Overheid helpt bij scheiding via internet (de Volkskrant)

07 september 2017

De digitale echtscheiding rukt op. Naast commerciële aanbieders heeft nu ook de overheid een website ontwikkeld die echtparen helpt hun huwelijk te beëindigen tegen lage kosten en met zo min mogelijk conflicten. Echtparen regelen al chattend hun scheiding.

Pagina inhoud

    Lees meer over Uitelkaar in de media

     

    Wekelijks ruim 15 aanmeldingen bij 'Rechtwijzer uit elkaar'

    De digitale echtscheiding rukt op. Naast commerciële aanbieders heeft nu ook de overheid een website ontwikkeld die echtparen helpt hun huwelijk te beëindigen tegen lage kosten en met zo min mogelijk conflicten. Echtparen regelen al chattend hun scheiding.

    Doe-het-zelfscheiden op internet

    Als je online kunt daten, waarom dan niet online scheiden? Sneller en goedkoper. Maar ook met minder bonje?

    Sinds de officiële lancering van de overheidswebsite rechtwijzer.nl/uitelkaar, in november vorig jaar, melden zich wekelijks vijftien tot twintig nieuwe stellen die online willen scheiden. De site is gebouwd door experts op het gebied van conflictbeheersing en effectief onderhandelen. De hoop is dat het instrument bijdraagt aan het voorkomen van vechtscheidingen. 'Het recht polariseert. Het proces van eisen en verweren scherpt tegenstellingen aan', zegt Corry van Zeeland, als jurist betrokken bij de website.

    'Rechtwijzer uit elkaar' is vertaald in het Engels en aangepast aan de regels in Engeland en de Canadese provincie Brits Columbia, zodat ook de burgers daar er gebruik van kunnen maken.

    De initiatiefnemer en opdrachtgever is de Raad voor Rechtsbijstand. De raad moet de toegang tot het recht waarborgen - ook voor mensen met een krappe beurs. Voor mensen die in aanmerking komen voor rechtsbijstand kost een digitale scheiding via 'Rechtwijzer uit elkaar' 120 euro.

    Zeshonderd echtparen zijn via 'Rechtwijzer uit elkaar' gescheiden of aan het scheiden. Aan de officiële lancering ging een proefjaar vooraf. De afspraken die echtelieden via de chat maken over alimentatie, omgangsregeling, de woning en dergelijke, worden online getoetst door een advocaat-beoordelaar die vervolgens het scheidingsplan bij de rechtbank indient.

    Online (consumenten)conflicten beslechten wordt steeds gewoner. De mogelijkheid online te scheiden via een commerciële aanbieder bestaat al geruime tijd. Alleen in Nederland is het nu ook een overheidsvoorziening.

    De Verenging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) vindt het onverantwoord dat echtparen al chattend hun scheiding regelen, omdat bij vrijwel elke scheiding complexe juridische, financiële en fiscale vraagstukken spelen. 'Dat is geen broodnijd. We krijgen niet minder werk door deze doe-het-zelfscheidingen, maar ander werk', zegt voorzitter Dianne Kroeze van de vFAS. Zij zegt dat haar achterban de handen vol heeft aan het repareren van commerciële onlinescheidingen waarbij partijen steken hebben laten vallen.

    Elk jaar worden in Nederland 35 duizend huwelijken ontbonden door echtscheiding. Een standaardscheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden en kost door de bank genomen 3.000 euro. 'Rechtwijzer uit elkaar' lijkt vooral geschikt voor paren die in gesprek willen blijven. Dat is een vrij grote groep: 60 procent van de stellen dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Digitaal scheiden: snel, goedkoop en het zorgt voor minder ruzie. Het is de ideale echtscheiding.

     

    • 56% (1380) Eens
    • 44% (1089) Oneens

     

    2469 stemmen

    Door: Margreet Vermeulen, 27 februari 2016

    Uitelkaar.nl in de media Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    NU.nl | Scheiden kost (veel) geld: denk goed aan deze praktische zaken

    08 oktober 2024

    Laura Kistemaker, mede-oprichter van Uitelkaar.nl is geïnterviewd door NU.nl over de praktische zaken waar rekening mee gehouden met worden als je hebt besloten om te gaan scheiden.

    Lees verder

    Uitelkaar.nl in de media

    08 oktober 2024

    Met regelmaat is Uitelkaar.nl in de media te vinden of verschijnen wij met gastblogs op andere websites. Wil jij weten wat andere organisaties van Uitelkaar.nl vinden of hoe waarom wij op de radar zijn komen te staan van...

    Lees verder

    Demissionair minister voor Rechtsbescherming bezoekt Uitelkaar.nl

    18 december 2023

    Op maandag 11 december 2023 bracht Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, een werkbezoek aan Justice42 | Uitelkaar.nl. In een reeks gesprekken werd ingegaan op de scheidingsroute van Uitelkaar.nl en...

    Lees verder