Geregistreerd partnerschap

Hoe werkt de formele procedure om te scheiden als je geregistreerd partner bent? Als je uit elkaar gaat, maak je afspraken over hoe je omgaat met de verdeling van je bezittingen, het huis, met de financiën en, als daar sprake van is, de kinderen. Die afspraken komen in een scheidingsplan en/of ouderschapsplan. Hoe je de scheiding officieel beëindigt, hangt af of jullie kinderen hebben of niet.

Geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen

Als je een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen heeft, moet je het geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechtbank. Een gezamenlijke advocaat kan het verzoek voor je indienen bij de rechtbank. Je stelt daarvoor een scheidingsplan en ouderschapsplan op. Je krijgt daarna van de rechtbank een 'beschikking' dat jouw partnerschap is beëindigd. Als het niet lukt om samen of met hulp van anderen tot afspraken te komen, moeten jullie beiden een eigen advocaat inschakelen.

Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen

Als je een geregistreerd partnerschap hebt zonder minderjarige kinderen, hoef je voor de beëindiging niet naar de rechtbank. Je hebt wel een advocaat of notaris nodig. De advocaat of notaris stelt samen met jou en jouw (ex-)partner een overeenkomst op. In deze overeenkomst staat dat jij en jouw (ex-)partner het geregistreerd partnerschap willen beeëindigen. Hierin maak je ook afspraken over bijvoorbeeld de woning en hoe je de bezittingen deelt.

Inschrijven bij de burgerlijke stand

De overeenkomst (zonder rechter) of beschikking (via rechter) moet ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Inschrijving moet binnen 3 maanden gebeuren. Jouw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de burgerlijke stand. De ambtenaar schrijft de ontbinding in de registers van de burgerlijke stand in. Zodra de ontbinding is ingeschreven, is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via uitelkaar.nl

Je krijgt hierbij begeleiding van een casemanager en jouw afspraken worden gecheckt door een advocaat. Die advocaat zorgt ook voor de officiële beëindiging via de rechtbank (als dat nodig is) en de inschrijving bij de burgerlijke stand. Uitelkaar.nl gaat uit van een gezamenlijke advocaat voor julle beiden.

  • Goede afspraken
  • Betrouwbaar
  • Vaste prijs
  • Persoonlijke coach
  • Aanmelden