Wat is een kinderrekening?

12 juli 2022

Een kinderrekening openen bij scheiding is wat veel ouders tegenwoordig overwegen. Deze overweging is belangrijk, want er is een aantal punten die bij een kinderrekening komen kijken, die jullie moeten weten voordat jullie deze openen. Weet je bijvoorbeeld wat een kinderrekening precies is? Wat het verschil is tussen een kinderrekening en de kinderalimentatie? Welke afspraken je met je (ex-)partner moet maken? Of een kinderrekening bij co-ouderschap of bij een andere omgangsregeling past? Als je deze vragen nog niet goed voor jezelf kunt beantwoorden, lees dan dit artikel om de juiste keuze te kunnen maken.

Pagina inhoud

    Een kinderrekening bij scheiding: wat betekent dat?

    Een kinderrekening is een rekening waarop beide ouders geld storten voor hun kind totdat het kind oud genoeg is en ouders geen financiële onderhoudsplicht meer hebben. Als je wilt weten of jullie kind oud genoeg is en of jullie (nog) een financiële onderhoudsplicht hebben, lees dan in een ander artikel hoe je de kosten van je kind verdeelt bij de scheiding

    In de meeste gevallen storten jullie maandelijks geld op de rekening, maar jullie kunnen ook andere afspraken maken. Vaak gebruiken ouders de kinderrekening om het zakgeld mee te betalen, kleding te kopen en contributies te betalen. Jullie kunnen ook afspreken dat jullie bijvoorbeeld de dokterskosten of de boodschappen via de kinderrekening betalen. Dit laatste blijkt in de praktijk minder handig te zijn: je kunt immers niet altijd alle boodschappen specifiek voor je kind apart afrekenen van je andere dagelijkse boodschappen. Jullie moeten hierover in ieder geval goede afspraken maken en coulant zijn tegenover elkaar.

    Lees meer over de kinderrekening

    Verschil tussen kinderrekening en spaarrekening voor je kind

    De kinderrekening bij gescheiden ouders is iets anders dan een spaarrekening (ook wel kinderrekening of kindrekening genoemd) en dient een ander doel. Dit is verwarrend, maar wel goed om te weten. Veelal maken ouders tijdens de scheiding een kinderrekening aan, om hier na na de scheiding gebruik van te maken. Zij gebruiken de rekening om de maandelijkse kosten voor hun kind mee te betalen. Een spaarrekening wordt vaak tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap al geopend en gebruikt. Deze is bedoeld als een rekening waarop ouders geld sparen voor als het kind bijvoorbeeld 18 jaar wordt of gaat studeren.

    Basisafspraken voor het gebruik van een kinderrekening

    Ouders hebben veel vrijheid in hoe zij omgaan met de kinderrekening. Uiteindelijk is het belangrijk om helder op schrift te hebben wat jullie bedoeling is met de kinderrekening. Jullie moeten voor ogen hebben hoe jullie de kinderrekening willen toepassen. Het is ook belangrijk dat jullie hierover redelijke afspraken maken die altijd in het belang van jullie kind zijn. Tot slot mogen jullie afspraken niet in strijd zijn met de wet.

    Jullie kunnen bijvoorbeeld opnemen in het ouderschapsplan dat jullie de kosten van speelgoed, zoals skeelers, van de kinderrekening betalen en dat je kind de skeelers meeneemt als hij of zij wilt skeeleren bij de andere ouder. Jullie kunnen ook opnemen dat jij en je (ex-)partner beide apart skeelers aanschaffen en je kind dus bij beide ouders skeelers heeft liggen.

    Effect van zorgverdeling op jullie keuze voor kinderrekening

    Jullie kunnen de verdeling van de dagen waarop jullie kind bij jou of je (ex-)partner is op verschillende manieren regelen. Jullie kunnen kiezen voor een omgangsregeling of voor co-ouderschap.

    Bij een omgangsregeling is jullie kind minder dan 3 dagen per week bij jou of je (ex-)partner. Het kan zijn dat jullie bijvoorbeeld kiezen dat jullie kind eens in de twee weekenden bij jou of bij je (ex-)partner is en de andere dagen bij de andere ouder. Het kan ook zijn dat jullie kind alleen in de vakanties bij jou of je (ex-)partner is, bijvoorbeeld vanwege de reisafstand.

    Bij co-ouderschap is jullie kind ongeveer de helft van de week bij jou en de helft van de week bij je (ex-)partner. Bij co-ouderschap kunnen jullie ook kiezen dat jullie kind de even weken bij jou is en de oneven weken bij je (ex-)partner.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Co-ouderschap en kinderrekening

    Jullie beslissing bij de verdeling van de zorg heeft invloed op jullie eventuele keuze voor een kinderrekening. Een kinderrekening werkt namelijk beter als jullie ongeveer evenveel kosten hebben en ongeveer evenveel omgang met jullie kind hebben. Jullie kunnen de kinderrekening dan gebruiken voor bijvoorbeeld schoolspullen, zodat jullie kind bij jou en je (ex-)partner eigen schoolspulletjes heeft. Dankzij de kinderrekening hebben jullie beide controle over de uitgaven die gedaan worden. Jullie hebben evenveel toegang en dat is praktisch bij co-ouderschap.

    Omgangsregeling en kinderrekening

    Bij een andere verdeling dan co-ouderschap is een kinderrekening minder gebruikelijk. Er is dan één ouder die de meeste kosten draagt. Meestal is dit ook de ouder die kinderalimentatie ontvangt. Omdat die ouder de kinderalimentatie ontvangt en de meeste kosten maakt, is het erg omslachtig om daarnaast ook nog geld op een kinderrekening te storten.

    Jullie kunnen een kinderrekening wel gebruiken, ook al hebben jullie een minder gelijke verdeling in dagen. De keuze is aan jullie. Jullie kunnen de afspraken zo invullen dat het ook voor jullie werkt. Vaak gebruiken ouders de kinderrekening bij een omgangsregeling zodat beide ouders inzicht hebben in de uitgaven voor hun kind(eren).

    Waar moet je nog meer aan denken bij een kinderrekening?

    Lijkt het openen van een kinderrekening nu wel iets voor in jullie situatie? Verdiep je dan eens verder in dit onderwerp. Misschien wil je ook graag weten of je de kinderrekening kan gebruiken in combinatie met kinderalimentatie en wat de voor- en nadelen ervan zijn in vergelijking met een regeling rond kinderalimentatie. En als de voordelen opwegen tegen de nadelen, lees dan verder in het het artikel over welke afspraken je dan maakt als je een kinderrekening opent met je (ex-)partner.

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    De kinderrekening bij co-ouderschap: zo bereken je welke bedragen jullie storten

    15 december 2023

    De kinderrekening: een populaire manier voor co-ouders om samen de kosten van het kind te delen en te betalen. Maar hoe bereken je hoeveel geld er op de kinderrekening komt? En welke kosten mag je van de kinderrekening...

    Lees verder

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen

    12 december 2023

    Als je overweegt met je ex-partner een kinderrekening te openen voor het verdelen van de kosten van jullie kind moet je op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Het is namelijk aan jou en je (ex-)partner om te bepalen of...

    Lees verder

    De te maken afspraken bij een gezamenlijke kinderrekening

    26 maart 2020

    Als je samen met je (ex-)partner een kinderrekening wilt openen bij de scheiding, dan kan dat. Het is wel belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Doen jullie dat niet? Dan zullen jullie vroeg of laat in conflict raken...

    Lees verder