'Ongehuwde ouders die gaan scheiden moeten ouderschapsplan opstellen'

01 mei 2018

 Denise Mulder

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer ongehuwde ouders uit elkaar gaan. Maar veel ongehuwde ouders weten niet hoe ze het ouderschap hierna het beste kunnen regelen.

Zo weten zij vaak niet dat ze verplicht een ouderschapsplan op moeten stellen.

VERPLICHT OUDERSCHAPSPLAN

Laura Kistemaker (36) is oprichter van Uitelkaar.nl, een website die ouders de mogelijkheid biedt om een ouderschapsplan op te stellen. Ze krijgt veel vragen van ongehuwde ouders die uit elkaar gaan. ”Wat veel ongehuwde ouders niet weten is dat het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen als je een kind hebt onder de achttien jaar”, vertelt Laura aan LINDAnieuws.

AFSPRAKEN

Een ouderschapsplan is een document dat je samen opstelt als je uit elkaar gaat. Hier staan alle afspraken in omtrent het ouderschap. Denk hierbij aan afspraken over zorg, opvoeding en kosten. Bij getrouwde stellen helpt een advocaat of mediator je hiermee. Als je ongehuwd bent, moet je hier zelf achteraan.

NEEM EEN OUDERSCHAPSPLAN SERIEUS

Laura heeft een aantal belangrijke tips voor het regelen van praktische zaken als ongehuwde ouder. ”Stel een ouderschapsplan op en neem dat echt serieus. Niemand checkt of je er eentje hebt opgesteld, maar als er problemen zijn, vraagt de rechter wel waar de afspraken genoteerd staan. Ga dus samen in gesprek, ook al is dat moeilijk.”

BETREK JE KIND ERBIJ

”Betrek ook het kind of de kinderen erbij. Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je kind is, maar luister naar hun wensen en leg ze ook uit als iets niet kan. Wanneer het plan is opgesteld, houd deze up-to date. Maak ook afspraken wanneer je de afspraken weer gaat veranderen. Kom bijvoorbeeld ieder half jaar samen.”

VERJAARDAGEN

De grootste misvatting zijn volgens Laura zijn afspraken omtrent verjaardagen of feestdagen. Waar gaat het kind naartoe? ”Vaak denken ouders: dat regel ik later wel. Maar dit zijn vaak dingen die emotioneel en heel belangrijk zijn. Daar ontstaan vaak spanningen.”

BELANG VAN DE KINDEREN

Wat Laura vooral wil meegeven, is dat het maken van duidelijke afspraken belangrijk is voor je kinderen. Je moet daarbij ook het belang van je kinderen voorop zetten. ”Neem je kinderen serieus.”

Bron: LINDAnieuws 

Lees het artikel op Linda Nieuws

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant voorbeeld

01 april 2020

Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina gratis een echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden.

Lees verder
Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant opvragen: hoe werkt dat?

31 maart 2020

Ben je je echtscheidingsconvenant kwijt? Of heb je om wat voor reden dan ook het echtscheidingsconvenant nodig? Dan zullen jullie deze op moeten vragen. maar hoe werkt dat opvragen nou precies? In dit artikel leggen we 2 opties uit.

Lees verder
Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder