Rechtbank­fase

In het scheidingsproces via Uitelkaar.nl ga je 3 fasen door: de voorbereidingsfase, de advocaatfase en de rechtbankfase.

Bij de rechtbankfase zit inbegrepen:

 • Akte van berusting
 • Indiening scheiding bij rechtbank
 • Uitspraak rechtbank
 
Rechtbankfase

 

 

De stappen

Officieel maken

 1. Uitspraak*
  De uitspraak wordt schriftelijk gedaan. Je hoeft dus niet zelf naar de rechtbank. Het is afhankelijk van de rechtbank hoe lang het duurt voordat de rechter uitspraak doet. Reken op 4-8 weken.

  Als je kinderen hebt tussen 12 en 18 jaar stuurt de rechtbank een uitnodiging voor een kindgesprek. Het kind is niet verplicht om naar het kindgesprek te komen. Het kind mag ook een brief of e-mail naar de rechter sturen om te vertellen wat hij of zij vindt.

  Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, ontvangt de advocaat de echtscheidingsbeschikking en brengt jullie op de hoogte.

 2. Akte van berusting*
  Na de uitspraak van de rechtbank krijg je van de advocaat ook de akte van berusting. Door het tekenen van de akte van berusting verklaar je dat je het eens bent met de uitspraak van de rechtbank en niet in hoger beroep gaat tegen de scheiding.

 3. Inschrijving scheiding
  Nu kan de scheiding worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen bij de gemeente waar je trouwde (of het registreerde partnerschap aanging). De advocaat doet dit voor jullie.

 4. Officieel gescheiden
  Na de inschrijving bij de gemeente is de scheiding officieel.

*Niet van toepassing als je een geregistreerd partnerschap ontbindt zonder minderjarige kinderen.

 

 
 

 

Ervaringen van anderen

“Als je nog goed in gesprek kan met elkaar is dit een fijne laagdrempelige manier om uit elkaar te gaan. Het is ongeacht hoe goed je nog kan overleggen met elkaar, vreselijk zwaar om het gesprek over al die zaken aan te gaan. Omdat je per module werkte, werd het een constant opdracht eigenlijk. Dat was ook zwaar maar zo groeiden we er samen naartoe, naar het einde en het volbrengen van de afspraken. Ik denk dat het de sfeer helemaal niet goed had gedaan als we een paar dure gesprekken gehad zouden hebben met een advocaat waarin alles vastgelegd moest worden. Dat je eerst zelf alles vast kon leggen en daarna met elkaar erover in gesprek ging werkte ook goed. Ook de keuze in advocaten vond ik prettig. Dat contact hebben we als constructief en laagdrempelig ervaren.”
Maaike, 17 juni 2024
“Uitelkaar.nl is een manier om grip te krijgen op een situatie die verder zeer onzeker en stressvol is.”
Eduardo, 23 mei 2024
 

 

 

 

 

Heb ik recht op subsidie?

Door de unieke subsidieregeling mogen wij als enige in Nederland de scheiding aanbieden voor €39 per persoon. Je kunt al recht hebben op subsidie als je bruto jaarinkomen minder dan €44.000 bedraagt.

Kom je niet in aanmerking voor subsidie? Dan werken wij met vaste lage prijzen. Op ons online platform worden jullie begeleid bij het maken van de scheidingsafspraken door een van onze persoonlijke casemanagers. Hebben jullie kinderen? Dan ontvangen jullie ook een officiële kinderalimentatieberekening.

Check kosten en subsidie 

 

Wat biedt Uitelkaar.nl?

 • Maatwerk
  Maak stap voor stap je documenten op maat.

 • Persoonlijke & deskundige begeleiding
  Je hebt toegang tot onbeperkte ondersteuning.

 • All-in prijzen
  Vaste, lage prijzen.

 • Aanvullend advies en diensten
  Op het gebied van financiën, juridisch en wonen.

 • Veel ervaring
  Ervaren echtscheidingsspecialisten, mediators en advocaten.

USP's homepagina


 

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de scheidingsproces bij Uitelkaar.nl? Download dan onze brochure Scheiden via Uitelkaar.nl.