Geregistreerd partnerschap

Hoe werkt de formele procedure om te scheiden als u geregistreerd partner bent? Als u uit elkaar gaat, maakt u afspraken over hoe u omgaat met de verdeling van uw bezittingen, het huis, met de financiën en natuurlijk de kinderen als die er zijn. Die afspraken komen in een scheidingsplan en/of ouderschapsplan. 

Geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen

Als u een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen heeft, moet u het geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechtbank. Een gezamenlijke advocaat kan het verzoek voor u indienen bij de rechtbank. U stelt daarvoor een scheidingsplan en ouderschapsplan op. U krijgt daarna van de rechtbank een 'beschikking' dat uw partnerschap is beëindigd. Als het niet lukt om samen of met hulp van anderen tot afspraken te komen, moet u beiden een eigen advocaat inschakelen. 

Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen

Als u een geregistreerd partnerschap heeft zonder minderjarige kinderen, hoeft u voor de beëindiging niet naar de rechtbank. U heeft wel een advocaat of notaris nodig. De advocaat of notaris stelt samen met u en uw (ex-)partner een overeenkomst op. In deze overeenkomst staat dat u en uw (ex-)partner het geregistreerd partnerschap willen beeëindigen. Hierin maakt u ook afspraken over bijvoorbeeld de woning en hoe u de bezittingen deelt.

Inschrijven bij de burgerlijke stand

De overeenkomst (zonder rechter) of beschikking (via rechter) moet ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Inschrijving moet binnen 3 maanden gebeuren. Uw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de burgerlijke stand. De ambtenaar schrijft de ontbinding in de registers van de burgerlijke stand in. Zodra de ontbinding is ingeschreven, is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via uitelkaar.nl

U krijgt hierbij begeleiding van een casemanager en uw afspraken worden gecheckt door een advocaat. Die advocaat zorgt ook voor de officiële beëindiging via de rechtbank (als dat nodig is) en de inschrijving bij de burgerlijke stand. Uitelkaar.nl gaat uit van een gezamenlijke advocaat voor u beiden.