Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

21 februari 2023

Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en na je scheiding, maar ook wat mogelijk is als je al een nieuwe partner hebt.

Pagina inhoud

    Download hier de checklist verhuizen na scheiding


    Verhuizen tijdens scheiding

    Voor verhuizen kun je diverse redenen hebben. Wat vaak voorkomt is dat je door te verhuizen tijdens de scheiding allebei meer rust krijgt en minder frustraties hebt tijdens het scheidingsproces. Dat proces is al lastig genoeg op zichzelf.

    Je kunt voor een tijdelijke oplossing kiezen: denk bijvoorbeeld aan wonen in een vakantiepark. Het is wel goed om samen eerst te bedenken of beslissen wat jullie uiteindelijk met het gezamenlijke huis willen doen. Als jullie daar op dit moment al uit zijn, dan is het logisch dat op basis van die keuze, degene in het huis blijft die ook na de scheiding in het huis zal blijven.

    Stel dat het zo is dat je (ex-)partner in de woning blijft. Dan kan je ervoor kiezen te verhuizen tijdens de scheiding. Daarvoor moeten jullie eerst de inboedel van het huis verdeeld hebben. Dan kun jij naar de nieuwe woning meenemen wat jullie hebben afgesproken dat van jou zal zijn. Let wel op dat je dit goed opschrijft in bijvoorbeeld een inboedellijst.

    Scheiden en verhuizen met je kind(eren)

    Verhuizen tijdens de scheiding wordt ingewikkelder als jullie samen kinderen hebben. Over belangrijke beslissingen (zoals een verhuizing, ook tijdens de scheiding met kind) beslissen jullie als ouders samen. Dus ga je scheiden en wil je tijdens de scheiding verhuizen met jullie kind, dan beslis je daar samen over.

    Je kunt rekening houden met het feit dat je niet wilt dat je kind snel achter elkaar, vaker moet verhuizen. Dus het is verstandig om de beslissing, om met de kinderen te verhuizen, af te stemmen op jullie uiteindelijke beslissing over jullie gezamenlijke woning.

    Download checklist verhuizen  

    Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. En maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

    Verhuizen na scheiding met kind

    Je bent gescheiden. Hebt de scheiding samen goed afgerond. Jullie hebben goede afspraken gemaakt over de kinderen en de kinderen wonen bij jou in Rotterdam. Je (ex-)partner woont ook in Rotterdam. En je ontmoet een nieuw iemand. In Amsterdam. Je wilt verder met je leven en verhuizen naar Amsterdam met de kinderen, maar kan dat zomaar?

    Verhuizen na scheiding met kind is een onderwerp op zich. Dat komt met name omdat we het belang van kinderen voorop stellen in verband met de scheiding. Dat hebben we ook laten doorwerken in de rechtbanken. Dus ook de rechter kijkt naar het belang van jullie kinderen en voor een verhuizing na de scheiding in het bijzonder. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder over de mogelijkheden en restricties omtrent verhuizen met je kind na scheiding.

    Gezag en verhuizen

    Het eerste waar je rekening mee moet houden is gezamenlijk gezag. Check of jij en je (ex-)partner dat hebben. Als jullie getrouwd waren hebben jullie gezamenlijk gezag over jullie kinderen. Woonde je enkel samen dan heb je dat bewust moeten regelen. Om het zeker te weten kan je gratis een uittreksel uit het gezagsregister bij de rechtbank bij jou in de buurt aanvragen.

    Toestemming verhuizen met kind

    Als jullie gezamenlijk gezag hebben, moet je toestemming hebben van je (ex-)partner om te kunnen verhuizen na de scheiding. Je moet samen overleggen over de gevolgen van de verhuizing en bekijken of de afspraken die jullie tijdens de scheiding hebben gemaakt over jullie kinderen niet onuitvoerbaar worden.

    Praktische zaken scheiden en verhuizen

    Welke praktische zaken komen er kijken bij scheiden en verhuizen? Natuurlijk moeten jullie de inboedel verdelen, verhuizers regelen en je eventueel inschrijven bij een nieuwe gemeente, maar er zijn ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden.

    Opslagruimte huren

    Indien je niet alle spullen kwijt kunt in je nieuwe woning, kan het handig zijn om een opslagruimte te huren bij jou in de buurt.

    Energiecontract afsluiten

    In je nieuwe woning moet je uiteraard ook een energiecontract uitzoeken. Ook moet je hierbij het juiste bankrekeningnummer opgeven, nu jullie eventuele gezamenlijke rekeningen ook gesplitst zijn. Het oude energiecontract in je vorige huis moet ook op de goede naam worden gezet. Noteer in beide woningen de meterstanden.

    Schoonmaken van en klussen in de woning

    Om je nieuwe huis te kunnen inrichten moet de woning bewoonbaar zijn. Denk aan het regelen van een nieuwe vloer, aan gordijnen en schilderwerk. Moet er een schoorsteenveger of glazenwasser komen? Ook moet je denken aan gereedschap als je moet klussen.

    Voorbereiden verhuizen zelf

    Natuurlijk dien je tijd te hebben voor de verhuizing. Regel vrije dagen op je werk en zoek een oppas voor de kinderen. Misschien moet je een busje of aanhangwagen huren. Check ook van te voren hoe de parkeergelegenheid is bij je nieuwe woning. Bekijk ook of het trappengat en de eventuele lift groot genoeg zijn voor je meubels.

    Denk overigens ook aan het huren of kopen van verhuisdozen en inpakmateriaal en een steekwagentje.

    Mocht je hulp krijgen van anderen, zorg er dan voor dat je eten en drinken in huis hebt. Bedenk je ook wie een sleutel nodig heeft, welke spullen jullie als eerst laden etc. Dit voorkomt tijdverlies door georganiseer op de dag zelf.

    De verhuizing

    Je kunt kiezen voor het inhuren van een verhuisbedrijf. Als je tijdens de scheiding zo snel mogelijk wilt verhuizen, kun je kijken naar een spoedverhuizing. Daar zijn wel flinke kosten aan verbonden. Zo is het gangbaar dat een 20% verhoging wordt gevraagd als je een spoedverhuizing wilt. Daarnaast rekenen verhuisbedrijven ook weekendtoeslag (denk aan 40% toeslag op de prijs). Het kan dus flink in de kosten lopen.

    Een praktische tip om de kosten voor de verhuizing beheersbaar te houden is door een dag vrij te nemen van je werk en zelf zoveel mogelijk (met hulp van vrienden en kennissen) voor te bereiden voor de professionele verhuizers komen.

    Inschrijving gemeente

    Mocht je naar een andere gemeente verhuizen dan moet je je hier inschrijven. Doe dit binnen 5 dagen. Ook moeten jullie de kinderen inschrijven bij de ouder waar ze gaan wonen. Hierover hebben jullie afspraken gemaakt in het ouderschapsplan. Overigens moet je soms ook je hond aanmelden bij de gemeente vanwege de hondenbelasting.

    Parkeervergunning regelen

    Mogelijk heb je bij je nieuwe woning een parkeervergunning nodig. Dit regel je bij de gemeente. Ook moet je je eventuele oude parkeervergunning opzeggen.

    Toeslag- en fiscaal partnerschap checken

    Als je bent ingeschreven op een nieuw adres is het mogelijk een optie om toeslagen aan te vragen. Denk hierbij aan kinderbijslag, kindgebonden budget en huurtoeslag. Ook kunnen jullie het fiscale partnerschap het huidig jaar nog door te laten lopen om fiscale voordelen te krijgen.

    Sluit nieuwe verzekeringen af

    Denk hierbij aan jullie inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en autoverzekering. Op Independer kun je verzekeringen met elkaar vergelijken.

    Internetcontract afsluiten

    We kunnen tegenwoordig niet meer zonder, dus vergelijk ook internetproviders voor je nieuwe buurt. Denk ook aan een televisie en/of telefoonabonnement. Denk er ook aan dat het oude internetabonnement op de goede naam wordt gezet.

    Adreswijzigingen

    Uiteraard moet je ook instanties, maar ook vrienden en familie op de hoogte stellen van de verhuizing. Maak hiervoor een lijst en werk deze een voor een af. Denk ook aan het doorgeven van de verhuizing aan je werkgever: dit heeft mogelijk invloed op je reiskostenvergoeding.

    Nieuwe instanties zoeken

    Verhuis je naar een andere buurt of stad? Dan wil je nieuwe plaatsen zoeken waar je de boodschappen doet, een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek vinden. Voor je kinderen dien je een nieuwe school en kinderdagverblijf te vinden.

    Inrichten van je nieuwe woning

    Mocht je niet voldoende meubilair mee kunnen nemen van jullie gezamenlijke woning, kun je gaan shoppen. Mogelijk zijn er ook familieleden of vrienden die spullen over hebben of kun je tweedehands meubels kopen als je niet te veel geld wilt uitgeven. Wanneer jullie kinderen hebben kan het zijn dat jullie in beide huizen ingerichte kinderkamers willen. 

    Overige zaken na de verhuizing

    Na de verhuizing moet je ook gehuurde materialen terugbrengen. Controleer ook of er nog post van je op je oude adres terecht komt. Denk na wie je een reservesleutel van je huis geeft en ontmoet je nieuwe buren.

    Vind je het handig om alle praktische zaken die je moet regelen bij de verhuizing bij je scheiding uit te kunnen printen en aan te vinden?

    Download checklist verhuizen Download

    Gerelateerde artikelen

    Waar moet ik wonen na scheiding?

    01 augustus 2023

    Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel...

    Lees verder

    Samenwonen en uit elkaar: met of zonder samenlevingscontract

    24 januari 2023

    Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en alleen samenwonend bent en geen kinderen hebt? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen wel...

    Lees verder

    Woning zoeken na scheiding: het valt niet mee!

    12 juli 2022

    Een woning zoeken na je scheiding: het valt niet mee. Regelmatig in de media lees je over personen die geen woning kunnen vinden. Soms lukt het zelfs niet met kinderen. Tijdelijke oplossingen zoals het verblijf in een...

    Lees verder