Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Informatieplicht ouders na scheiding: kleine beslissingen

Beide ouders, met of zonder gezag, kunnen zelf, maar het liefst in samenspraak, kleinere beslissingen nemen. Denk hierbij aan:

  • Cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes
  • Nieuwe kleren of spullen
  • Logeerpartijtjes
  • Helpen in het huishouden
  • Verzorging van huisdieren

In het ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie elkaar informeren - per mail, telefoon of mondeling - en wanneer.

Informatieplicht ouders na scheiding: grote beslissingen

Als de ouder met gezag grotere beslissingen moet nemen, is hij of zij niet verplicht de mening van de andere ouder te vragen, maar dit is wel prettig voor de ander. De gezaghebbende ouder maakt uiteindelijk de beslissing, maar moet de andere ouder wel informeren, zeker over hoe het gaat op school en over de gezondheid. Wanneer ouders samen gezag hebben moeten zij elkaar om de mening vragen. Dit wordt recht op consultatie genoemd.

Voorbeelden van grotere beslissingen zijn:

  • Medische behandelingen
  • Schoolkeuze
  • Vakanties

In het ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie elkaar informeren of hoe jullie overleggen - per mail, telefoon of mondeling - en wanneer. Hebben jullie bijvoorbeeld een periodiek overleg telefonisch en tussendoor per mail?

Informatie verstrekt door school

Zowel de gezaghebbende ouder, als degene zonder gezag kan als deze daarom vraagt informatie krijgen van docenten over de kinderen op school. Bijvoorbeeld als je als ouder wilt weten hoe het met het kind op school gaat. Ook mogen beide ouders voor ouderavond worden uitgenodigd. De gezaghebbende ouder heeft recht op alle informatie. Degene zonder gezag heeft recht op beperkte informatie, tenzij het geven van informatie niet goed is voor het kind en alleen als deze informatie ook met de gezaghebbende ouder gedeeld wordt.

Wanneer krijgt een ouder geen informatie?

Wanneer het in het belang is voor jullie kind kan de rechter beslissen dat de ouder zonder gezag geen informatie meer krijgt. Soms vraagt de ouder met gezag hierom wanneer de omgang met de andere ouder niet goed is voor de ontwikkeling van de kinderen of de kinderen van 12 jaar of ouder zelf bezwaar hebben.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder