Online scheiden weer mogelijk (Advocatenblad.nl)

06 september 2017

Online scheiden op korte termijn weer mogelijk

4 september 2017

Het online platform www.uitelkaar.nl, dat het voor echtparen mogelijk maakt om online een echtscheiding te regelen, gaat eind deze week of begin volgende week in de lucht. Dat laat Chief Operations Officer Laura Kistemaker desgevraagd weten.

Met de lancering van www.uitelkaar.nl krijgt Rechtwijzer uit Elkaar een doorstart. Rechtwijzer uit Elkaar werd in 2015 opgericht door de Raad voor Rechtsbijstand, de non-profit organisatie Hiil Justice Innovation en het IT-bedrijf Modria. De partijen lieten eind maart 2017 weten dat de markt het platform overneemt. ‘Wij hebben met de ontwikkeling van Rechtwijzer uit elkaar geïnvesteerd in online scheiden waarbij burgers meer zelf kunnen doen en tegelijkertijd meer samenwerken,’ aldus de Raad voor de Rechtsbijstand. ‘De markt neemt het nu over.’

Doorstart
Afgelopen zomer werkte legal tech startup Justice42, een spinout van HiiL, aan de ontwikkeling van www.uitelkaar.nl. ‘Er is gewerkt aan een software-update en aan een nieuwe look and feel, maar verder is het concept hetzelfde,’ aldus Kistemaker die eerst voor Hiil werkte.

Volgens Kistemaker werd het oude platform HiiL te duur. Door met een ander IT-platform en software van Nederlandse bodem te werken voor www.uitelkaar.nl zijn de kosten omlaag gebracht. ‘Hierdoor kunnen we meer zelf doen. Daarnaast houden we de organisatie klein. Ook is het tarief voor de deelnemers verhoogd tot 425 euro per persoon.’

Scheidingsplan
Voor de gebruikers werkt het systeem vrijwel hetzelfde als het oude Rechtwijzer uit elkaar. De echtgenoten die willen scheiden brengen ieder voor zich hun eigen situatie in beeld en maken zelf een scheidingsplan. Daarna werken de partners samen aan een aanvaardbaar plan, waarbij ze voor vaste bedragen hulp kunnen inschakelen. Zo is het mogelijk een advocaat te vragen het hele plan te beoordelen. Deze reviewer kan voor de partijen ook een gezamenlijk verzoekschrift opstellen en indienen, waarna de rechter de echtscheiding kan uitspreken.

Uitelkaar.nl in de media

DAS en Uitelkaar.nl bij BNR Nieuwsradio op de dag van de scheiding

13 september 2019

Een nieuwe partner, een nieuwe baan of een verhuizing heeft vaak gevolgen voor de omgangsregeling of de alimentatie. Dit soort veranderingen kunnen de boel weer op scherp zetten. Mireille Detrixhe van DAS lichtte het vanmorgen toe bij BNR Nieuwsradio.

Lees verder
Uitelkaar.nl in de media

Digitaal scheiden? Ja, maar met een advocaat!

19 augustus 2019

Wat is het verschil tussen scheiden via een advocaat en online? Wat maakt Uitelkaar.nl anders? Op 13 augustus 2019 verscheen een artikel over online scheiden in Het Dagblad van het Noorden. Oprichter van Uitelkaar.nl, Laura Kistemaker, werd hiervoor geinterviewd.

Lees verder
Uitelkaar.nl in de media

24 uur vol innovatieve juridische oplossingen: van verdwenen pakketjes tot complexe scheidingen

04 april 2019

Uitelkaar.nl staat voor innovatieve, juridische oplossingen. Daarom nemen wij 4 en 5 april 2019 deel aan de 24-uurs innovatie challenge van verzekeraar DAS.

Lees verder