor kiezen om de alimentatie zelf te berekenen. De informatie om een alimentatieberekening te maken is op de website van de Rechtspraak beschikbaar.

Om zelf de berekening te doen, moet je rekening houden met de behoefte van degene die alimentatie nodig heeft. Dit heeft behoeftigheid. Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte van het bedrag dat degene die alimentatie moet betalen ook daadwerkelijk kan betalen. Dit heet draagkracht. Met behulp van tabellen voor behoeftigheid en draagkracht kom je vervolgens tot een bedrag. Nadat je de hoogte van de alimentatie hebt berekend, moet je ook vaststellen hoe lang je alimentatie moet betalen. Hoe lang dat is, is afhankelijk van je situatie.

We wilden flexibiliteit; samen dingen kunnen bespreken en samen achter de computer. Scheiden op een manier zoals we samen hebben geleefd; met het hart oplossen, elkaar dingen gunnen en zo min mogelijk schade veroorzaken.

Lees het verhaal van Auke & Gabriëlla

Hoe lang krijg of betaal je alimentatie?

Hoe lang alimentatie wordt betaald, verschilt voor partneralimentatie of kinderalimentatie. Voor partneralimentatie is het zo dat je maximaal 12 jaar lang partneralimentatie ontvangt of betaalt. Hoe lang je kinderalimentatie betaalt, hangt af van de leeftijd van jullie kinderen. Kinderalimentatie betaal je totdat jullie kinderen 18 jaar zijn geworden. Van 18 tot 21 jaar geldt de voortgezette onderhoudsplicht.

Alimentatie aanvragen na de scheiding

Het kan zo zijn dat je alimentatie wilt aanvragen na de scheiding. Als je tijdens je scheiding dacht financieel op eigen benen te kunnen staan, maar bijvoorbeeld 5 jaar later blijkt dat je financieel het toch niet redt, kan je alsnog alimentatie aanvragen. Hier zit wel een einddatum aan. Je kan tot maximaal 12 jaar na de scheiding alimentatie aanvragen. Die 12 jaar is maximaal omdat je zo lang als je recht op partneralimentatie hebt, nog partneralimentatie kan aanvragen.

Let wel op. Als je tijdens je scheiding afspreekt dat je geen partneralimentatie wilt dan kan je niet na de scheiding alimentatie aanvragen zonder dat er een verandering is geweest in de hoogte van je inkomen.

Verdieping
Afkoop van partneralimentatie

Je kan partneralimentatie ook afkopen. Dan betaal je niet meer per maand een bedrag maar betaal je dat bedrag in één keer.

Verdieping
Belasting over alimentatie

Het krijgen of ontvangen van alimentatie kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Zowel voor het krijgen als ontvangen moet je met een aantal zaken rekening houden.

Verdieping
Kinderalimentatie

Uitelkaar.nl biedt de mogelijkheid om met online begeleiding een ouderschapsplan op te stellen. Afspraken over de kinderalimentatie worden hier ook in opgenomen.

Tip van de expert

Als je afziet van partneralimentatie, kan het zijn dat als je in de toekomst een uitkering nodig hebt, je hierop wordt gekort.

Bel of mail ons

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount