AlimentatieberekeningOp deze pagina informeren we jullie over wat er belangrijk is om te weten bij een kinderalimentatieberekening. Ook geven we je achtergrondinformatie waarom dit belangrijk is.

De berekening van de alimentatie laten wij opstellen door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Kinderalimentatie
 

 

Wat hebben we nodig?

 • Recente documenten
  • Op het tabblad 'Documenten' zie je bij sommige documentvakjes een icoontje ‘nodig voor kinderalimentatie’. Dit betekent dat wij dat document nodig hebben voor de berekening. Bij de berekening gaan we het liefst uit van de meest recente gegevens, zodat de berekening zo actueel mogelijk is. Verandert jouw inkomen op korte termijn? Dan is het verstandig om met het nieuwe inkomen te rekenen. Upload in dat geval een pro-forma salarisstrook of overleg met de casemanager.
 • Duidelijke afspraken
  • Omgang
  • Neem de definitieve afspraak over de omgang op. Een verandering in de afspraak over de omgang heeft namelijk invloed op de hoogte van de alimentatie. Belangrijk om eerst de afspraak omgang definitief te maken, voordat de berekening wordt opgesteld.
  • Bijzondere dagen
  • Hoe vaak de kinderen tijdens de vakanties en feestdagen bij elke ouder is, heeft invloed op de hoogte van de alimentatie. Standaard wordt uitgegaan dat de vakanties en feestdagen door de helft worden verdeeld. Is dat in jullie situatie anders? Omschrijf dan in de afspraak hoe jullie dit regelen.
  • Adres
  • Waar het kind wordt ingeschreven heeft invloed op de toeslagen. Bij de berekening wordt uitgegaan dat de ouder waar het kind staat ingeschreven de eventuele toeslagen ontvangt. Vaak is het het verstandigst om het kind in te schrijven bij de ouder die het minst verdient, je ontvangt dan de meeste toeslagen. Wil je weten hoe dat in jullie situatie is? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst. Je kunt verschillende situaties berekenen om te bekijken wat voor jullie het meest voordeligst is. Neem vervolgens in de afspraak op bij welke ouder het kind wordt ingeschreven. 
  • Schulden
  • Als je een schuld hebt, heeft dit invloed op hoeveel je kan bijdragen in de kosten van het kind. Geef in de afspraak aan wie de schuld(en) aflost, bij wie je de schuld hebt en wat de hoogte is van de schuld.
 • Aanvullende gegevens
  Naast de recente documenten en de afspraken heeft het LBIO nog aanvullende informatie nodig om de berekening op te kunnen maken. Deze aanvullende informatie neem je op in het document: Aanvraag berekening kinderalimentatie. Download dit document op je computer. Vul de benodigde informatie in en uploadt het document vervolgens in het dossier op het tabblad 'Documenten' onder 'Aanvullende gegevens alimentatie'.

 

 
 

 

Waarom moet dit in de afspraak worden opgenomen?

Nadat jullie alle afspraken hebben gemaakt en de documenten hebben geüpload, sturen wij de informatie door naar het LBIO. Zij maken de berekening op de documenten die jullie hebben aangeleverd en de afspraken die op dat moment zijn gemaakt. Veranderen de afspraken daarna? Dan kan het zijn dat de berekening niet meer klopt bij de nieuwe situatie. Er moet dan een nieuwe berekening worden gemaakt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de definitieve afspraken worden opgenomen.

 

 

 

 

Andere onderwerpen die belangrijk zijn