Scheiden en bezittingen verdelen

Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen en schulden. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bezittingen verdelen verloopt in beide gevallen anders.

Hoe moet je bezittingen verdelen bij een huwelijk?

Gemeenschap van goederen

Bij een gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Ook als een schuld niet door jullie samen is aangegaan. Je verdeelt de bezittingen en schulden door tweeën tot aan de zogenaamde 'peildatum'. De datum van de indiening van het verzoekschrift is de wettelijke peildatum, maar in onderling overleg kunnen jullie een andere datum vaststellen.

Huwelijkse voorwaarden

Heb je huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken die je hierin hebt gemaakt. De voorwaarden kunnen bestaan uit de zogenaamde 'koude uitsluiting' of uit 'beperkte gemeenschap'. Koude uitsluiting houdt in dat je geen gezamenlijke bezittingen of schulden hebt. Beperkte gemeenschap houdt in dat je de bezittingen en schulden deels samen, deels apart hebt verdeeld. Je hebt waarschijnlijk zelf een kopie van jullie voorwaarden. Daarnaast kan je ze ook vinden bij je notaris of via het huwelijksgoederenregister. Je kan bij de notaris een kopie van de voorwaarden opvragen. De voorwaarden over de bezittingen en schulden staan in de notariële akte.

Zijn de huwelijkse voorwaarden niet ingeschreven in het huwelijksgoederenregister? Dan mag een schuldeiser jullie beiden aanspreken om de schuld terug te betalen. Zijn de voorwaarden wel geregistreerd? Dan mag alleen het vermogen van de schuldenaar aangesproken worden.

Hoe moet je de bezitting verdelen bij een geregistreerd partnerschap?

Je verdeelt bij de scheiding jullie gezamenlijke bezittingen en schulden. Hoe je dat doet, hangt af van of je geregistreerd partner bent met of zonder partnerschapsvoorwaarden.

Geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden

Bij geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Ook als een schuld niet door jullie samen is aangegaan. Je verdeelt de bezittingen en schulden door tweeën tot aan de zogenaamde 'peildatum'. De datum van de indiening van het is de wettelijke peildatum, maar in onderling overleg kan je een andere datum vaststellen.

Geregistreerd partnerschap met voorwaarden.

De voorwaarden staan in de notariële akte. Je kan een kopie van de voorwaarden opvragen bij de notaris.

Zijn de partnerschapsvoorwaarden niet ingeschreven in het huwelijksgoederenregister? Dan mag een schuldeiser jullie beiden aanspreken op het terugbetalen van de schuld. Zijn de voorwaarden wel geregistreerd? Dan mag alleen het vermogen van de schuldenaar aangesproken worden.

Hoe moet je de bezittingen verdelen bij samenwonen?

Als je uit elkaar gaat, verdeel je de gezamenlijke bezittingen en schulden. Om welke bezittingen en schulden dat gaat, hangt af van of je een samenlevingscontract hebt en welke afspraken je hierin hebt gemaakt.

Hebben jij en je (ex-)partner een samenlevingscontract? Dan kunnen hierin afspraken staan over het verdelen van de bezittingen en schulden. Is het samenlevingscontract opgesteld bij notariële akte? Je kan bij de notaris een kopie van het contract opvragen.

Is er geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan hebben jij en je (ex-)partner over en weer geen recht op elkaars bezittingen. Ook kan je niet worden aangesproken voor elkaars schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden verdeel je wel. Denk bijvoorbeeld aan het huis dat jullie samen gekocht hebben en de bijbehorende hypotheek.

Hoe werkt scheiden bij Uitelkaar.nl

Ongeveer één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Dat proces kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt uitelkaar.nl een online platform waarbij je 80% van jouw scheiding zelf kunt regelen.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die relevant zijn voor een scheiding. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie. Zo maak je ook goede afspraken over alle onderwerpen rond jouw inkomen.

Doordat je zelf controle hebt en verantwoordelijkheid neemt, maak je beter doordachte scheidingsafspraken. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning en alle afspraken worden juridisch beoordeeld door één van onze advocaten. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Omdat deze pas aan het einde van het proces betrokken wordt, bespaar je veel geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning
Aanmelden