Ervaringsverhalen
Ervaringsverhalen
Uit interviews met onze klanten blijkt dat iedereen zijn of haar scheiding anders ervaart, maar hun ervaringen en gevoelens kunnen voor jou wel herkenbaar en waardevol zijn. Wil jij weten waar een ander tegenaan loopt voor, tijdens of na een scheiding, lees dan de ervaringsverhalen op onze website.
Ga naar ervaringsverhalen
Verhuizing
Verhuizing
1
Kan mijn ex-partner zonder overleg verhuizen?
Meestal is er na een scheiding sprake van gezamenlijk gezag over de kinderen. Dat betekent ook dat de ouders samen beslissen waar de kinderen wonen. Als één van de ouders wil verhuizen met de kinderen, is de toestemming van de ander nodig. Ook als het naar een dorp of stad in de buurt is.
Het komt vaak voor dat een van de ouders na een scheiding wat verder weg verhuist. Bijvoorbeeld om dichter bij (groot-)ouders te wonen of omdat er een nieuwe liefde in het spel is. De impact op de achterblijvende ouder kan groot zijn, als het de omgang met de kinderen bemoeilijkt. Wat als die ouder geen toestemming geeft voor de verhuizing? In dat geval kan de rechter de knoop doorhakken. Als de verhuizing al heeft plaatsgevonden, kan het zelfs zo zijn dat een ouder moet terug verhuizen of de kinderen bij de andere ouder komen te wonen.
2
Waar let de rechter op bij het geven van toestemming voor verhuizing?
Bij de beslissing van de rechter staat het belang van een kind voorop. Natuurlijk houdt hij of zij ook rekening met de belangen van de beide ouders. Wat de rechter precies besluit, hangt van meerdere factoren af: zijn de kinderen geworteld op de plek waar ze vandaan verhuizen; verminderthet contact met de andere ouder door de verhuizing; is de verhuizing noodzakelijk; hoe oud zijn de kinderen; is de andere ouder betrokken (geweest) bij de verhuizing?
Nieuwe partner
Nieuwe partner
1
Nieuwe partner introduceren: wanneer en hoe?
Soms maken ouders afspraken over wanneer en hoe zij eventuele nieuwe partners aan de kinderen voorstellen. Bijvoorbeeld dat de nieuwe relatie minstens drie maanden moet duren, of dat de ex-partner eerst op de hoogte is voordat de kinderen het te weten komen.
Een aantal tips:
- Het is goed om je kinderen eerst over je nieuwe partner te vertellen voordat je hem of haar voorstelt. Laat ze rustig wennen aan het idee.
- Voor kinderen is het vaak fijn als de eerste ontmoeting niet bij jullie thuis is. Denk aan een neutrale plek zoals een speeltuin.
- Probeer te voorkomen dat de kinderen het gevoel krijgen niet over de nieuwe partner te durven praten bij de andere ouder. Het helpt als jij als ouder de nieuwe partner van je ex hebt ontmoet.
2
Welke gevoelens kun je verwachten bij je nieuwe relatie?
Hoe blij jij ook bent met je nieuwe relatie, de kans is groot dat je kinderen dat enthousiasme niet delen. Ze kunnen hem of haar zien als een indringer, die tijd en aandacht van jou voor hen afpakt. Ook kan het zijn dat met de komst van de nieuwe partner een eind komt aan de hoop dat papa en mama weer bij elkaar komen - iets wat eigenlijk elk kind in een scheiding wil. Het kan ook zijn dat je kind zich enorm ongemakkelijk voelt bij jullie ‘verliefde’ gedrag.
Het is dan extra belangrijk om je kind veel aandacht te geven en samen tijd door te brengen. Doe het rustig aan en praat met je kind over wat hij van je nieuwe relatie vindt. Stel je verwachtingen niet te hoog, want misschien wordt je kind nooit helemaal dol op je nieuwe relatie.
3
Wat als er problemen ontstaan met je ex-partner over je nieuwe relatie?
Een nieuwe relatie kan heftige emoties opwekken bij een ex-partner. Bemoeit de nieuwe vriend(in) van je ex zich voor jouw gevoel overal mee? Zie je dat je kinderen gebukt gaan onder de nieuwe relatie van je ex? Reageer je ex-partner slecht op jouw nieuwe relatie?
Besef dat het moeilijk is en jullie hieraan moeten wennen: als je uit elkaar bent gegaan, gaan jullie beiden op een eigen, soms voor de ander confronterende manier, door dit proces heen. In dat proces is het belangrijk om je eigen emoties serieus te nemen, je eigen grenzen te stellen, en je bewust te zijn van die momenten waarop je bijvoorbeeld je eigen pijn op je ex-partner aan het richten bent. Probeer dan zo eerlijk te zijn om die pijn bij jezelf te houden. Daar word jij op de lange termijn beter van. En jullie relatie als ex-partners als het goed is ook. Zeker als je kinderen hebt, is dit belangrijk.
Op de site van Villa Pinedo staat een open brief speciaal aan nieuwe partners van gescheiden ouders met tips over hoe nieuwe partners het makkelijker kunnen maken voor de kinderen en op die manier ook voor zichzelf.
Alimentatie
Alimentatie
1
Ik denk dat ik teveel alimentatie betaal
Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd minder gaat verdienen, waardoor je minder alimentatie kunt betalen. Of dat je akkoord bent gegaan met een bedrag aan alimentatie dat in de praktijk te hoog voor je blijkt te zijn. Je kunt in onderling overleg met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatie. Via het LBIO kun je een nieuwe berekening laten maken. De nieuwe afspraken zet je samen op papier. Je ondertekent die vervolgens allebei. Je hoeft daarvoor niet naar de rechter.
Als het niet lukt om samen andere afspraken over de alimentatie te maken te komen, kun je een mediator of advocaat inschakelen om tot een nieuw alimentatiebedrag te komen. Lees daar meer over op de website van het Juridisch Loket.
2
Mijn ex-partner komt de afspraken over alimentatie niet na
Als een rechter uitspraak heeft gedaan over de alimentatie, kun je het LBIO inschakelen als je ex-partner de alimentatie niet betaalt. Het LBIO is een overheidsinstelling die voor jou probeert de alimentatiebetaling op gang te brengen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen ze de alimentatie ook opeisen van je ex-partner. Hiervoor is wel nodig dat je een uitspraak van de rechter hebt; een afspraak onderling over alimentatie is niet voldoende.
3
Onze omstandigheden zijn veranderd. Wat betekent dat voor de alimentatie?
De kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie van jou of je ex-partner. Dat zal niet snel het geval zijn. Het hebben van een nieuwe partner heeft bijvoorbeeld meestal geen effect op de kinderalimentatie. Ook als je kinderen ouder worden, verandert het bedrag niet. Je kunt het wel samen eens worden over een ander alimentatiebedrag.
De hoogte van de alimentatie wordt jaarlijks wel verhoogd aan de hand van het indexcijfer. Deze alimentatie indexering is nodig omdat de kosten voor het levensonderhoud hoger worden, bijvoorbeeld door inflatie of stijging van de woonlasten. De hoogte van de indexering is onder andere te vinden op de site van het LBIO.
Bij partneralimentatie is het zo als je duurzaam gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, je geen recht meer hebt op partneralimentatie.
Omgangsregeling
Omgangsregeling
De afspraken die jullie samen maakten over bij wie op welke momenten de kinderen zijn, of die misschien door de rechter zo zijn vastgesteld, kunnen in de loop van de tijd niet meer goed werken.
In je leven veranderen er regelmatig dingen: je gaat werken, krijgt een nieuwe baan, er komen kinderen. Als jouw leven verandert, veranderen de relaties met vrienden en andere sociale activiteiten mee. Dat is logisch, zou je zeggen. Maar hoe zit het met je liefdesrelatie?
Vaak blijkt dat we zo gewend zijn aan hoe we met elkaar omgaan, dat dit niet automatisch mee verandert als dit wel nodig is. Misschien heb je veel minder tijd voor elkaar of reageer je allebei heel verschillend op wat er gebeurd is? Op het moment dat je merkt dat je veel denkt over scheiden, vaak ruzie hebt of juist minder interesse in elkaar hebt, is het tijd voor actie.
2
Kan de omgangsregeling worden aangepast?
De afspraken die jullie samen maakten over op welke momenten de kinderen bij wie van jullie zijn, of die misschien door de rechter zo zijn vastgesteld, kunnen in de loop van de tijd niet meer goed werken.
Er kan van alles veranderen: je kind gaat naar school of verandert van school; een van jullie krijgt een andere baan of verhuist; misschien komt er een stiefgezin bij of je kinderen krijgen andere behoeftes omdat ze ouder worden. Een ouderschapsplan, waar de omgangsregeling vaak in is vastgelegd, is daarom bedoeld als een plan dat je kunt aanpassen. Je moet het wel samen over de omgangsregeling eens worden. Dit kunnen jullie samen zelf doen, maar daar kan ook een mediator jullie bij helpen. Het is verstandig de aanpassingen opnieuw op te schrijven in een ouderschapsplan, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat.
3
Mijn ex-partner leeft de afspraken over de omgang niet na
Brengt je ex-partner de kinderen niet op de afgesproken tijd? Of komen ze soms zelfs helemaal niet? Of is het juist het geval dat je ex-partner de kinderen niet wil of kan opvangen op de afgesproken momenten?
Wat kun je dan doen? Het probleem bespreken met je ex-partner en de omgangsregeling opnieuw vastleggen, is aan te raden. Wanneer die gesprekken lastig zijn, kan een mediator helpen bij het maken van de nieuwe afspraken.
Als je er samen of met een mediator niet uitkomt om de omgangsregeling aan te passen, kun je overwegen het probleem aan de rechter voor te leggen. Die kan in bepaalde gevallen een dwangsom, oftewel een boete, opleggen. Dan betaalt je In extreme gevallen bepaalt de rechter dat het hoofdverblijf van het kind wordt veranderd. Echter zijn er in de praktijk niet veel mogelijkheden om een ouder te dwingen om de omgangsregeling na te leven.
Je kunt ook denken aan de hulp van een vrijwilliger van BOR Humanitas. BOR staat voor Begeleide Omgangsregeling. De mensen van BOR helpen kinderen met de overgang van de ene ouder naar de andere en zorgen voor begeleiding tijdens de omgang. Zo nodig haalt/brengt de vrijwilliger de kinderen naar de afgesproken plaats.