Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

03 maart 2020

Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind je een aantal tips.

Goede communicatie

Kinderen kunnen op verschillende manieren last hebben van een scheiding. Gevoelens als onzekerheid, onveiligheid, schuld, boosheid en verdriet zijn niet ongewoon. Je kunt dit verminderen door goed met je kinderen te communiceren.

Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben vaak al het vermoeden dat er iets is. Vertel hen wat er aan de hand is en wat hen te wachten staat voor zover je dat zelf weet. Hoe je dit doet is van invloed op hoe de kinderen met de scheiding om zullen gaan. Lees ook onze tips over het vertellen over de scheiding aan je kinderen.

Continuïteit en rust

Houd bij het maken van een ouderschapsplan rekening met de structuur, continuïteit en rust van de kinderen. Factoren die belangrijk zijn om hierin mee te nemen zijn: de leeftijd van de kinderen, de sociale omgeving, school, hobby’s, sport en andere activiteiten. Luister ook naar de mening van je kinderen zelf. Ook werkritmes van jou en je (ex-)partner spelen mee en de bestaande rolverdeling in de opvoeding.

Meer tips over in het beste belang handelen voor je kinderen?

Wil je meer lezen over hoe je tijdens je scheiding het best handelt in het belang van je kinderen? VillaPinedo is een organisatie voor kinderen met gescheiden ouders. Ook ouders kunnen hier terecht voor ondersteuning en/of vragen. Zo kun je hier meer leren over hoe je je kinderen bij kunt staan. Ook is het mogelijk om ervaringen van jongeren te lezen en om zelf gevoelens en gedachten met andere jongeren te delen.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant opvragen: hoe werkt dat?

31 maart 2020

Ben je je echtscheidingsconvenant kwijt? Of heb je om wat voor reden dan ook het echtscheidingsconvenant nodig? Dan zullen jullie deze op moeten vragen. maar hoe werkt dat opvragen nou precies? In dit artikel leggen we 2 opties uit.

Lees verder
Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder