Aandachtspunten bij Turks-Nederlandse scheidingen

06 december 2017

Overweeg je te scheiden en heb jij of heeft je (ex-)partner de Turkse nationaliteit? In de meeste gevallen kun je dan gebruik maken van Uitelkaar.nl. Het kan zijn dat je ook in Turkije een aantal zaken moet regelen. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Pagina inhoud

  Getrouwd in Turkije

  Als je bent getrouwd in Turkije, is je huwelijk daar (ook) ingeschreven. Je dient dan een Turkse erkenningsprocedure te starten, na je Nederlandse scheiding.

  Ben je gescheiden in Turkije? In Nederland worden Turkse echtscheidingsbeschikkingen wel erkend en kan de Turkse vertaalde beschikking worden ingeschreven bij de betreffende gemeente.

  Getrouwd en wonend in Nederland

  Als je na je Nederlandse huwelijk bent blijven wonen in Nederland hoef je in principe verder niets te regelen in Turkije. Tenzij je het huwelijk wel hebt laten inschrijven in Turkije (bijvoorbeeld via het consulaat). Dan dien je een erkenningsprocedure voor de scheiding aan te vragen in Turkije.

  Erkenningsprocedure in Turkije

  Hoe schrijf je jouw scheiding in Turkije in? Een Nederlandse scheiding kan alleen met een zogenaamde erkenningsprocedure ingeschreven worden door een advocaat in Turkije. Die procedure is nodig om de Nederlandse scheiding te erkennen in Turkije. De echtscheidingsbeschikking van Uitelkaar.nl dient dan door een beëdigde vertaler naar het Turks vertaald te worden. Een Turkse advocaat moet vervolgens de vertaling bij de Turkse rechtbank indienen.

  Welke rechtbank in Turkije is bevoegd

  Indien geen van jullie beiden in Turkije leven, zijn de rechters in Ankara, Istanbul of Izmir bevoegd jouw scheiding uit te spreken. Indien een van jullie in Turkije woont, is de rechtbank in de woonplaats van die (ex-)partner bevoegd.

  Nieuwe regelgeving nog niet ingevoerd

  De Turkse autoriteiten melden buitenlandse echtscheidingen in de toekomst direct in te zullen schrijven, maar helaas is deze regeling nog niet ingevoerd. Het Turkse ministerie van Familiezaken moet de procedure nog officieel bekendmaken.

  Via Uitelkaar.nl maak je duidelijke scheidingsafspraken, in eigen tijd en tempo. Onze experts staan klaar om u te helpen en kunnen u verder adviseren over de Turkse erkenningsprocedure.

  Gerelateerde artikelen

  Aandachtspunten bij Turks-Nederlandse scheidingen

  06 december 2017

  Overweeg je te scheiden en heb jij of heeft je (ex-)partner de Turkse nationaliteit? In de meeste gevallen kun je dan gebruik maken van Uitelkaar.nl. Het kan zijn dat je ook in Turkije een aantal zaken moet regelen....

  Lees verder