Co-ouderschap goed regelen

Bij co ouderschap maak je afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Als co ouders kies je voor een gelijke verdeling van die taken. Vervolgens leg je die afspraken vast in een ouderschapsplan. Bij Uitelkaar.nl kan je die afspraken online in het ouderschapsplan vastleggen met ondersteuning van een casemanager of samen met een mediator. Vanaf €38,- p.p.

Test vrijblijvend of Uitelkaar.nl voor jullie werkt.

Start gratis proefaccount

Bel: 085 - 070 2500

Co-ouderschap en het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan moet je opstellen als je kinderen minderjarig zijn. In dit document staan afspraken tussen ouders over de kinderen in het belang van het kind. Volgens de wet moeten er in het ouderschapsplan afspraken staan over hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken verdelen en vormgeven. Hierin beschrijf je dus hoe jullie de co-ouderschap willen inrichten.

Daarin staat ook op welk adres jullie de kinderen inschrijven (opgeven bij de ‘Basisregistratie personen' in de gemeente waar je woont). Het adres waar de kinderen gaan wonen heet het 'hoofdverblijf'. De keuze van het hoofdverblijf heeft gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en kinderbijslag.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Als je samen co-ouderschap afspreekt, betekent dat niet dat je niet meer hoeft na te denken over kinderalimentie. Als één van jullie meer verdient dan de ander, zal diegene een bijdrage moeten betalen aan de ander. Bij Uitelkaar.nl begeleiden we jullie ook bij de berekening van de kinderalimentatie.

Uitelkaar.nl werkt samen met de experts van het LBIO (een overheidsinstelling gespecialiseerd in alimentatie) om de kinderalimentatie te berekenen. Je ontvangt de berekening. Als jullie het er samen over eens zijn, kan je afwijken van het bedrag. Maar als julie het niet zijn, zal een rechter deze methodiek als uitgangspunt nemen.

De kinderalimentatieberekening door het LBIO zit standaard in alle pakketten met een ouderschapsplan. De kinderalimentatieberekening is dus gratis als je je scheiding online bij Uitelkaar.nl regelt.

In het kort

  • Co-ouderschap betekent dat jullie afspreken evenveel voor jullie kinderen te zorgen, allebei de opvoeding dragen en de kosten evenredig delen.
  • Als jullie inkomens erg verschillen, kan het zijn dat er behoefte is aan kinder- en/of partneralimentatie.
  • De afspraken over co-ouderschap nemen jullie op in het ouderschapsplan
  • Bij Uitelkaar.nl zit de kinderalimentatieberekening standaard in het pakket.

Bij Uitelkaar.nl kun je zelf vanaf €38 p.p. de scheiding inclusief de co-ouderschap afspraken van A tot Z regelen. Maak gratis een proefaccount aan of bel met onze casemanagers voor meer informatie.

Co-ouderschap en partneralimentatie

Voor partneralimentatie geldt hetzelfde als bij kinderalimentatie en co-ouderschap. Als één van jullie aanzienlijk minder verdient, kan er behoefte zijn aan partneralimentatie. Het is belangrijk om te onthouden dat kinderalimentatie altijd voorrang heeft op partneralimentatie.

Bij Uitelkaar.nl kan je de partneralimentatie laten berekenen door het LBIO. De partneralimentatieberekening van het LBIO kost éénmalig €50 als je je afspraken bij Uitelkaar.nl regelt.

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount