Inboedellijst bij scheiding: gratis download

15 november 2023

Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen verloopt in al deze gevallen anders.

Pagina inhoud

    Verdeling van bezittingen bij de beëindiging van een relatie

    Gemeenschap van goederen

    Als je getrouwd bent en een gemeenschap van goederen hebt, zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Je kunt samen een datum vaststellen vanaf wanneer de verdeling van de bezittingen van kracht is. Dit heet peildatum. Als je geen specifieke datum afspreekt, is de peildatum de datum van de indiening van de scheiding bij de rechter.

    Download de inboedellijst bij scheiding

    Huwelijkse voorwaarden

    Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, gelden de afspraken die je hierin hebt gemaakt. In de voorwaarden kan staan dat er sprake is van zogenaamde 'koude uitsluiting'. Koude uitsluiting houdt in dat je geen gezamenlijke bezittingen of schulden hebt. Maar vaak zijn er ook bij huwelijkse voorwaarden gezamenlijke bezittingen. Je hebt dan vastgelegd wat de gezamenlijke bezittingen zijn en welke bezittingen van jou of je partner persoonlijk blijven.

     
    Anouk Wijsman - Casemanager

    ”Lees als je huwelijkse voorwaarden hebt goed door wat je daarin hebt afgesproken over de verdeling van je bezittingen."

     

    Beperkte gemeenschap van goederen

    Zijn jullie in of na 2018 getrouwd? Dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je dit natuurlijk anders hebt geregeld. In beperkte gemeenschap van goederen betekent dat privé bezittingen of schulden vóór jullie huwelijk gewoon van jezelf blijven. Mocht je dus een auto hebben gekocht voor het huwelijk dan blijft deze na een scheiding van jou. De gezamenlijke bezittingen of schulden tijdens het huwelijk vallen wél onder de gemeenschap van goederen, ook al heeft de ene partner er meer of minder aan bijgedragen. Wat ook nog erg belangrijk is om te weten van getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen is dat een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk persoonlijk is. Die houd je dus ook bij een scheiding. Tenzij degene van wie de schenking komt dat anders heeft bepaald.

    Samenwonend

    Als jullie samenwonend zijn en een samenlevingscontract hebben opgesteld, dan staat daar in hoe jullie de spullen samen gaan verdelen tijdens de scheiding.

    Is er geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan hebben jij en je (ex-)partner over en weer geen recht op elkaars bezittingen. Ook kan je niet worden aangesproken voor elkaars schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden verdeel je wel. Denk bijvoorbeeld aan het  huis dat jullie samen gekocht hebben en de  bijbehorende hypotheek.

    Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

    Inboedellijst bij scheiding

    Als je duidelijk hebt wat jullie situatie is, kan je overgaan tot de daadwerkelijke verdeling van de bezittingen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe krijg je bijvoorbeeld helder welke spullen er zijn? Waar begin je? Het kan handig zijn om door alle kamers van jullie huis te gaan en op te schrijven wat jullie tegen komen.

    Voorbeeld van een inboedellijst bij scheiding

    Om richting te geven hebben wij een inventarisatielijst opgesteld met de meest voorkomende spullen. Die lijst kan je aanvullen en gebruiken als jullie de inventarisatie van de spullen doen. Denk hierbij ook aan de schuur of garage. Download hier de brochure inboedellijst bij scheiding.

    “Inboedellijst”

    Gerelateerde artikelen

    Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

    18 september 2023

    Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te...

    Lees verder

    Waarde inboedel bepalen bij scheiding

    07 april 2023

    Bij een scheiding is het verdelen van de inboedel niet makkelijk. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd...

    Lees verder

    Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

    21 februari 2023

    Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel bieden we...

    Lees verder

    Download bestand

    Vul uw e-mailadres in om het bestand te downloaden.