Wat kost een scheiding?

29 maart 2018

Pagina inhoud
  ‘Een scheiding is altijd vervelend. Behalve dat het emotioneel vaak zwaar valt, is ook de scheidingsprocedure ingrijpend. Het traject dat je daarbij kiest, bepaalt in grote mate de kosten.

  Los van alle financiële gevolgen op de lange termijn kost de scheiding zelf ook geld. De omstandigheden waaronder je uit elkaar gaat, zijn vrij bepalend voor de kosten. Is er sprake van een vechtscheiding? Is er een complexe situatie met bijvoorbeeld, kinderen, een gezamenlijk bedrijf en/of hypotheek? Of is de scheiding overzichtelijk en ga je in goede harmonie uit elkaar?

  Scheiding met eigen advocaten

  In het geval van een vechtscheiding ligt het voor de hand dat de partners ieder een eigen advocaat in de arm nemen, de duurste optie is. Volgens berekening van de Consumentenbond gaat dat gezamenlijk minimaal 3.000 euro kosten. De nadruk ligt op minimaal, waarbij 2.500 tot 3.000 per persoon onder de streep realistischer is. Dat komt door de hoge uurtarieven van advocaten, zo’n 150 tot 200 euro. Bij zware vechtscheidingen gaan de kosten richting 10.000 euro per persoon, want hoe ingewikkelder de scheiding, hoe meer uren worden gemaakt.

  Overlegscheiding

  Zijn de verhoudingen bekoeld maar is er toch een basis om met respect voor elkaar tot een vergelijk te komen? Dan is een zogeheten overlegscheiding een optie. Beide echtelieden houden dan wel een eigen advocaat, maar lossen hun geschillen buiten de rechtszaal op. De Consumentenbond becijfert de kosten van een overlegscheiding op minimaal 2.500 euro. Als het lukt om met enige hulp met elkaar te overleggen, dan kan een gezamenlijke advocaat voldoende zijn. De begeleiding van de advocaat is – afhankelijk van de situatie – beperkt tot enkele gesprekken en de rekening kan mooi door twee.

  Uit elkaar met hulp van een mediator

  Mediation is een goede keuze als je er zonder advocaat uit hoopt te komen, maar er wel behoefte is aan begeleiding door een onafhankelijke derde partij. Niet alleen prettig voor beide partners, maar ook voor de kinderen. Een scheiding is voor hen ook zonder bekvechtende ouders al zwaar genoeg, dus een huwelijksontbinding waarbij pa en ma ‘on speaking terms’ blijven kan een doel op zich zijn. Een mediator of scheidingscoach kan als tussenpersoon optreden, het proces stroomlijnen, met voorlichting en aanvullende ideeën komen en draagvlak creëren. Uiteraard zorgt hij of zij ook voor een juiste juridische afhandeling. Sommige mediators zijn overigens ook advocaat, zodat je die niet apart hoeft in te schakelen voor afhandeling bij de rechtbank. Reken voor de kosten van een mediator op minstens 2.000 euro.

  Digitale ontbinding

  Zo zien we in de kosten van een echtscheiding een duidelijke lijn: hoe beter de verstandsverhouding, des te vriendelijker de juridische rekening. Als we die lijn doortrekken, komen we bij de goedkoopste variant: je scheiding online regelen. Op internet vind je dienstverleners die vanaf 300 à 400 euro je helpen een huwelijk te beëindigen. Kies je voor een digitale scheiding dan moet je het onderling wel eens zijn over de afwikkeling. Kom je er niet helemaal uit dan kun je hulp inschakelen. Goede informatie over online je scheiding regelen vind je onder meer op rechtwijzer.nl en uitelkaar.nl.

  Bron: Algemeen dagblad, Rob Nijman (28 maart 2018)
  Lees het volledig artikel hier.